Daca iti place placinta si vrei sa incerci retete cat mai interesante, o sa iti prezentam o reteta simpla de placinta de cartofi. Ai citit bine, poti face o placinta din cartofi si este extrem de buna!
- 500 gr cartofi
- 1 buc. ou (renuntati la acest ingredient daca tineti post)
- 2 buc. ceapa verde sau alba
- aluat de foietaj
- sare
- piper
- unt sau ulei
- 100 gr cascaval sau mozzarella
- 100 gr sunca (puteti renunta la acest ingredient daca tineti post)
- ½ buc. legatura patrunjel
Cum sa prepari placinta de cartofi
Primul pas pentru a prepara placinta este sa spalati cartofii si sa ii puneti la fiert. Adaugati si un pic de sare in apa, iar apoi asteptati pana ce puteti sa ii strapungeti cu un cutit sau cu o furculita.
Dupa ce au fiert, cartofii se scot din apa si se lasa la racit. Cartofii se decojesc, iar dupa aceea se zdrobesc, exact ca atunci cand ai face un piure.
Ceapa se trage la tigaie, inainte sa o puneti in acel amestec de cartofi. Este timpul sa adaugam si oul, sarea si piperul, dupa care vom framanta toate ingredientele pana ce totul se omogenizeaza.
Exista doua modalitati de a prepara acest: in tigaie sau la cuptor. Asadar, puneti foietajul in tigaie sau intr-o tava, pe care ati uns-o in prealabil cu ulei sau unt.
In foietaj, puneti umplutura pe care ati obtinut-o mai devreme. Bineinteles, te poti juca cu ingredientele si poti adauga ce iti place! Deasupra, mai vii cu un foietaj, pentru a „sigila” placinta.
Citeste si: Cum sa faci cea mai buna placinta cu mere, ca pe vremea bunicii
Daca alegi sa o faci la tigaie, atunci lasa focul mic si dupa 15-20 de minute, intoarce placinta pe partea cealalta. Mai las-o timp de 15 minute si este gata.
Daca alegi sa o faci la cuptor, trebuie sa stii ca acesta se incalzeste la 180 de grade Celsius. Pune tava cu placinta si las-o timp de 15 minute, apoi va fi necesar sa reduci temperatura la 160 de grade Celsius.
Dupa aceea, lasa placinta sa se raceasca, pentru ca daca o sa o scoti cat este calda se va rupe. Las-o la racit, iar dupa aceea pune-o pe platou pentru a fi servita.
Avantajul acestui fel de mancare este ca placinta poate fi servita calda, dar si rece. De asemenea, daca faci mai multa, o sa o poti manca si peste 3 zile, va fi la fel de delicioasa. Va dorim pofta buna!