Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla
Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla

Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla


Dulceata de nuci verzi este o delicatesa, iar daca o sa incerci aceasta reteta veche pe care o facea bunica, nu o sa te mai saturi! Bineinteles, este nevoie de multa rabdare si migala sa prepari aceasta delicatesa, insa rezultatul va fi pe masura!

In primul rand, trebuie sa stii cand se culeg nucile verzi pentru a prepara dulceata. Ei bine, perioada ideala este luna iulie, insa asta depinde in functie de temperaturi. Daca acestea sunt mai scazut, nucile verzi se vor culege la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie.

Foarte important de retinut! Nucile nu trebuie sa fie lemnoase, adica sa aiba coaja tare, asa ca va trebui sa le testezi cu un cutit inainte de a le culege. In cazul in care acestea au deja coaja formata nu vei mai putea prepara dulceata si va trebui sa mai astepti un an.

Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla – Cuprins:
Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 2 borcane
Ingrediente
Ingrediente dulceata de nuci verzi
  • 2 kg nuci verzi
  • 2 kg zahar
  • 1 buc. pastaie vanilie
  • 1 l apa
  • 2 buc. lamai

Cum sa prepari dulceata de nuci verzi

Dulceata de nuci verzi
Dulceata de nuci verzi

Acum ca stim care sunt ingredientele, trebuie sa stii si cum se prepara aceasta dulceata considerata o delicatesa. Nu uita ca atunci cand culegi nucile verzi, acestea nu trebuie sa fie cazute, asa ca doar cele din pom trebuie folosite.

Cel mai greu pas va fi decojirea acestora. Te sfatuim sa folosesti o pereche de manusi, deoarece te vei pata foarte rau de la coaja acestora. Dupa aceea, ia fiecare nuca in parte si taie acea coaja verde, pana ce va ramane doar acea „pulpa” alba, in care se afla miezul.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de trandafiri

Fa totul cu rabdare, pentru a te asigura ca dulceata va iesi ca la carte. Dupa ce le-ai curatat, pune-le intr-un bol cu apa. Urmatorul pas este sa adaugi in acea apa zeama de la o lamaie si sa lasi nucile sa stea peste noapte in frigider. A doua zi, trebuie sa repeti procedeul de 2-3 ori.

Nuci verzi
Nuci verzi

Acum ca nucile au fost clatite foarte bine, este momentul sa te ocupi si de sirop. Drept urmare, pune un litru de apa la fiert, in care adaugi zaharul si pastaia de vanilie. Amesteca totul pana ce zaharul se dizolva.

Atunci cand amestecul a dat in clocot va trebui sa inlaturi acea spuma rezultata de la fierbere. Lasa totul la fiert timp de 45 de minute.

Urmatorul pas va fi sa pui nucile in acel sirop si sa adaugi zeama de la cele doua lamai. Lasa totul la fiert timp de 40 de minute. Dupa ce a trecut timpul, opreste focul si lasa dulceata sa se raceasca un pic, inainte de a o pune in borcane sterilizate.