Cum sa faci taierile la nuc pentru a ii forma coroana
Cum sa faci taierile la nuc pentru a ii forma coroana

Cum sa faci taierile la nuc pentru a ii forma coroana


Cum sa faci taierile la nuc pentru a ii forma coroana, in ce perioada se fac acestea si de ce este necesara aceasta operatiune dupa ce plantezi pomii fructiferi. Ce trebuie sa stii si tu daca vrei sa plantezi un nuc in gradina ta.

Cum sa faci taierile la nuc pentru a ii forma coroana – Cuprins:

Cum sa faci taierile la nuc. Formeaza coroana ca un expert

Taierile la nuc
Taierile la nuc

Dupa cum bine stim, pomii fructiferi trebuie taiati in mod constant dupa plantare, pentru a le forma coroana. Daca iei in plan sa plantezi un nuc in gradina ta, ar fi bine sa stii cum sa faci taierile la acest pom fructifer, pentru a ii forma o coroana ca la carte.

In primul rand, ar trebui sa stii ca taierile la nuc se fac doar pe perioada verii, adica vorbim despre acele taieri in verde. Expertii nu recomanda sa faci taierile in perioada de repaus vegetativ (toamna-iarna) pentru ca nucul se vindeca foarte greu.

Prima taiere pe care trebuie sa o aplici unui nuc este imediat dupa plantare. Este indicat sa plantezi nucul primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet, iar dupa aceea sa scurtezi pomul undeva la inaltimea de 70 cm. Pe timpul verii, expertii recomanda sa taiem o mica parte din varf (ciupire) si cu asta am incheiat taierile in primul an.

In cel de-al doilea an, primavara, se vor elimina toti lastarii si se va lasa doar lastarul de prelungire al axului principal. Este de asteptat ca din tulpina principala sa poarneasca si alti lastari, insa pe timpul verii se va taia varful acestora (ciupire).

Taieri la nuc
Taieri la nuc

In cel de-al treilea an (primavara), atunci cand nucul atinge o inaltime de aproximativ 2 metri, acesta se va scurta undeva la 1.5 metri. Pe timpul verii, trebuie sa taiem toti lastarii pana la o inaltime maxima de 1 metru. Pe portiunea superioara, se vor lasa 3-4 lastari amplasati neuniform pe axul principal, pentru a da nastere coroanei.

Urmatoarele taieri se vor face dupa ce nucul intra pe rod, acestea vor fi taierile de intretinere. Aceasta Operatiune include eliminarea consumatorilor, a lastarilor lacomi, a crengilor care impiedica patrunderea luminii in interiorul coroanei, a ramurilor concurente, dar si a crengilor care se suprapun. Ia in considerare si taierea ramurilor care cresc pe partea superioara a celorlalte ramuri.

Citeste si: Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta

Ar fi bine sa nu uiti de fertilizarea pomilor fructiferi, pentru a stimula cresterea in perioada vegetativa. Poti folosi ingrasaminte pe baza de azot, pe care le poti aplica primavara de vreme, dupa ce fructele s-au format, dar si toamna, pentru a ajuta pomul sa se regenereze.

Bolile ce pot afecta nucul sunt arsura bacteriana si antracnoza (Gnomonia leptostyla). Pentru a le preveni, expertii recomanda sa faci tratamentele in perioada de repaus vegetativ, adica iarna, in ferestrele iernii cand temperatura pe timpul zile este mai mare de 5 grade Celsius si pe timpul noptii nu scade sub -5 grade Celsius.

Primul tratament se va aplica dupa caderea frunzelor, cu un produs pe baza de cupru. Cel de-al doilea tratament se va face primavara, la dezmugurit si se va folosi tot un produs pe baza de cupru.