Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta si la ce distante
Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta si la ce distante

Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta si la ce distante


Cand se seamana mararul. Afla care este cea mai buna perioada, dar si cum sa faci asta in mod corect. Care sunt distantele de plantare si ce fel de sol este necesar pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Cand se seamana mararul. Cum sa faci asta in mod corect

Cand se seamana mararul
Cand se seamana mararul

Cand se seamana mararul. Daca si tu vrei sa ai marar in gradina, afla ca acesta se seamana primavara devreme, asta dupa ce a trecut pericolul de inghet. 

Temperatura minima de germinatie a semintelor este cuprinsa intre 3-4 grade Celsius. Totusi, pentru rezultate bune este necesar ca temperatura sa fie de 20-22 grade Celsius.

Expertii nu recomanda semanarea mararului vara, deoarece acesta nu suporta temperaturile ridicate, de peste 30 grade Celsius.

Bineinteles, mararul se poate semana si toamna. Daca vrei sa faci asta in sezonul rece poti semana marar toamna tarziu, mai exact in luna noiembrie. Totusi, trebuie sa o faci cu aproximativ 2 saptamani inainte de venirea inghetului.

Solul potrivit pentru o cultura de marar trebuie sa aiba un pH cuprins intre 6 si 7, dar in acelasi timp sa fie bogat in humus si sa aiba un drenaj bun. Si inca ceva, asigura-te ca solul este foarte bine maruntit, deoarece semintele de marar sunt foarte mici si o sa aiba dificultati sa rasara printre bolovani.

Semanare marar
Semanare marar

Atunci cand se seamana marar (Anethum graveolens) in gradina trebuie sa tii cont si de distantele dintre plante. Ideal este sa pui semintele in pamant la o distanta de 4-5 cm pe acelasi rand si de 25-30 de cm intre randuri. Pentru a permite plantelor sa se dezvolte in mod corect, dupa rarire distanta dintre acestea trebuie sa fie undeva la 20 cm. Mai mult, adancimea de plantare este 2-3 cm.

Mare atentie si care sunt plantele langa care o sa cultivi mararul. Expertii recomanda sa il cultivam langa varza, conopida, broccoli, ridichi, rucola, gulie sau hrean. Pe langa faptul ca le protejeaza de daunatori, mararul le poate imbunatati cresterea.

Citeste si: Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana

Nu este indicat sa cultivi marar langa morcov, telina sau fenicul. Expertii spun ca mararul poate opri cresterea morcovilor din apropiere, iar daca este cultivat langa fenicul poate avea o aroma slaba.

Totodata, ar fi recomandat sa pui marar in apropiere de o cultura de ceapa sau usturoi, pentru ca in acest fel te asiguri ca il protejezi de afide fara a fi nevoie sa aplici tratamente.

Mai trebuie sa stii ca mararul poate fi afectat de boli precum fainare, iar primele semne vor fi observate destul de usor deoarece plantele o sa fie acoperite cu un miceliu de culoare alba. Lasata netratata, boala va avansa si frunzele de marar se vor ingalbeni, iar apoi se vor usca. Tocmai de aceea, este nevoie sa aplici tratamente cu fungicide.