Craciunul si Revelionul se apropie, iar asta inseamna un singur lucru, ca trebuie sa preparam salata de Boeuf. Iata cum se face si cum se orneaza binecunoscutul fel de mancare pe care romanii il servesc in perioada sarbatorilor de iarna.
Nu credem ca sunt multi romani care nu au gustat niciodata salata de Boeuf, asa ca mai mult ca sigur majoritatea dintre voi pregatesc mereu acest fel de mancare in sezonul rece.
Pentru cei ce nu stiu, salata de Boeuf a fost inventata de un bucatar belgian pe nume Lucien Olivier, in anul 1860 la restaurantul L’Ernitage din Moscova. Tocmai din acest motiv, aceasta salata mai este numita si salade Olivier.
Reteta originala continea cartofi, castraveti murati in otet, morcovi, mazare verde, cozi de raci sau homari ori piept de rata afumat sau carne fiarta. Bineinteles, mai existau versiuni si cu carne de pasare. Toate ingredientele erau legate cu maioneza facuta cu ulei de masline si asezonata cu mustar si otet frantuzesc. Olivier adapta salata de Boeuf in functie de sezon.
- 700 gr rasol de vita
- 350 gr morcovi
- 500 gr cartofi
- 150 gr radacina de pastarnac
- 100 gr radacina de telina
- 100 gr radacina de patrunjel
- 150 gr ceapa
- 100 gr mazare boabe
- 150 gr castraveti murati in otet
- 250 gr maioneza
- zeama de la o lamaie
- 50 gr mustar
- sare
- piper alb
- 2 buc. galbenusuri de ou fiert tare
- 3 linguri apa la temperatura camerei
- 150 ml ulei vegetal
- 1 lingura mustar
- sare
- piper
- zeama de lamaie
Cum sa faci salata de Boeuf
Intr-o oala se pun 4 litri de apa rece, carnea de vita si ½ lingura de sare. Oala se pune pe foc mic si apa se incalzeste pana la o temperatura de 90 de grade, adica aproape de punctul de fierbere. Deasupra apei se va forma o spuma, asa ca va trebui sa o indepartati de vreo 3-4 ori, pana ce nu va mai aparea.
Dupa aceea, este momentul sa adaugati zarzavaturile curatate si spalate. Atentie, acestea se adauga intregi! Totul se fierbe timp de 3 ore, pana ce carnea nu mai este tare si zarzavaturile au fiert bine.
Scurgeti supa formata printr-o strecuratoare pentru a o putea folosi la alte preparate. Dupa fierbere, puteti arunca ceapa, pentru ca aceasta si-a lasat tot gustul in supa si nu o sa mai avem ce face cu ea.
Citeste si: Cum sa faci cea mai delicioasa salata de icre cu gris
Cartofii nu se curata, ci se spala si se fierb separat pana ce se inmoaie. Mazarea se fierbe in putina apa cu sare, iar daca folositi o mazare la conserva atunci nu va fi nevoie sa faceti acest lucru.
Dupa ce s-au racit si cartofii, trebuie sa tocam toate legumele. Trebuie sa veti atentie sa fie tocate in cubulete fine. Mare atentie cu cartofii, pentru ca acestia se pot lipi de lama cutitului.
Carnea se taie si ea in cubulete dupa ce se raceste bine. La fel procedati cu castravetii murati, morcovii, pastarnacul si radacina de patrunjel. Dupa ce toate ingredientele au fost tocate, trecem la amesecarea salatei si asezonarea acesteia.
Cum sa prepari maioneza din ou fiert
Inainte de preparare, asigurati-va ca ouale tari sunt la temperatura camerei. Pentru a prepara maioneza, trebuie sa zdrobiti ouale cu ajutorul unei furculite.
Mai departe, se toarna ulei putin cate putin, iar in tot acest tip se amesteca continuu. Dupa ce compozitia incepe sa se formeze, adaugati o lingura de mustar. Este momentul sa folosim si un mixer, pentru a obtine consistenta dorita.
Dupa ce ati terminat de adaugat uleiul, este momentul sa adaugati si sarea, piperul, dar si zeama de lamaie.
Cum se prepara salata de Boeuf
Asadar, se amesteca toate ingredientele tocate cu maineza. Gustati salata, iar daca mai are nevoie de sare, piper alb sau zeama de lamaie, adaugati dupa gust.
Maioneza se poate pune in orice forma pe care o doriti, asa ca nu este un procedeu atat de complicat. De asemenea, pentru decorarea salatei de Boeuf o sa mai aveti nevoie de aproximativ 40 de grame de maioneza.