Cum sa cultivi zmeura neagra. Infiintarea culturii si conditii de crestere
Cum sa cultivi zmeura neagra. Infiintarea culturii si conditii de crestere

Cum sa cultivi zmeura neagra. Infiintarea culturii si conditii de crestere


Cum sa cultivi zmeura neagra. Afla care sunt conditiile de crestere, care sunt cele mai cunoscute soiuri pe care le poti cultiva, cum sa pregatesti terenul, dar si care sunt distantele de plantare. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa cultivi zmeura neagra. Infiintarea culturii si conditii de crestere – Cuprins:

Diferente dintre zmeura neagra si mure

Mure
Mure

Aceasta va fi prima intrebare atunci cand o sa vezi zmeura neagra si murele. Ei bine, ambii arbusti fac parte din genul Rubus care include zmeurul si murul.

Gustul zmeurii negre este diferit de cel al zmeurii de culoare rosie si mai dulce decat murele. Acestea sunt descrise ca avand un gust unic.

Zmeura neagra este mai crocanta decat murele, insa nu sunt atat de zemoase. Bineinteles, zmeura neagra este mai scumpa decat “traditionalele” mure.

Fructele pot fi consumate in stare proaspata, dar se pot folosi si pentru a face dulceata, sirop sau gem. Bineinteles, le poti folosi si la prepararea prajiturilor. 

Zmeur negru. Conditii de crestere

Zmeur negru
Zmeur negru

Daca si tu vrei sa cultivi zmeura neagra (Rubus occidentalis) la tine in gradina, atunci ar fi bine sa stii si cate ceva despre conditiile de crestere. Nu de alta, dar trebuie respectate, daca vrei sa obtii o recolta pe masura.

Pentru cei ce nu stiu, acest tip de zmeura este originar din Estul Americii de Nord, iar cele mai cunoscute soiuri sunt Cumberland, Logan, Bristol, Black Hawk, MacBlack, Jewel, Munger si Niwot.

Acest tip de zmeura prefera suprafetele de teren ce beneficiaza de lumina soarelui, iar expertii ne sfatuiesc sa o cultivam pe terenurile ce au expunere sud-estiva, sudica sau sud-vestica.

Mai mult, arbustul prefera un sol reavan, insa trebuie sa stii ca nu se dezvolta foarte bine atunci cand exista umiditate foarte mare la nivelul radacinilor. Tocmai de aceea, este indicata irigarea prin picurare.

Totodata, zmeurul negru creste foarte bine pe solurile lutoase, nisipo-lutoase si destul de greu pe cele argiloase. Va fi nevoie ca solul sa fie bine drenat, reavan, dar si imbogatit cu materie organica. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 5.9 si 7.

Temperaturile ideale pentru ca acest arbust sa creasca sunt cuprinsa intre 15 si 25 de grade, insa poate suporta temperaturi minime de 4 grade Celsius pe perioada vegetatiei, pana la 30 de grade Celsius. In perioada de repaus vegetativ, zmeurul negru poate suporta temperaturi de pana la -30 grade Celsius.

Zmeura neagra. Cum sa o cultivi, distante de plantare

Zmeura neagra
Zmeura neagra

Acum ca stii ce conditii de crestere sunt necesare pentru zmeura neagra, ar trebui sa stii care sunt distantele de plantare. Arbustii au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta in mod corect.

Zmeurul negru se planteaza la o distanta de 0.9 m intre plantele de pe acelasi rand si de 2.7-3 m intre randuri. Perioada ideala de a planta drajonii de zmeura este toamna tarziu sau primavara devreme.

Citeste si: Cand se culeg frunzele de zmeura pentru ceai si cum sa le usuci

Totusi, tine cont de faptul ca pamantul nu trebuie sa fie inghetat si temepraturile trebuie sa fie mai mari de 5 grade Celsius. Dupa plantare, tulpinile trebuie sa fie scurtate la 20 de cm deasupra solului.

Zmeurul negru incepe fructificarea dupa 2 ani de la plantare, asa ca inarmeaza-te cu rabdare. De asemenea, tulpinile de 2 ani care au fructificat se pot taia de la baza pentru a favoriza cresterea de tulpini noi.

Dupa cum spunea, va fi nevoie si de o fertilizare, asa ca iti recomandam sa o faci primavara folosind ingrasaminte de tip NPK. Totodata, ar fi indicat sa folosesti si ingrasaminte organice precum mranita.