Cum sa prepari gem de prune. Care este cea mai buna reteta pe care sa o incerci, cum sa alegi prunele, dar si ce pasi trebuie sa urmezi. Ce trebuie sa stii si care sunt ingredientele de care ai nevoie.
- 3 kg prune coapte
- 750 g zahar
- suc de lamaie
Reteta gem de prune. Cum sa o faci si de ce ingrediente ai nevoie
Cea mai buna reteta de gem de prune este si cea mai simpla, pentru ca ai nevoie de foarte putine ingrediente. Bineinteles, o sa iti explicam si cum poti sa imbunatatesti preparatul si ce fel de ingrediente ai nevoie.
Pentru a prepara reteta simpla va trebui sa incepi cu fructele, care se spala foarte bine in apa rece, dupa care va trebui sa le tai pe jumatate si sa scoti samburii. Ideal este sa alegi fructe bine coapte, moi la atingere, asa ca mare atentie cand le cumperi sau le culegi!
Fructele se pun intr-un lighean incapator, dupa care se adauga zaharul si zeama de la o lamaie. Amesteca foarte bine pana ce zaharul incepe sa se dizolve, dupa care acopera ligheanul cu o folie alimentara si pune-l in frigider timp de minimum 8 ore sau lasa-l peste noapte.
Dupa ce fructele au stat la frigider se amesteca inca o data foarte bine si se pun pe foc. Prunele trebuie sa fiarba incet, asa ca lasa totul la foc mic si amesteca in mod constant.
Gemul de prune trebuie sa fiarba timp de aproximativ 2 ore. In cazul in care ti se pare ca este prea lichid, il mai poti lasa la fiert insa nu uita ca indata ce va incepe sa se raceasca acesta va deveni mai gros.
Gemul se mai poate pregati si la cuptor, unde trebuie sa stea la temperatura de 200 grade Celsius timp de 30 de minute, iar dupa aceea va trebui sa reduci focul si sa il mai lasi la gatit timp de inca o ora la temperatura de 180 grade Celsius. Bineinteles, gemul va trebui amestecat din cand in cand.
Gemul se va pune in borcane sterilizate. Daca nu stii cum sa le sterilizezi ti-am pregatit aici un mic ghid despre cum sa cureti borcanele si cum sa le sterilizezi.
Citeste si: Cum sa faci dulceata de ardei iute. Reteta si ingrediente
Daca vrei sa obtii un gem mai special, mai poti adauga in acesta o pastaie de vanilie. Aceasta va da o aroma subtila si va contribui la gustul gemului. In cazul in care nu ai sau nu gasesti o pastaie poti utiliza esenta de vanilie.
O alternativa la pastaia de vanilie este un baton de scortisoara. Ca si in cazul pastaii de vanilie, acesta se va lasa impreuna cu fructele si zaharul, iar apoi se va scoate inainte sa pui gemul in borcane.
De asemenea, mai poti adauga si miez de nuca. Acesta se adauga dupa ce gemul a fiert, iar apoi se amesteca foarte bine. Miezul de nuca va da un gust mai bogat gemului, asa ca poti incerca si acest truc.