Cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru plantare. Afla cum sa pregatesti puietii inainte de a ii planta, pentru a te asigura ca acestia se vor prinde. Ce trebuie sa stii daca si tu te pregatesti pentru plantare.
Cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru plantare. Ce trebuie sa ai in vedere
Daca si tu vrei sa plantezi pomi fructiferi in gradina sau livada ta, atunci ar trebui sa stii ce pasi trebuie sa urmezi. Nu de alta, dar vrei ca pomii sa se prinda, asa ca trebuie ca totul sa fie efectuat in mod corect.
In primul rand, o sa vorbim un pic despre groapa in care urmeaza sa plantezi pomii fructiferi. Aceasta trebuie sapata cu minimum 2 saptamani inainte, insa va trebui sa o sapi in mod corect.
Este recomandat sa faci groapa mai devreme, chiar si cu 2-3 luni inainte, pentru ca aceasta sa se poata oxigena si pentru ca microoganismele sa moara.
Groapa pentru un pom fructifer trebuie sa aiba o adancime de 50 cm, o latime de 50 cm si o lungime de 50 cm. Adancimea maxima a unei gropi nu trebuie sa depaseasca 80 cm.
Atunci cand sapi groapa, asigura-te ca pui primul strat de pamant (30 cm) in partea dreapta a gropii. Acesta este stratul roditor, asa ca il vei utiliza mai tarziu. Stratul care urmeaza sa il mai scoti din groapa pune-l in partea stanga, acesta este pamantul de adancime.
Si acum, sa vorbim un pic despre puieti, cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru plantare. Ei bine, daca radacinile acestora sunt deshidratate va fi nevoie sa le pui intr-o galeata cu apa unde sa stea timp de 1-2 zile.
Dupa ce au trecut cele 48 de ore in care radacinile au stat in apa, este momentul sa le inspectezi cu atentie si sa te ocupi de fasonare.
Cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru plantare. Pentru cei ce nu stiu, fasonarea radacinilor consta in taierea celor uscate, mucegaite sau rupte. Totodata, trebuie sa le scurtezi pe celalte si in acest fel vei ajuta pomii sa se prinda mai repede. Radacinile trebuie scurtate cu aproximativ 1/3 din lungimea acestora.
Mare atentie ca atunci cand tai radacinile sa folosesti o foarfeca foarte bine ascutita pentru ca in caz contrar, risti sa provoci rani si exista riscul ca acestia sa nu se prinda.
Urmatorul pas dupa fasonare este mocirlirea. Aceasta operatiune consta in introducerea radacinilor intr-un amestec de apa, balega proaspata si pamant galben. Se mai poate adauga si un stimulator de inradacinare.
Mocirlirea are rolul de a asigura o anumita umiditate la nivelul radacinilor, iar in acest fel se va stimula vindecarea acestora dupa fasonare. Pe scurt, cresc sansele ca pomii fructiferi sa se prinda mai repede.
Citeste si: Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti
Cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru plantare. Cea mai buna perioada pentru a planta pomii fructiferi este toamna, insa cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet. Temperaturile trebuie sa depaseasca 3-4 grade Celsius, iar solul nu trebuie sa fie acoperit de zapada. Ideal este sa ii plantezi in luna octombrie.
Daca faci plantarea toamna, pomii fructiferi vor fi caliti pe perioada iernii, insa marele avantaj este ca acestia vor intra in vegetatie cu 10 zile mai devreme decat pomii care au fost plantati primavara.
Bineinteles, plantarea se poate face si primavara, insa asigura-te ca pamantul este dezghetat. Perioada ideala este in lunile martie sau aprilie, inainte de a incepe procesul de inmugurire.