Reteta salata tabbouleh. Cum sa pregatesti acest preparat oriental
Reteta salata tabbouleh. Cum sa pregatesti acest preparat oriental

Reteta salata tabbouleh. Cum sa pregatesti acest preparat oriental


Reteta salata tabbouleh. Afla cum sa faci acest preparat oriental la tine acasa, care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar si pasii pentru a obtine gustul original. Care este secretul pentru a iesi delicioasa.

Reteta salata tabbouleh. Cum sa pregatesti acest preparat oriental – Cuprins:
Reteta salata tabbouleh. Cum sa pregatesti acest preparat oriental
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Libaneza
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente salata tabbouleh
  • 100 g bulgur (alternativ se poate folosi couscous sau quinoa)
  • 200 g patrunjel
  • 2-3 rosii
  • 1 legatura ceapa verde
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2-3 ramurele menta proaspata
  • zeama de la o lamaie
  • sare

Cand a aparut acest preparat

Reteta salata tabbouleh
Reteta salata tabbouleh

Conform istoricilor, salata tabbouleh sau tabouli era deja mancata de oamenii care traiau in muntii din Liban si Siria acum mai bine de 4000 de ani. Asadar, aceasta reteta de salata tabbouleh are o istorie impresionanta.

Daca te intrebi de unde vine numele, atunci trebuie sa mai stii ca acesta vine din araba, mai exact de la “taabil”, care inseamna a condimenta.

Secretul pentru a obtine cel mai bun gust pentru acest preparat este sa folosesti produse locale si proaspete. Asadar, iti recomandam sa cumperi patrunjel verde proaspat, dar si cele mai bune rosii pe care le poti gasi la piata.

Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contin ingredientele proaspete din salata tabbouleh, nu trebuie sa uitam nici de bulgur, o sursa fantastica de proteine, fibre si minerale esentiale. Desigur, uleiul de masline este foarte important, asa ca iti recomandam sa folosesti unul de calitate.

In zilele noastre, salata tabbouleh este sinonima cu bucataria libaneza, insa trebuie sa stii ca acest preparat se gaseste si in bucataria turceasca (kisir), in cea cipriota (tambouli), dar si in cea armeneasca (eetch).

Cum sa prepari salata tabbouleh. Reteta si ingrediente necesare

Tabouli
Tabouli

Cum sa faci reteta de salata tabbouleh, pasii pe care sa ii urmezi. Salata tabbouleh sau tabouli mai este cunoscuta si ca salata de patrunjel, datorita cantitatii mari de patrunjel care este folosita pentru preparare. In cazul in care nu stii ce este bulgurul, trebuie sa iti spunem ca acesta este produs din boabe de grau arnaut, inmuiate si apoi pregatite la abur. Dupa uscare, bulgurul este macinat.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui bulgurul intr-un castron cu apa rece pentru a il spala foarte bine. Apoi, arunca apa folosindu-te de o sita. Urmatorul pas este sa pui apa clocotita peste bulgurul proaspat spalat (sa fie acoperit cam un deget de apa), sa il acoperi cu o farfurie si sa il lasi acolo timp de o ora.

Bulgurul va absorbi apa, se va umfla si dupa ce a trecut o ora va trebui sa scurgi excesul de apa. Lasa-l la racit pentru ca acum trebuie sa pregatesti restul de ingrediente.

In cazul in care nu ai gasit bulgur si ai cumparat couscous, va trebui sa respecti indicatiile de pe ambalaj. Acesta se paote pregati la fel, folosind apa clocotita.

Cu quinoa se procedeaza la fel, insa avantajul daca folosesti acest ingredient este ca nu contine gluten. Reteta originala este cu bulgur, insa poti folosi couscous sau quinoa fara probleme.

Bulgur
Bulgur

Reteta salata tabbouleh. Intr-un castron, adauga zeama de la o lamaie si uleiul, iar apoi amesteca foarte bine. Un mic secret al bucatarilor orientali este sa adauge bulgurul in acest dressing pentru salata si sa il lasi pana ce pregatesti legumele. Bulgurul va avea un gust acrisor datorita lamaii si va fi mai gustos in salata tabbouleh.

Dupa ce ai pregatit tot, este momentul sa speli rosiile si apoi sa le tai in cuburi mici. Ar fi bine sa le lasi la scurs intr-o sita, pana ce le vei adauga in salata ta.

Citeste si: Cum se face muhammara, probabil cea mai sanatoasa mancare libaneza

Ceapa verde se taie marunt si trebuie sa mentionam faptul ca vorbim despre intreaga ceapa, adica si frunzele verzi. Dupa aceea, spala foarte bine mararul si apoi usuca-l folosind prosoape de hartie. 

O sa ai nevoie si de cateva frunze de menta proaspata, insa daca nu este sezonul si nu gasesti, poti gati salata fara probleme. Ideal este sa adaugi 2-3 ramurele de menta proaspata, asa ca acestea se spala foarte bine si apoi frunzele se toaca marunt pentru a le adauga in salata.

Acum, vine partea cea mai usoara. Toate ingredienele se pun intr-un castron mare, dupa care adaugam sare dupa gust. Dupa ce le-ai amestecat foarte bine, reteta de salata tabbouleh este gata. Las-o sa stea un pic la frigider, dupa care o poti servi.