Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si cand o aplici
Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si cand o aplici

Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si cand o aplici


Solutie piatra vanata pentru pomi. Afla cum sa o prepari, dar mai ales in ce perioade trebuie aplicata, fara sa afectezi pomii fructiferi. Ce trebuie sa stii si care este concentratia de care ai nevoie.

Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si cand o aplici – Cuprins:

Unde gasesc piatra vanata

Sulfat de cupru
Sulfat de cupru

In primul rand, trebuie sa stii ca piatra vanata sau sulfatul de cupru nu este un produs omologat pentru combaterea bolilor la pomii fructiferi. Vei gasi produse omologate care contin piatra vanata concentrata, dar care sunt comercializate ca si ingrasamant foliar sau sub forma de amestec pentru a produce zeama bordeleza.

Inainte de a prepara solutia, ar fi bine sa stii si unde poti gasi piatra vanata. Ei bine, poti gasi sulfat de cupru in farmaciile fitosanitare, insa trebuie sa stii ca acest produs este comercializat pentru a elimina carentele de cupru.

Bineinteles, piatra vanata se poate folosi fara probleme si mai este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai vechi fungicide. De multe ori poate i-ai auzit pe bunicii tai ca foloseau piatra vanata pentru a prepara zeama bordeleza, necesara pentru a aplica tratamente pentru pomii fructiferi, vita de vie sau legume precum rosiile sau castravetii.

Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si in ce perioada se aplica

Solutie piatra vanata pentru pomi
Solutie piatra vanata pentru pomi

Trecem la pasul urmator si anume cum sa prepari o solutie de piatra vanata pentru pomi. Mare atentie! Stropirile cu piatra vanata din perioada de repaus vegetativ (toamna-iarna) difera de cele aplicate in perioada de vegetatie (primavara).

Piatra vanata poate fi aplicata in perioada de repaus vegetativ, dar si in perioada de vegetatie, insa forma chimica a cuprului din solutia respectiva trebuie sa difere. In caz contrar, risti ca piatra vanata sa arda frunzele, florile sau chiar lastarii tineri, ceea ce inseamna ca intreaga cultura va fi distrusa.

In perioada de repaus vegetativ (toamna-iarna), stropirile cu piatra vanata se fac fara ca in solutie sa fie introdus si var. O sa ai nevoie de piatra vanata cu apa, ceea ce inseamna ca solutia va fi usor acida. 

Cuprul din solutia preparata va distruge agentii patogeni ce se afla pe scoarta pomilor fructiferi, dar in acelasi timp va intra si in crapaturile scoartei si va elimina bolile sau daunatorii. Solutia elimina boli precum monilioza, rapan, ciuruirea frunzelor sau basicarea frunzelor.

Zeama bordeleza
Zeama bordeleza

In perioada de vegetatie, adica primavara, piatra vanata se foloseste in amestec cu varul stins. Varul are rolul de a neutraliza solutia si astfel mugurii, lastarii si frunzele nu vor fi afectate. Practic, piatra vanata in combinatie cu varul stins rezulta zeama bordeleza, o solutie arhicunoscuta de toti gradinarii.

Cata piatra vanata se pune la 10l de apa. Atunci cand vrei sa prepari o solutie cu o concentratie de 3%, o sa ai nevoie de 300 grame de piatra vanata. Aceasta solutie se va aplica doar in perioada toamna-iarna, asa ca ar trebui sa mai stii ca temperaturile exterioare trebuie sa fie de 4-5 grade Celsius in momentul aplicarii si sa nu existe pericol de inghet.

Citeste si: Schema tratamente pomi fructiferi. Cum sa aplici stropirile si ce produse sa folosesti

Pentru prepararea zemei bordeleze, o sa ai nevoie de lapte de var sau var stins (var praf sau var hidratat). Daca vrei sa prepari o solutie cu o concentratie de 75%, ai nevoie de 75 grame de sulfat de cupru pe care il amesteci in 5 litri de apa calduta.

Intr-o alta galeata de plastic pune 100-120 grame de var stins sau 30-40 grame de var nestins, pe care il amesteci cu 5 litri de apa. La final, amesteca cele doua galeti pana ce solutia devine omogena si are o culoare albastra.