Cum sa combati antracnoza tomatelor. Invata ce tratamente trebuie sa aplici pentru a te asigura ca ai plante sanatoase. Invata si care sunt cele mai bune metode de preventie ale acestei boli fungice la tomate.
Primele semne ale instalarii antracnozei la tomate
Antracnozala la tomate este una dintre cele mai periculoase boli de care ar putea suferi acest tip de plante. Daca nu se va interveni rapid, se poate ajunge pana la moartea lor.
Antracnoza de tomate este o boala fungica (este provocata de ciuperca numita Colletotricum coccodes). Ataca atat plantele deja mature, cat si fructele (adica rosile). Grav este ca exista riscul sa observi puterea acestei boIi si dupa culesul rodului, adica in locul unde sunt depozitate.
Boala ataca toate rosiile, indiferent ca sunt in sera, solar, gradini sau camp.
Primele semne ale unui posibil atac la tomate sunt usor de observat si vor putea fi vazute pe fructul bine facut, adica tomate coapte, frunze si tulpini. De mentionat este ca semnele bolii poti fi observate si pe fructe verzi.
Citeste si: Fungicide sistemice pentru tomate. Cum sa combati mana rosiilor
Fructele acelor plantela care s-a facut defolierea partiala sunt mult mai sensibile la infectia cu ciuperca ucigasa.
Vei putea observa semnele unui eventual atac pe fructele coapte, pe ele aparand mici pete circulare, usor scufundate in pulpa. Aceste pete se maresc in timp (pot ajunge la un diametru de 1.5 cm ). Petele pot contine inele concentrice. In zona din centrul lor exista multe puncte de culoare cafenie care, in timp, devin negre. Fructele vor deveni amare la gust.
Semne ale bolii apar si pe fructele verzi. Pe masura ce se coc se vor putea observa aceleasi semne ca si pe cele coapte.
Primele semne ale instalarii bolii se vor vedea pe frunze sub forma unor pete mici, maronii imconjurate de zone galbene, circulare
Cum sa combati antracnoza tomatelor. Ce metode de preventie poti aplica
Este cunoscut faptul ca preventia este cea mai buna solutie de rezolvare a problemelor, iar metodele pe care le-ai putea aplica in cazul antracnozei la tomate te poate salva de multe batai de cap.
Primul lucru, din lista metodelor de preventie, la care poti apela este sa renunti la irigarea prin aspersoare. Tot ca sa previi aparitia ciupercii este si aplicarea unui tratament termic semintelor.
Vei folosi apa calda la o temperatura de 50 de grade Celsius lasandu-le in acest lichid pentru 25 de minute. Apoi se scot din vas si se pun in altul cu apa rece, urmand a fi uscate pe prosoape de hartie. De asemenea, semintele pot fi tratate cu fungicide specifice.
Tot pentru a preveni aparitia ciupercii, va trebui sa cureti pamantul de buruieni si sa elimini toate resturile vegetale. Mai mult, va trebui si sa mulcesti solul.
Prin asigurarea de tratamente foliare la timp, vei reusi sa previi aparitia ciupercii.
Rotatia culturilor la 3-4 ani va contribui si ea la prevenirea aparitiei temutei boli.
Daca nu te-ai ocupat de aceasta parte, a preventiei, si boala s-a instalat, atunci trebuie sa actionezi rapid pentru ca risti sa pierzi rodul si chiar sa se ajunga la moartea plantelor.
Daca nu se intervine la timp, trebuie sa stii ca boala se transmite de la an la an, ciuperca supravietuind pe timpul iernii sub forma de microscleroti pe seminte, in sol, in resturi de plante gazda infectate (buruieni, spre exemplu).
Grav este ca ciuperca poate supravietui pana la doi ani de zile daca nu se iau masurile necesare pentru combatarea ei
Microsclerotii vor germina si vor produce sporii ciupercii. Acestia vor fi imprastiati prin irigare.
Boala este favorizata de temperaturile ridicate care sunt cuprinse intre 12-33 de grade Celsius.
Va trebuie sa asiguri si dinstanta optima intre randuri, pentru a permite aerului sa circule. Aerul va ajuta la eliminarea umezelii care favorizeaza dezvoltarea bolilor, inclusiv cea de care facem vorbire. Rosiile trebuie udate intotdeauna numai la baza plantei.
Boala poate fi combatuta cu ajutorul fungicidelor pe baza de cupru. Inainte de le folosi, citeste cu atentie eticheta si utilizeaza substanta conform indicatiilor notate. Cu cat este inceput tratamentul mai rapid, cu atat mai puține pierderi vor fi.
Citeste si: Tratament pentru tuta absoluta la rosii. Cum sa combati acest daunator
La primul semn de antracnoza, este indicat sa rupi frunzele patate si se le arzi. Pulverizeaza tufele cu o solutie de „Fitosporin” (este un produs biologic).
Poti folosi pentru combatarea bolii si Cupertin Super. Substanta este formata din zeama bordoleza si cymoxanil.
La fel de buna este si zeama bordoleza simpla sau Alcupral. Pentru suprafete mari, foloseste Dagonis. Se aplica in doza de 1 litru la hectar.