Cum sa faci dulceata de prune
Cum sa faci dulceata de prune

Cum sa faci dulceata de prune


In Romania prunele reprezinta cele mai populare fructe. Acestea sunt consumate in stare cruda cat si preparate sub forma de magiun, marmelada, compot sau delicioasa dulceata. Practic, este un produs traditional romanesc de care trebuie sa fim mandri! Inainte de toate trebuie sa stiti ca este o diferenta imensa intre dulceata de prune si gem. Atat in ceea ce priveste ingredientele, dar mai ales in ceea ce priveste metoda de preparare.

Pentru gem ai nevoie de 300 – 600 grame de zahar la 1 kilogram de prune moi si coapte, pe cand la dulceata veti pune 800 grame, chiar 1 kilogram de zahar la 1 kilogram de prune mai tari. Un secret al dulcetei delicioase este romul. Nu estenta de rom, ci romul pe care il beau piratii. Acesta trebuie adaugat chiar la finalul preparatului si veti obtine o savoare de neuitat!

Cum sa faci dulceata de prune
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4 borcane
Ingrediente
Ingrediente dulceata de prune
  • 1 kg prune mai verzi (le cantariti cu tot cu sambure)
  • 800 gr zahar
  • zeama de la o lamaie
  • 20 ml rom (nu esenta de rom)

Cum sa prepari dulceata de prune

Dulceata de prune
Dulceata de prune

Este foarte important sa alegi prunele mai tari, mai necoapte. Pentru 1 kilogram de prune ai nevoie cam de 30 – 35 prune mai verzi. Spalati prunele bine, bine si apoi treceti la urmatoarea etapa care este una mai migaloasa. Pentru asta aveti nevoie de un cutit si de un patent cu varful subtire, asta daca nu aveti acasa un cleste special.

Mai intai taiati un capacel mic, in partea unde este codita de la pruna, apoi, cu mare grija, extrageti samburele. Daca nu tineti neaparat sa aveti pruna intreaga, varianta mai simpla este aceea in care taiati puna pe jumatate si scoateti samburele mult mai usor.

Dupa ce ati terminat de extras toti samburii, puneti prunele intr-un castron, dar si capacelele pe care le-ati taiat. Turnati peste prune zaharul si stoarceti zeama de la lamaie. Lamaia este obligatorie pentru ca pastreaza culoarea naturala a prunelor, unde mai pui ca ajuta ca zeama sa nu se zahariseasca in timpul fierberii.

Dupa ce amestecati bine zaharul cu zeama de lamaie si prunele, acoperiti castronul cu folie de bucatarie dupa care „uitati” vasul in frigider pentru 3 zile. Aceasta etapa este importanta deoarece zaharul absoarbe apa din fiecare pruna, o intareste si ajuta ca la fierbere fructul sa ramana intact.

Prima zi de fierbere a dulcetii de prune

Fierberea prunelor
Fierberea prunelor

Dupa cele 3 zile, luati fiecare pruna si capacel si puneti-le intr-un vas separat. Apoi siropul il puneti intr-o cratita curata si il dati la foc mediu pana incepe sa fiarba. Cand siropul incepe sa fiarba, adaugati capacelele de la prune si lasati-le sa clocoteasca circa 2 minute.

Rasturnati siropul peste prune. Luati cratita, puneti-o pe foc si asteptati sa fiarba. Din momentul in care incepe sa faca bulbuci mai lasati cratita pe foc aproximativ 10 minute.

Foarte important, nu amestecati cu lingura, ci rotiti de cratita ca sa nu deteriorati prunele. Luati cratita de pe foc si acoperiti-o cu un stergar de bucatarie udat cu apa rece apoi stors. Si cam atat a fost pentru prima zi de fierbere. Lasati dulceata sa se odihneasca pana a doua zi cand reluati procesul de fierbere.

A doua zi de fiebere a dulcetii de prune

Borcan cu dulceata de prune
Borcan cu dulceata de prune

Se pune cratita la foc mediu, asteptati sa fiarba si din acel moment lasati 6 – 8 minute. Mare grija sa nu se arda. Trebuie sa stati langa cratita continuu, sa o rotiti din cand in cand si sa mirositi. Cand ati terminat cu fiertul, adaugati romul si amestecati cu grija.

Dupa asta puneti cratita intr-un loc racoros penru cateva ore si acoperiti-o cu un stergar de bucatarie umezit. Ultimul pas este acel in care asezati fructele rand e rand in borcanele spalate si sterilizate dupa care turnati siropul. Si dulceata este gata de pus pe raftul din camara.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla

Acesta dulceata o puteti face si cu nuci sau migdale. In cazul in care alegeti aceasta varianta, aveti nevoie de 100 g miez de nucă frumos, ales sau migdale. Tehnica este acceasi, singurul lucru in plus pe care trebuie sa il faceti este sa umpleti prunele cu samburii de nuca imediat dupa ce ati taiat capacelele.

Imi ploua in gura gand ma gandesc la o felie de paine prajita unsa cu unt si asezonata cu dulceata de prune din abudenta. Sau o mai puteti servi cu branzeturi rafinate. Stiu ca v-am facut si voua pofta asa ca… spor la treaba si apoi pofta buna!