Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna, ce trebuie sa faci
Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna, ce trebuie sa faci

Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna, ce trebuie sa faci


Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna. Afla de ce taierile de toamna sunt obligatorii, dar si cum se fac corect pentru regenerare si rod bogat. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna, ce trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna

Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna
Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna

Cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna. Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lastari taratori, cu tulpini drepte, arcuite spre varf, cu ghimpi drepti, de forma unor ace, adeseori plasati numai pe partea inferioara. Zmeurul apartine familiei Rosaceae.

Este un arbust ce ofera unele dintre cele mai delicioase fructe de padure. Consumate ca atare sau in diferite preparate, dulceturi, siropuri sau prajituri, zmeurele sunt vedetele oricarei mese. Mineralele si vitaminele continute au impact benefic asupra sanatatii intregului organism uman.

Zmeurul ar fi fost descoperit in estul extrem al Asiei. Apoi a fost introdus in Europa acum 4000-5000 de ani. In timp, oamenii au ajuns sa-i cunoasca nevoile si sa-l poata ingriji perfect, pregatirea pentru sezonul rece fiind cheia unei viitoare productii bune de fructe.

Arbustul nu este unul foarte pretentios, dar are nevoie sa fie pregatit pentru sezonul rece din timpul toamnei. Perioada oportuna este dupa ce i-au cazut frunzele si cand cresterea s-a oprit. Practic, pregatirea pentru iarna incepe cu fertilizarea. Pentru a face corect acest lucru, trebuie indeplinite mai multe conditii.

Nu folosi toamna ingrasaminte pe baza de azot. Acest tip de fertilizator se poate folosi numai primavara. Un astfel de ingrasamant nu va face altceva decat sa ajute la cresterea ramurilor noi care nu vor face fata temperaturilor scazute din timpul sezonului rece.

Ai grija sa alegi un fertilizator care sa-i asigure nutrienti potriviti. Este bine sa alegi excremente de pui, rumegus sau humus. Este extrem de util, mai ales cand inveti cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna.

Mulciul si compostul devin aliati de nadejede pe timpul sezonului rece pentru ca nu numai ca vor imbogati solul, ci vor proteja sistemul radiculara si de inghet.

Taierile de toamna. Cum sa le faci

Taierea zmeurului
Taierea zmeurului

Specialistii ne invata ca taierile de toamna a zmeurilor sunt obligatorii. Asigura dezvoltarea plantei intr-un mod foarte armonios si astfel vei avea parte de un rod bogat. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna.

In lipsa taierilor de toamna, lastarii se vor intinde si vor concura pentru lumina soarelui si nutrienti. Frunzele din partea inferioara a plantei, adica cele mai umbrite, se vor ingrosa. Astfel mugurii din zona inferioara nu vor putea sa se mai dezvolte si  recolta se va diminua.

In lipsa taierilor de toamna, vei observa ca fructele vor avea dimensiuni mici fata de cum le stiai tu, plus ca vor fi si mai putine..

Ai grija si la umezeala in exces. In lipsa taierilor, planta va deveni un magnet pentru bolile fungice. Printre cele mai obisnuite boli  sunt antracnoza si mucegaiul gri.

Metode de taiere

Taieri la zmeur
Taieri la zmeur

Dupa cum am demonstrat mai sus, taierile de toamna sunt esentiale atat pentru sanatatea plantei, cat si pentru productie mai buna. Totul face parte din operatiunea cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna.

Gradinarii cu experienta ne invata ca trebuie tunsa toata tufa, inclusiv lastarii care au doi ani si par sanatosi. Numai prin taiere vei obtine noi lastari tineri si puternici care te vor recompensa cu un rod bogat.

O ramura nu infloreste de doua ori la rand. Este motivul pentru care radacina trebuie stimulata sa produca noi lastari. Acestea vor face fructe sezonul urmator.

Sunt doua perioade cand se pot face taieri: toamna si primavara.

Taierea de toamna este una sanitara. Este momentul cand toti lastarii uscati, slabi, bolnavi si deteriorati se tund cu o foarfeca speciala si dezinfectata.  Nu ezita sa reiei operatiunea de taiere a ramurilor cu probleme ori de cate ori situatia o cere. Cu cat vei face acest lucru mai repede, cu atat tufele isi vor recapata sanatatea si vor fi productive.

Citeste si: Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci in mod corect

Taieri se fac si primavara. Este bine sa incepi operatiunea din timp, adica imediat ce afara se incalzeste. Lastarii de anul trecut trebuie asezati pe suporturi. Varfurile tinere, formate in toamna, trebuie scurtate cu 10-15 centimetri. Acest lucru va duce la o perioada de frunctificare prelungita la trei luni.

Exista mai multe metode de taiere. Acestea se fac in functie de soi si de varsta. Cand vine vorba de taierile care se fac in functie de soi, gradinarii ne invata metode simple care vor asigura tufelor sanatate si randament. Este necesar sa stii, mai ales daca inveti cum sa pregatesti zmeurul pentru iarna.

La soiurile cu fructe de toamna, spre exemplu, lastarii trebuie taiati deasupra solului numai toamna tarziu, dupa caderea frunzelor. Taierea se face la o inaltime de 5 cm. Astfel, se va stimula dezvoltarea de noi lastari fructiferi.

La soiurile de zmeur fructifer de vara este bine sa ai grija sa indepartezi lastarii de doi ani imediat dupa recoltare. Metoda va ajuta planta sa-si dezvolte mladitele tinere.

In cazul soiurilor remontante, cu productie mare toamna, este indicat sa iei in calcul numai productia de toamna si sa renunti la cea din vara. Ca sa faci asta, in noiembrie se elimina de la suprafata solului toate tulpinile care au crescut in acel an.

Cand vine vorba despre taierile in functie de varsta, trebuie sa stii ca lastarii tineri care ajung pana la 1-1, 5 metri  se scurteaza cu 10-15 centimetri. Ramurile vechi trebuie taiate.