Cat se gateste carnea de vita. Cum sa o prepari si la ce temperatura
Cat se gateste carnea de vita. Cum sa o prepari si la ce temperatura

Cat se gateste carnea de vita. Cum sa o prepari si la ce temperatura


Cat se gateste carnea de vita. Cum sa o prepari ca la carte, la ce temeperatura, dar si cat timp trebuie sa lasi carnea sa se “odihneasca” dupa ce ai gatit-o, inainte de a o consuma. Ce trebuie sa stii daca vrei sa gatesti o friptura suculenta.

Cat se gateste carnea de vita. Cum sa o prepari si la ce temperatura – Cuprins:

Cat se gateste carnea de vita. Cum sa prepari o friptura suculenta

Cat se gateste carnea de vita
Cat se gateste carnea de vita

Inainte sa stii cat se gateste carnea de vita, o sa iti explicam si cum sa o dezgheti in mod corect, cat timp o poti pastra in frigider, dar si cu cat timp inainte trebuie sa o scoti din frigider pentru a o gati.

In primul rand, trebuie sa stii ca nu ar trebui sa pastrezi carnea cruda de vita mai mult de 2 zile in frigider. Daca este cazul si nu mai vrei sa o gatesti atunci, pune-o la congelator. Carnea tocata sau organele nu trebuie tinute mai mult de 24 de ore in frigider inainte de a le gati.

Daca alegi sa pui carnea la congelator, afla ca aceasta poate fi pastrata pana la 6 luni, asa ca vei avea timp suficient pentru a o consuma. Tine minte ca nu trebuie sa lasi carnea sau lichidul provenit de la aceasta sa intre in contact cu alte mancaruri, mai ales cele gatite.

Carnea de vita se dezgheata cel mai bine la congelator, asa ca trebuie sa o scoti cu o zi inainte si sa o lasi sa se dezghete cum trebuie. Inainte de a o gati, scoate carnea din frigider cu o ora inainte. Totodata, tine minte sa nu tai carnea cruda de vita si cea gatita folosind acelasi cutit.

Odata gatita, carnea de vita poate fi pastrata in frigider timp de 2 zile, nu mai mult. Pune-o in frigider de indata ce s-a racit si acopera farfuria cu o folie alimentara.

Cei ce vor sa gateasca o friptura de vita la cuptor trebuie sa stie ca acesta va trebui preincalzit la temperatura de 160 grade Celsius.

Friptur de vita la grill
Friptur de vita la grill

Daca vrei o friptura in sange, o bucata de carne cu greutatea de 450 grame trebuie gatita aproximativ 20 de minute, dupa care se va mai lasa acoperita intr-o folie de aluminiu pentru inca 20 de minute. Astfel, muschii se relaxeaza si carnea va fi mai suculenta si frageda.

Daca vrei o friptura de vita gatita mediu, atunci aceasta se va tine la cuptor timp de 25 de minute si inca 25 de minute acoperita cu o folie alimentara de aluminiu. Si in acest caz, vorbim despre o bucata de carne cu o greutate de 450 grame.

In cazul in care vrei sa gatesti 450 grame de carne si sa obtii o friptura bine facuta, atunci va trebui sa o tii la cuptor timp de 30 de minute, dupa care inca 30 de minute acoperita cu o folie de aluminiu.

Citeste si: Fragezirea carnii de vita. Cum sa faci asta in mod corect

O friptura de vita cu o grosime de 2 cm preparata la tigaie are nevoie de doar 3-4 minute pentru fiecare parte daca vrei sa fie facuta in sange. In cazul in care friptura trebuie sa fie gatita mediu, atunci va fi nevoie de 4-5 minute pe fiecare parte. O friptura bine gatita are nevoie de 6-7 minute pentru fiecare parte.

Carnea trebuie sa ajunga la temperatura camerei inainte sa fie pusa in tigaie si trebuie unsa cu putin ulei. Intre timp, tigaia trebuie incinsa foarte bine, iar atunci cand pui carnea aceasta trebuie sa sfaraie.

Friptura facuta la tigaie se va pune pe un gratar pentru a nu sta in sucul propriu si se va acoperi cu o folie de aluminiu. Lasa carnea sa stea timp de 10 minute pentru ca sucurile din centrul carnii sa ajunga pe toata suprafata fripturii si pentru ca aceasta sa devina frageda.