Cum sa tii o dieta cu seminte si ce ar trebui sa mananci. Dietele pentru slabit sau si rutina alimentara sanatoasa includ, de cele mai multe ori, si o serie de seminte, cele mai multe dintre ele cu beneficii pentru silueta, dar si pentru sanatate.
Este important sa stii ca semintele sunt extrem de satioase si, in plus, sunt bogate in acizi grasi. Cele mai multe dintre ele contin grasimi sanatoase, insa, chiar si asa, nu te-as sfatui sa te apuci sa rozi seminte in cantitate foarte mare pentru ca multe dintre ele te pot ingrasa.
Dieta cu seminte. Cum sa o tii si ce sa mananci
Sunt cateva seminte care sunt ideale pentru slabit pentru ca vin cu un aport caloric mic, dar in schimb sunt bogate in diversi nutrienti si in fibre, elemente importante pentru buna functionare a organismului. Iti spun asta pentru ca semintele sunt alimentele cu cel mai mare continut de fibre si, pe langa faptul ca iti ofera energie dar si o digestie sanatoasa, aduc bacterii bune care sustin sanatatea florei tale intestinale.
Daca vorbim strict despre semintele pentru slabit, atunci este important sa iti spun ca acestea sustin arderea grasimilor, iti ofera o senzatie de satietate si, in acest fel, mananci mai putin pentru ca nu mai ai senzatia de foame. In plus, aceste seminte accelereaza metabolismul si, daca vrei inca o veste buna, aceea ar fi ca pot fi consumate foarte usor, ca atare, sau adaugate in salate, gustari si smoothie-uri.
Semintele de chia sunt incluse in mai toate dietele recomandate de medicii nutritionisti dar si de antrenorii personali. Sunt alimente bogate in fibre solubile si insolubile care accelereaza metabolismul si te ajuta sa slabesti usor, treptat.
Desigur, pentru asta este important sa le consumi regulat, nu cand iti aduci aminte. Trebuie sa mai stii ca prin continutul ridicat de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, semintele de chia sustin circulatia sangelui si remediaza eventualele probleme care pot sa apara in aceasta zona.
Tot semintele de chia reduc nivelul colesterolului si scad trigliceridele, venind cu beneficii atat pentru sanatatea cardiovasculara, cat si pentru cea hepatica. In ceea ce priveste consumul de chia, aceste seminte sunt usor de gasit in mai toate magazinele si pot fi adaugate in iaurt sau consumate sub forma de budinca… Este important sa mananci aproximativ 2-3 linguri de zi.
Semintele de floarea soarelui ne sunt inca si mai cunoscute pentru ca le-am consumat cu drag de-a lungul timpului. Sigur, e mai sanatos sa mananci aceste seminte neprajite si fara sare, pentru ca altfel nu te vor ajuta nicicum sa slabesti, ba din contra.
Semintele de floarea soarelui sunt bune pentru slabit pentru ca accelereaza metabolismul si sunt bogate in acid linoleic, oleic, palmitic, arahidonic, stearic si nicotinic. Toti acesti compusi sunt extrem de utili organismului si ajuta la reducerea colesterolului rau, la cresterea celui bun, sustinand si o buna functionare a ficatului.
Trebuie sa mai stii ca fibrele din semintele de floarea soarelui impiedica absorbtia grasimilor nesanatoase in organism, dar si a colesterolului in intestine. Nu manca, insa, mai mult de doua linguri in fiecare zi, pentru ca aceste seminte sunt destul de bogate caloric si atunci, efectul nu va mai fi de slabire, ci de ingrasare. Le poti include ca gustare intre mese, sau le poti adauga in primele doua mese ale zilei. Nu ti-as recomanda sa le incluzi in cina.
Semintele de in sunt si ele cunoscute, insa cel mai probabil au auzit de ele de la cei care le utilizeaza pentru imbunatatirea tranzitului intestinal si ameliorarea constipatiei. Aceste seminte contin o cantitate mare de fibre, fiind si o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 si de estrogen. Specialistii in alimentatie spun ca aceste seminte contin cea mai mare cantitate de fibre dintre toate cerealele.
Asa cum am spus, consumul de seminte de in amelioreaza constipatia, scade colesterolul si ofera o doza suficient de mare de acizi grasi Omega 3. Pentru a te bucura de beneficiile acestor seminte este foarte important sa le incluzi in rutina ta alimentara zilnica. Le poti cumpara din magazinele naturiste si sunt grozave in iaurt, salate sau in diverse shake-uri.
Citeste si: Cum sa tii dieta raw vegana si ce beneficii ofera
In fine, am lasta pentru final semintele de mustar pentru ca acestea intra mai degraba in categoria condimentelor pe care le folosesti pentru salate, carne, peste sau in prepararea conservelor pentru iarna. Semintele de mustar aduc un aport semnificativ de acizi Omega3, calciu, fier, fibre, magneziu, acid nicotinic, fosfor, proteine, zinci si seleniu.
Aceste seminte sustin digestia prin stimularea productiei de sucuri gastrice. Din acest motiv, daca suferi de afectiuni care implica prea mult acid gastric in stomac, cere sfatul medicului tau inainte de a le consuma. Daca nu ai probleme de sanatate, atunci adauga aceste seminte in salate, dar si la somon, carna de pui sau carnea de curcan.