Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Reteta traditionala
Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Reteta traditionala

Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Reteta traditionala


Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Afla care este reteta traditionala de pe vremea bunicii, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Reteta traditionala – Cuprins:
Cum sa faci galuste cu prune (gomboti). Reteta traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 10
Ingrediente
Ingrediente galuste cu prune
  • 15-20 prune
  • 800 g cartofi
  • 300 g faina
  • 2 oua
  • 1 lingurita sare
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahar tos
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Galuste cu prune (gomboti). Cum sa le prepari dupa reteta traditionala

Galuste cu prune
Galuste cu prune

Aceste galuste cu prune (gomboti) ne amintesc de copilarie, asa ca daca si tu vrei sa le prepari ar trebui sa stii care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a obtine gustul copilariei.

Primul pas cu care vei incepe va fi sa speli cartofii de pamant daca este cazul, iar apoi sa ii pui la fiert in apa cu putina sare. Cartofii vor fi fierti atunci cand poti sa ii strapungi usor cu un cutit sau o furculita.

Dupa ce cartofii au fiert, acestia se scot si se pun imediat intr-un castron cu apa rece. Poti pune si cateva cuburi de gheata in apa rece deoarece acest soc termic iti va usura foarte mult munca atunci cand vine vorba de decojit.

Urmatorul pas va fi sa zdrobesti cartofii folosind o presa speciala sau sa ii dai prin razatoare. Dupa ce i-ai zdrobit, adauga peste cartofi ouale si jumatate din cantitatea de faina.

Apoi, incepi sa framanti totul, adaugand si restul de faina pana ce compozitia nu va mai fi lipicioasa si moale. Practic, obtii un aluat cu ajutorul caruia vei modela acesta galuste cu prune sau gomboti.

Inainte de a modela galustele, va trebui sa speli prunele foarte bine. Cu toate ca multe retete spun sa lasam samburele inauntru, noi am ales sa taiem un pic prunele si sa scoatem samburele, pentru ca in acest fel ne asiguram ca acestea nu sunt stricate.

Modelarea galustilor
Modelarea galustilor

Modelarea galustilor se face usor, trebuie doar sa iei o bucatica din compozitie si sa o aplatizezi, sub forma unui disc. Pruna se pune in mijloc, iar apoi ridici marginile aluatului, dupa care inchizi.

Intre timp, pana ce termini cu modelarea galustilor, pune o oala cu apa la fiert, in care adaugi si putina sare. Trebuie sa pui o lingurita de sare la 3 litri de apa.

Ideal ar fi sa nu pui toate galustele deodata, ci sa le fierbi in doua transe. Atunci cand sunt fierte, galustele se ridica la suprafata apei, iar asta o sa dureze in jur de 10-15 minute.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna placinta cu mere, ca pe vremea bunicii

Pentru a pregati pesmetul, vei avea nevoie de o tigaie si de unt. Untul se va topi, iar apoi vei adauga pesmetul si amesteci bine pana ce acesta devine rumen si a absorbit tot untul.

Peste pesmetul rumen adauga zaharul si opreste focul, iar dupa asta continua sa amesteci pana ce zaharul incepe sa se caramelizeze.

Atunci cand au fiert, galustele se scot din apa clocotita si se lasa la scurs. Dupa ce excesul de apa s-a scurs, pune-le in tigaia cu pesmet, iar apoi acopera-le pe fiecare in parte.

La final, inainte de a le servi, galustele se presara cu zahar vanilat si putina scortisoara. Reteta este gata, asa ca iti dorim pofta buna!