Cum sa previi deformarea morcovilor. Afla de ce se intampla asta, care sunt cauzele, dar si ce trebuie sa faci pentru a putea recolta morcovi care arata normal, cu radacina conica. Iata ce trebuie sa stii daca si tu obisnuiesti sa cultivi morcovi!
Deformarea morcovilor. Cum sa previi si de ce se intampla
Deformarea morcovilor reprezinta o problema pentru cei ce cultiva legume pentru a le vinde. Nu de alta, dar daca sunt deformatii, acei morcovi trebuie vanduti la un pret mai mic, cu toate ca gustul este la fel.
Primul lucru la care trebuie sa acordam atentie este solul. Morcovii cresc foarte bine in solurile nisipo-argiloase sau usor nisipoase.
Totodata, inainte de a semana morcovii ar fi bine sa nivelezi suprafata de pamant pe care urmeaza sa ii cultivi. In acelasi timp, ar terbui sa te asiguri ca strangi pietrele de pe suprafata respectiva, nu de alta dar daca radacina intalneste un obstacol, se va deforma.
In cazul in care solul din gradina ta este argilos, expertii ne recomanda ca toamna sa adaugam o galeata de nisip la fiecare metru patrat de pamant. In acest fel, te asiguri ca deformarea morcovilor va fi prevenita.
Nu uita ca morcovii (Daucus carota) prefera solul nisipos sau nisipo-argilos, iar pH-ul ideal trebuie sa fie cuprins intre 5.5 si 7. De asemenea, solul trebuie sa fie bine aerisit si drenat.
Expertii recomanda ca pamantul sa fie arat toamna, iar adancimea la care trebuie facuta aceasta Operatiune sa fie de 25-28 cm. Graparea de primavara este recomandata sa fie facuta la o adancime de 10-15 cm.
Si distantele de plantare sunt foarte importante, asadar asigura-te ca distanta dintre plante este de 5-6 cm, iar distanta dintre randuri sa fie de 25-30 cm. Semintele trebuie plantate la o adancime de un centimetru.
Daca vrei sa fertilizezi solul, afla ca nu trebuie sa folosesti gunoi de grajd proaspat, ci unul foarte bine descompus (mranita) care a stat cel putin 2 ani.
Azotul se administreza doar in momentul cand incep sa se formeze radacinile. Daca o sa il folosesti si in alta perioada, cresterea radacinii se va opri si vor creste doar frunzele morcovilor.
Cel mai bun ingrasamant pe care il poti folosi pentru o suprafata de pamant pe care urmeaza sa cultivi morcov este compostul.
Desigur, deformarea morcovilor se poate intampla si daca plantele nu au avut suficienta apa. Tocmai de aceea, ar trebui sa folosesti un sistem de irigare prin picurare.
Citeste si: Cum sa faci irigarea morcovului prin picurare. Sfaturi utile
Bineinteles, si calitatea semintelor poate fi cauza pentru care radacinile morcovilor se deformeaza. Asadar, asigura-te ca o sa cumperi seminte de calitate, de la magazinele de specialitate. Si nu uita, planteaza-le la o adancime de 1 cm!
Deformarea poate avea loc si din cauza bolilor sau a daunatorilor. Musca morcovului sau afidele pot ataca plantele si radacinile nu vor mai creste drept.
La fel se intampla si in cazul nematozilor din sol, asadar ia in considerare si rotatia culturilor pentru poti cultiva morcovii pe aceeasi suprafata de pamant o data la 5-7 ani.
Morcovii pot fi afectati si de boli precum putregaiul cenusiu, putregaiul alb, putregaiul uscat, patarea bacteriana, alternarioza, mana, fainare sau cercosporioza. Toate acestea pot duce la deformarea radacinilor.