Cum sa faci fasonarea radacinilor la un pom fructifer
Cum sa faci fasonarea radacinilor la un pom fructifer

Cum sa faci fasonarea radacinilor la un pom fructifer


Fasonarea radacinilor. Iata cum sa faci aceasta operatiune la pomii fructiferi atunci cand ii plantezi, dar mai ales de ce este atat de important sa faci asta. Nu trebuie sa fii un expert in pomicultura, pentru ca noi, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura, iti vom explica tot ce trebuie sa stii.

Care este rolul radacinilor la un pom fructifer

Radacini pom fructifer
Radacini pom fructifer

Fasonarea radacinilor. Dupa cum bine stim, radacinile unui pom fructifer au rolul de fixare a acestuia in pamant si de a ii oferi rezistenta impotriva factorilor externi precum furtuna, vant, ploaie sau zapada, dar are si rol de absorbtie a apei si substantelor nutritive din sol.

Radacinile au ramificatii principale, iar din acestea se dezvolta o retea de ramificatii din ce in ce mai mici care au rolul de a patrunde in toate zonele volumului de sol.

Citeste si: Cum sa sapi, in mod corect, groapa pentru plantarea unui pom fructifer

Fiecare radacina are si niste ramificatii fine, acei perisori absorbanti, care au rolul de a absorbi apa in care se afla substante minerale ce vor fi transformate in hrana la nivelul frunzelor.

Perisorii absorbanti se regenereaza dupa fiecare perioada de repaus vegetativ si continua expansiunea in cautarea hranei. Tocmai de aceea, radacina are de multe ori o anvergura mai mare ca cea a coroanei.

Cum sa faci fasonarea radacinilor si de ce este importanta

Fasonarea radacinilor
Fasonarea radacinilor

In vederea realizarii unei fasonari corecte, pentru inceput, se face o verificare vizuala a radacinii, iar daca exista portiuni vatamate mai intai se vor elimina acestea, apoi se vor scurta restul radacinilor cu aproximativ 1/3 din lungimea acestora.

Pentru realizarea acestei operatiuni se va folosi o foarfeca bine ascutita, astfel incat taietura sa ramana neteda, iar radacina, in sectiune sa fie de culoare alba, turgescenta, ceea ce denota faptul ca este viabila.

Fasonarea radacinilor. Daca zona respectiva este innegrita sau zbarcita, fara aspect de turgescenta, se repeta taietura de cateva ori spre baza radacinii, eliminand portiuni de cativa milimetri lungime, pana se ajunge la zona sanatoasa.

Mare atentie! O fasonare puternica a sistemului radicular, (in cazul in care scurtezi prea mult radacinile inainte de plantare), poate afecta pomul fructifer.

Citeste si: Cum sa plantezi corect un pom fructifer

Trebuie sa intelegi ca nu adaptezi sistemul radicular dupa groapa, ci facem groapa in asa fel incat sa cuprinda toata radacina pomului fructifer si sa nu o afecteze sub nicio forma.

Totodata, trebuie sa intervii cat mai putin la radacina pomului, doar pentru a indeparta radacinile rupte sau pentru a aduce la nivel circumferinta sistemului, dupa cum am spus si mai sus.

Fasonarea radacinilor. Nu uita de importanta radacinilor, pentru ca acestea fixeaza pomul fructifer in sol, sustin partile aeriene, absorb apa si sarurile minerale din sol, depoziteaza substantele de rezerva pentru ca pomii sa reziste pe timp de iarna si uneori regenereaza pomii.

O operatiune strans legata de fasonare este si mocirlirea. Acest proces consta in introducerea radacinilor fasonate intr-un amestec de pamant galben, balega proaspata, apa. Mai mult, poti adauga si un stimulator de inradacinare.

Rolul mocirlirii este de a asigura o umiditate mai mare la nivelul radacinilor, pentru ca acestea sa adereze mai bine la particulele solului si astfel de a stimula vindecarea acestora dupa fasonare.