Plantarea nucilor altoiti. Cum sa procedezi pentru ca acestia sa se prinda
Plantarea nucilor altoiti. Cum sa procedezi pentru ca acestia sa se prinda

Plantarea nucilor altoiti. Cum sa procedezi pentru ca acestia sa se prinda


Plantarea nucilor altoiti. Afla cum sa procedezi pentru ca puietii sa se prinda, dar si cum sa alegi cel mai bun loc in care sa ii plantezi in livada sau gradina ta. Ce trebuie sa stii si de ce ar trebui sa alegi un soi romanesc.

Plantarea nucilor altoiti. Cum sa procedezi pentru ca acestia sa se prinda – Cuprins:

Cum sa alegi terenul pentru plantarea puietilor

Livada de nuci
Livada de nuci

Daca si tu vrei sa te ocupi de plantarea nucilor altoiti, ar trebui sa stii mai intai cum sa alegi terenul pentru a planta puietii si ce caracteristici trebuie sa aiba suprafata de pamant.

In primul rand, trebuie sa stii ca nucii sunt pomi iubitori de lumina, asadar suprafata de teren pe care o alegi trebuie sa fie insorita. Mai mult decat atat, este indicat ca randurile de nuci sa fie amplasate pe directiile NE-SV, N-S sau NV-SE.

De asemenea, nucii prefera solul fertil, bine drenat, afanat si reavan. PH-ul optim al solului ar trebui sa fie cuprins intre 6.4-7.2, ceea ce inseamna ca nucii au nevoie de un pamant acid-neutru. In cazul in care plantezi mai multi nuci, tine minte ca acesti pomi sunt specii anemofile, adica polenizarea se va realiza cu ajutorul vantului.

Expertii recomanda sa folosim mai multe soiuri de nuci, deoarece florile masculine si feminine infloresc in momente diferite. Totodata, tine minte ca pomii altoiti au nevoie de 5-7 ani pentru a intra pe rod. Daca o sa folosesti pomi nealtoiti, acestia vor intra pe rod abia dupa 9-10 ani.

Plantarea nucilor altoiti. Cum sa faci asta si in ce perioada

Plantarea nucilor altoiti
Plantarea nucilor altoiti

Plantarea nucilor altoiti incepe cu saparea gropilor, care trebuie facuta cu 2 luni inainte sau cel putin cu 2 saptamani inainte. Daca alegi o perioada mai mare, atunci groapa va fi sterilizata inainte de plantare, iar microorganismele vor fi eliminate si se va face aerisirea acesteia.

Tine minte ca primul strat de pamant, adica primii 25-30 cm, este solul roditor, asa ca acesta va fi folosit pentru radacinile pomului pe care urmeaza sa il plantezi.

Stratul urmator, este pamant de adancime si este util pentru a umple gropile. Pune stratul roditor in partea dreapta a gropii si pe cel de adancime in partea stanga a gropii, asa vei tine minte cum sa il utilizezi. Dimensiunile gropii pe un teren afanat trebuie sa fie de 60 cm lungime, 60 cm latime si 60 cm adancime. Pe solurile grele, dimensiunile gropii trebuie sa fie de 80 cm lungime, 80 cm latime si de 60 cm adancime.

In sistem clasic, pomii de vigoare mare se vor planta la o distanta de 10 metri pe acelasi rand si de 10-12 metri intre randuri. Cand se face plantarea nucilor altoiti? Ei bine, perioada ideala pentru a planta puietii este toamna, dupa ce pomii au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut frunzele.

Citeste si: Cum sa pui nuci la incoltit si care este cea mai buna metoda

Daca ai ratat perioada de toamna, nucii se mai pot planta si primavara devreme, de regula in luna martie, in functie de zona in care locuiesti. Plantarea de primavara se va face la aproximativ 2-3 saptamani de la ultimul inghet.

Atunci cand plantezi nucii, este indicat sa pui pe fundul gropii un strat de 20 cm de pamant de adancime, iar apoi 2/3 din groapa sa fie umpluta cu pamant din stratul roditor, pentru ca radacinile sa beneficieze de nutrienti. Ar fi bine sa iei in considerare fasonarea radacinilor si mocirlirea acestora. Fasonarea este necesara pentru a elimina eventualele radacini moarte (necrozate), rupte sau prea lungi.

Mocirlirea consta in introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, balegar si balega proaspata, ce are rolul de a mentine umiditatea la nivelul sistemului radicular. Astfel, cresc si sansele ca pomul sa se prinda.

Mare atentie si la tasarea pamantului din jurul nucului plantat, care este necesara pentru a elimina eventualele goluri de aer la nivelul radacinilor. Punctul de altoire trebuie sa fie cu 2-3 cm deasupra solului si orientat catre nord. Dupa ce ai plantat nucul, este indicat sa il uzi cu aproximativ 20-30 de litri de apa.