Cum sa faci ingrasamant din coji de ou, pentru legume si flori
Cum sa faci ingrasamant din coji de ou, pentru legume si flori

Cum sa faci ingrasamant din coji de ou, pentru legume si flori


Cum sa faci ingrasamant din coji de ou, pentru legume si flori. Bogate in calciu si microelemente vitale pentru dezvoltarea plantelor, cojile de ou pot fi transformate intr-un fertilizator suta la suta ecologic. Vezi care sunt legumele si florile ce pot fi hranite cu un astfel de fertilizator. Invata cele mai bune retete, dar si cum poti combate bolile si daunatorii.

Cum sa faci ingrasamant din coji de ou, pentru legume si flori – Cuprins:

Ce plante poti fertiliza cu coji de ou. Beneficii

Coji de oua pisate
Coji de oua pisate

Bogate in calciu si microelemente vitale pentru dezvoltarea plantelor, cojile de ou pot fi transformate in ingrasamant suta la suta ecologic pentru legume si plante.

Este usor de asimilat de plante si nu presupune costuri mari ca un produs cumparat de pe piata. pentru ca le vei strange chiar din gospodaria ta, dupa ce vei gati. Cojile de ou nu mai ajung la gunoi, ci vor fi transformate in ingrasamant.

Atentie, cojile de ou se vor folosi doar ca supliment de nutrienti. In cazul in care exista deficit mare de minerale trebuie folosite produse din comert, pentru a nu risca sa pierzi legumele si florile din cauza lipsei de substante hranitoare. 

Resturile de ou sunt folosite de mult timp in gradinile de legume si flori. Daca ai bunici la tara, cel mai probabil iti vor confirma ca si ei au folosit in gradina si au fost observate imbunatatiri.

Cum sa faci ingrasamant din coji de ou

Ingrasamant din coji de ou
Ingrasamant din coji de ou

Acest timp de ingrasamant ecologic este foarte bun pentru toate plantele. Poti hrani cu el ciresii, florile, solonaceele, dar si ceapa, morcovii, cocazele sau salata verde.

Pentru cele mai bune rezultate, cojile de ou trebuie cat mai bine maruntite, tranformate in pulbere. Nutrientii vor fi mult mai usor si repede absorbiti de plante.

La fel de bine, cojile pot fi folosite si sub forma de infuzie.

Se recomanda sa pui acest amestec de coji in pamant atunci cand vine toamna, iar apoi sa adaugi altele cand vine primavara. Daca iti place sa cultivi rosii, ar trebui sa stii ca aceste fructe adora calciul din cojile de oua.

Coji de ou pentru germinarea semintelor. Rasadurile vor prinde „putere” daca peste semintele din care s-au dezvoltat a fost aplicata pulbere din coji de ou. Evita sa le pui maruntite grosier pentru ca nu vor avea niciun efect.

Reteta ingrasamant din coji de ou pentru radacina. Daca vrei ca platele sa se dezvolte repede si sa fie sanatoase, ingrijeste-te ca dupa ce au rasarit din pamant sa aplici acest tip de ingrasamant

Reteta este la indemna oricui. Ia 5 coji de ou si macina-le pana devin o pulbere fina. Apoi, toarna peste ele apa clocotita si acopera recipientul cu un capac. Amestecul trebuie sa stea la macerat o saptamana Ai grija sa agiti recipientul zilnic. Dupa ce trec cele 7 zile, dilueaza continutul recipientului cu apa. Proportia trebuie sa fie 1:3. Amestecul poate fi folosit pentru rasadurile de vinete, ardei, sfecla sialte legume, cat si pentru radacinoase.

Coji de oua pentru flori
Coji de oua pentru flori

Ingrasamant din coji de ou pentru rasaduri si flori. La fel de bune sunt si daca sunt adaugate in recipientele pentru rasaduri si ghivecele de flori. In acest caz, cojile sunt numai bune ca supliment de ingrasamant.

Ingrasamant din coji de ou pentru sol. S-a descoperit faptul ca ramasitele de la ou sunt perfecte si pentru sol. Cojile vor fi de un real ajutor in cazul in care substratul este unul acid. Va reduce din aciditate, plus ca il va hrani.

Pentru o astfel de situatie, vei avea nevoie la fiecare metru patrat de substrat de 2 cani de coji de ou bine zdrobite. Daca este cazul de un sol foarte acid, se va ajunge la un necesar de 1 kg de coji de ou pe metrul patrat.

Cele mai bune rezultate se vor obtine in timpul lucrarilor din toamna, cand pamantul se va amesteca foarte bine cu cojile maruntite distribuite pe suprafata terenului ce urmeaza sa fie arat. Cu aceasta ocazie solul va fi afanat si va fi imbunatatit fluxul de aer din el.

Ingrasamant natural din coji de ou
Ingrasamant natural din coji de ou

Atentie! De aceasta data cojile de ou nu trebuie sa fie transformat in pulbere. Se maruntesc superficial, nu inainte de a fi date putin la cuptor. Acest lucru va ajuta la absorbirea calciului mult mai redepe de sol.

Ingrasamant din coji de ou pentru combatare bolilor si daunatorilor. Banalele resturi de la ou sunt un bun aliat si in combatarea bolilor si daunatorilor.

Astfel, rasadurile care sunt presarate cu pulbere din coji de ou vor fi protejate de putregai, iar radacinile vor fi protejate de anumiti daunatori.

Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant foliar cu calciu pentru plante

Pulberea va tine departe si insectele, asta in cazul in care in este adaugat si putin ulei de floarea sorelui si amestecul se ingroapa intre randurile de plante.

Cojile de ou vor tine departe si limacsii daca vor fi asezate a baza plantelor si in jurul lor.

Resturile sunt un aliat pentru orice planta. Este motivul pentru care gradinarii sfatuiesc ca inainte de orice plantare sa pui in gaura respectiva coji de ou. Vei observa ca vei avea plante care se dezvolta sanatos si rapid.