Cum sa dormi 8 ore in 4 ore. Cum sa ai parte de somn odihnitor de 8 ore concentrat in 4 ore folosind o tehnica revolutionara care schimba tot ce stiai despre odihna. Invata cum sa ai somn de calitate.
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore. Somnul polifazic
Cercetatorii au demonstrat ca un om consuma aproximativ 25 de ani din viata… dormind. Aceasta activitate este vitala pentru fiecare individ in parte. Nicio fiinta nu poate supravietui fara somn pentru ca ne ajuta sa ne pastram sanatatea fizica si mentala.
Nevoia de somn este direct legata de varsta individului, scazand ca durata cu cat inaintam in varsta. Adultii au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, in timp ce adolescentii au nevoie de 8-10 ore, iar nou-nascutii au nevoie intre 14 si 17 ore intr-o zi. Persoanele in varsta (adica cele trecute de 65 de ani) au nevoie de 7-8 ore pe zi.
Imbunatatirea calitatii somnului poate duce la scaderea duratei lui, dar nu extrem de semnificativ. Daca orele de somn sunt putine, vor interveni probleme imediate, fiind afectata capacitatea mentala si fizica. In timp se pot instala si boli grave.
Daca cei 25 de ani de somn ti se par multi, afla ca nu esti singurul care crede asta! Sunt voci care afirma ca somnul odihnitor de 8 ore poate fi concentrat in doar 4. Tehnica este cunoscuta drept somn polifazic. Iata cum sa dormi 8 ore in 4 ore.
Inainte de a introduce in viata ta aceasta tehnica este indicat sa ceri sfatul medicului si sa te convingi ca sanatatea nu iti va fi afectata.
Practic, tehnica propune inlocuirea somnului clasic de opt ore cu reprize mici de odihna (pui de somn). Concret, tehnica presupune reprize de somn de cate 20 de minute la distante egale de timp, pe parcursul unei zile, astfel incat sa se acumuleze in total 4 ore de odihna.
Adeptii acestei tehnici sustin ca metoda da randament si ca se simt plini de energie plus ca economisesc mult din timpul pe care ar fi trebuit sa-l aloce dormitului.
La ora actuala, nu exista o cercetare asupra metodei care sa demonstreze negru pe alb ca este benefica organismului uman, ba din contra. Sunt studii care au demonstrat ca privarea de odihna dauneaza grav sanatatii.
In cazuri extreme, timpul alocat odihnei poate fi scurtat si la patru ore, dar trebuie sa fie vorba de exceptii pentru a nu ne trezi cu sanatatea afectata.
Modalitati de a reduce durata de somn
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore. Exista, insa, o serie de modalitati pentru a creste calitatea somnului, lucru ce va conduce automat la scaderea numarului de ore petrecute in pat, la somn. Cum deja am mentionat, reducerea timpului nu va fi extrem de semnifcativa, insa un somn de calitate iti va aduce numai beneficii in organism.
Primul lucru pe care l-ai putea face ca sa ai somn odihnitor si ceva mai scurt este sa faci sport. Nu este nevoie de ore intregi petrecute la sala. Poti face miscare in aer liber sau pur si simplu sa mergi pe jos. O jumatate de ora de mers pe jos vor face minuni in viata ta pentru ca va fi stimulat fluxul de sange in creier, lucru ce va conduce la un somn odihnitor.
Incearca sa petreci cat mai putin timp intr-o zi pe calculator, laptop, telefon sau la TV. Daca acest lucru este imposibil, alege sa nu-ti creezi obicei din a petrece timp pe internet sau la tv inainte de a te duce la somn. Lumina albastra a ecranelor poate interfera cu ritmul natural circadian al corpului si productia de melatonina. Inlocuieste acest obicei nesanatos cu cititul unei carti. Mare atentie cand inveti cum sa dormi 8 ore in 4 ore.
Citeste si: Cum sa adormi in mai putin de un minut. Formula 4-7-8 nu da gres
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata care sa-ti asigure necesarul optim de nutrienti. Daca nu ai cunostinte solide in acest sens, consulta medicul. El te va invata cum sa ai o dieta corecta fara sa scoti sau sa introduci in mese alimente la intamplare. Evita regimurile de orice tip fara sa consulti medicul.
Incearca sa reduci consumul de cofeina. Fie ca este vorba despre cafea, nes sau bauturi carbogazoase, acestea vor avea impact direct asupra calitatii somnului.
De evitat este si alcoolul, mai ales seara sau inainte de somn. Ca un paradox, alcoolul iti va da o stare de somnolenta, insa va fi vorba despre unul agitat.
Efectele lipsei de somn
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore. Efectele privarii organismului de somn sunt extrem de grave. Daca ne referim doar la episoade rare si nu o obisnuinta, atunci nu trebuie sa ne facem griji. Daca, insa, lipsa somnului devine parte din viata noastra, atunci trebuie sa luam masuri urgente. Lipsa somnului scade semnificativ calitatea vietii si ne putem alege si cu boli grave, uneori cronice.
Cercetarile au demonstrat fara echivoc faptul a lipsa de somn (in sens de obicei in viata individului) duce la imbatranirea prematura a creierului. Persoanele care dorm in mod regulat mai putin de 7 ore pe noapte au sanse sa dezvolte boli grave.
Poate fi vorba despre diabet, apnee, depresie, boli cardiovasculare, anxietate. Tot lipsa de somn poate fi si cauza aparitiei obezitatii, psihozei sau a accidentelor vasculare cerebrale.