Cum sa faci ingrasaminte naturale pentru rosii, cele mai bune retete. Cum sa ai rosii sanatoase folosind ingrasaminte naturale pe care le poti prepara singur, din ingredinte la indemana oricui. Invata cele mai bune retete care iti garanteaza recolte bogate si sanatoase. De asemenea, vezi si cum trebuie fertilizate rasadurile care nu se dezvolta normal.
Ingrasaminte naturale pentru rosii. Cum sa le faci, cele mai bune retete
Reteta de ingrasamant cu drojdie. O fertilizare corecta te asigura ca vei avea productie bogata, iar daca sunt folosite ingrediente naturale, atunci vom vorbi de o recolta cu mult mai pretioasa pentru ca nu au fost folosite substante chimice.
Pentru un bun randament, fertilizarea se incepe la 14-16 saptamani dupa plantarea rasadurilor. De hranire trebuie sa beneficieze toate rosiile, indiferent ca este vorba de unele de sera, solar, gradina sau camp. Dupa acest moment, fertilizarea trebuie facuta pana la mijlocul lunii iulie, la interval de 14 zile.
In continuarea, te vom invata cum sa prepari un ingrasamant natural pe baza de drojdie.
Acest ingredient poate fi folosit in doua retete diferite. Pentru prima metoda vei folosi un pliculet de drojdie uscate pe care il amesteci cu doua linguri de zahar si putina apa calduta. Amestecul vascos se dizolva in 10 litri de apa. In functie de suprafata cultivata se va face si necesarul. Fiecare planta va avea nevoie de jumatate de litru din amestecul preparat.
A doua reteta este la fel de simpla. Intr-un borcan incapator, de 3 l, se pune paine neagra, intr-un strat de doua treimi din recipient. Peste acest strat se adauga un amestec din drojdie si apa calduta (100 grame) si se lasa timp de 3-5 zile intr-un spatiu caldut. Infuzia rezultata se filtreaza si se dizolva cu apa, in raport de 1:10. Se va folosit o jumatate de litru de solutie la fiecare planta tanara de rosie.
Reteta de ingrasamant cu gainat de pasare. Fertilizantul pe baza de gainat de pasare este cel putin la fel de bun ca ingrasamintele minerale complexe..
Reteta de preparare a lui este foarte usoara. Intr-o galeata de 10 l se pune o treime de gunoi de pasare si restul apa. Compozitia se lasa la aer pentru 7-10 zile. Apoi se va dilua in 10 litri de apa si se va turna intre randurile de rosii punandu-se cate 5 litri la metrul patrat. Trebuie sa ai grija sa nu stropesti frunzele pentru ca se vor arde.
La fel de bun este si gunoiul urcat de la gaini. Si acesta trebuie amestecat cu apa. La jumatate de kg de gainat de pasare se adauga 10 l de apa si se acopera cu ceva astfel incat recipientul sa fie etans. Se lasa 3-5 zile, avand grija sa fie amestecat zilnic.
Citeste si: Tratarea rosiilor de mana. Cum sa combati si ce fungicide de contact sa folosesti
Apoi este gata sa fie folosit, nu inainte de a-l indoi cu apa, in proportie de 1:20. La fiecare planta se va turna jumatate de litri de amestec.
Reteta de ingrasamant cu cenusa. Aceste tip de ingrasamant este ideal pentru rosiile de gradina.
Sunt necesari 10 l de apa si un pahar de cenusa si se amesteca bine. Culturile se uda cu substanta obtinuta, iar cenusa ramasa nedizolvata se va turna la radacina tomatelor.
Reteta de ingrasamant cu iod. Gradinarii cu experienta ne invata ca iodul ajuta tomatele la coacere, accelerand acest proces.
Si aceasta reteta este usor de facut. In 10 l de apa se dizolva 4 picaturi de solutie alcoolica de iod (se gaseste in farmacii). Pentru cele mai bune rezultate, la fiecare planta se toarna cate 2 l.
Reteta de ingrasamant natural pentru rosii, cu urzici. O alta retate de ingrasamant natural este cea pe baza de urzici. Aceste frunze contin fier, potasiu si azot, substante esentiale pentru tomate.
Se umple pe sfert un recipient suficient de spatios (in functie de necesar) cu frunze de urzici si se adauga apa pana se completeaza. Se lasa la fermentat o saptamana intr-un loc caldut.
Dupa ce a fermentat, solutia se dilueaza in apa. I litru de solutie la 10 de apa. Se va pune la fiecare planta cate 1-2 l. din solutia rezultata.
Poti prepara un grasamant asemanator folosind lucerna sau papadie. Reteta de preparare este la fel ca cea cu urzica.
Cum fertilizezi rasadurile care nu se dezvolta normal
Pentru rasaduri se pot folosi ingrasamnitele naturale pe baza de cenusa sau gunoi de gaina.
Cel din urma se prepara in felul urmator: doua parti de gunoi de gaina la o parte de apa. Recipientul cu acest preparat se lasa timp de 2-3 zile si apoi se dilueaza cu apa, in raport de 1:10.
Acesta se va folosi ca prim fertilizat pentru rasadrile de rosii.
Daca folosesti ingrasamantul pe baza de cenusa, trebuie sa stii ca va stimula inflorirea si fructificarea.
Se prepara astfel: se dizolva o lingura de cenusa la doi l de apa si se lasa la infuzat o zi. Apoi se strecoara si poate fi folosita.
Coaja de banana poate fi si ea utilizata drept ingrasamnat pentru rasadurile de tomate.
Reteta este urmatoare: se pun intr-un borcan 2-3 coji de banane si se toarna trei l de apa calda. Se lasa timp de trei zile si apoi se filtreaza. Cu solutia rezultata se uda rasadurile care vor primi potasiu din belsug.
La fel de bine poti folosi si cojile de oua. 4 coji se zdrobesc in e l de apa. Se acopera cu un capac si se lasa intr-un spatiu intunecat pentru 3 zile Cand se tulbura si capata un miros neplacut, este gata pentru a uda rasadurile.