Cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna. Afla cum trebuie sa procedezi cu plantele de ghiveci care raman afara pe timpul iernii pentru a nu le pierde, dar si ce ai de facut cu cele de apartament in sezonul rece.
Cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna
Ingrjirea plantelor de ghiveci pe timp de iarna nu este usoara. Nevoile trebuie indeplinite cu sfintenie pentru ca altfel risti sa le pierzi pentru totdeauna.
Iubitorii plantelor de ghiveci stiu ca unele sunt ceva mai rezistente si altele mai sensibile, sezonul rece devenind o adevarata provocare, an de an.
Cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna, ce trebuie sa iei in considerare. Daca vorbim de plante pe care nu le poti pastra in casa, atunci trebuie sa ai in vedere ca un ghiveci nepotrivit ii poate aduce moartea. Unul de pamant, spre exemplu, nu foarte incapator, poate contribui la inghetarea radacinilor. Si asta se va intampla mult mai rapid decat ti-ai putea imagina.
Din fericire, poti preveni acest lucru prin metode simple. Una dintre ele se refera la transplatarea lor in teren deschis pe timpul sezonului rece. Ca sa le asiguri un mediu favorabil supravietuirii la temperaturi scazute, trebuie sa ai in vedere ca pe fundul gropii in care vei fixa planta sa asezi un strat de lut expandat si nisip. Astfel, vei asigura o buna drenare a apei. Umple apoi spatiul cu turba, iar deasupra pune un strat generos de mulci, cu rumegus amestecat cu frunze sau scoarta de copac.
Inainte de a duce la indeplinire aceasta procedura, asigura-te ca plantei i se potriveste metoda de protectie. Spre exemplu, coaja de copac acidifica solul, deci, in ciuda avantajelor, nu este potrivit pentru toate plantele.
Citeste si: Cum sa mentii umiditatea optima in casa pe timp de iarna
O alta metoda de protejare a plantelor care raman afara pe timpul iernii este si separea pamantului in jurul radacinii. Pentru plantele perene, separea se poate realiza pana cand da inghetul, dar trebuie sa stii ca exista niste conditii de indeplinit.
In primul rand trebuie sa ai grija ca recipientul in care sunt plantate sa fie rezistent la inghet pentru a nu se sparge din cauza materialul din care sunt confectionate. Unul ineficient poate absorbi prea multa umiditate si nu va mai proteja planta in niciun fel, plus ca, la inghet se va sparge. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna.
Ai grija, de asemenea, la zona climatica in care se dezvolta de regula planta ta de ghiveci. Specialistii sustin ca plantele de ghiveci pot supravietui in recipiente care sunt destinate pentru zonele climatice.
O atentie deosebita trebuie acordata si drenarii solului. Cum pamantul se dezgheata mai lent decat cel din ghiveci, exista riscul ca apa sa ramana in vas si radacinile sa putrezeasca.
O alta metoda buna pentru a-ti proteja plantele de perioada de friguri este sa le asezi la peretele sudic al casei. Plantele vor fi mai bine protejate de vanturile taioase. Este indicat sa asezi cat mai multe ghivece in partea sudica pentru a ierna impreuna. Prin aceasta metoda simpla, cele mai multe dintre conifere rezista cu bine si la temperaturi de -25° C fara adapost suplimentar. Poti ajuta radacinile sa nu inghete folosind mulciul.
Plantele pot fi protejate si cu ajutorul structurilor pliabile pe care le poti achizitiona din comert sau, si mai simplu, poti infasura ghivecele in folie. Ai grija ca protectia pe care o pui pe vase sa fie cu aproximativ 20 de cm mai mare ca recipientul invelit. In acest fel inveti cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna.
Ingrijirea plantelor de apartament din ghivece
Cum sa ingrijesti plantele din ghivece aflate intr-un apartament, pe timp de iarna. Nu doar plantele de ghiveci care raman afara pe timpul sezonului rece au nevoie de atentie deosebita. Si cele de apartament au nevoile lor speciale.
Pentru a trece cu bine de perioada de iarna, plantele de ghiveci trebuie sa fie asezate intr-o incapere cu temeperatura constanta, la aproximativ 10° C. Tine cont ca langa fereastra poate fi o temperatura prea scazuta, insa nu pozitiona floarea nici pe caloriferul din casa.
Ia in calcul ca in perioada de toamna, planatele de ghiveci intra intr-un episod de stagnare. Udarea lor se face cu moderatie, mult mai rar ca in sezonul cald, cu temperaturi dogoritoare. Cand soseste primavara, plantele perene vor putea fi transplantate.
Chiar daca sunt in repaos, plantele au nevoie sa le fie asigurata si putina luminozitate.
Pe timpul sezonului rece, ai in vedere si ca plantele de apartament nu au nevoie de fertilizare. Deci, este recomandat sa limitezi administrarea de ingrasaminte. Sunt multe lucruri pe care sa le iei in considerare, daca vrei sa stii cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe timp de iarna.
Daca spatiul este insuficient pentru a le putea pastra in casa, trebuie sa ai in vedere ca le poti preda, pe perioada sezonului rece, serelor care se ocupa cu astfel de activitati.
Perioada ideala pentru depozitarea lor in sere se face in lunile septembrie-octombrie. Specialistii recomanda scoaterea lor din sere primavara, incepand cu luna martie. Daca vorbim de un martie cu temperaturi la limita inghetului sau sub acest prag, atunci este bine ca scoaterea din sere sa fie amanata pana cand acestea vor fi ceva mai prietenoase.