Patrunjelul este nelipsit din mancarea si salatele pe care le savuram in fiecare zi, insa el este si una dintre cele mai cunoscute plante medicinale si are extrem de multe beneficii asupra organismului nostru, atat in prevenirea unor afectiuni, cat si in ameliorarea unor simptome deja instalate.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Patrunjelul (Petroselinum crispum) este o leguma, o planta erbacee, cu tulpina inalta, pe care o cultivam, insa, pentru radacina ei pivotanta si alba, care poate atinge si 30 de cm lungime. Uneori, aceasta radacina se ingroasa si, nu rar, gospodinele mai putin experimentate confunda patrunjelul cu telina.
Patrunjelul este o planta aromatica, in fapt, bienala, care apartine familiei umbeliferelor, cu frunze penat-sectate, carnoase, patiolate si foarte aromate, cu un miros placut, usor intepator.
Patrunjelul infloreste pe toata durata verii, iar inflorescenta sa seamana cu o umbrela.
Patrunjelul este o planta de cultura, dar, la fel ca mararul, are potentialul de a se salbatici si de a creste, purtat de vant, si in flora spontana.
Beneficii patrunjel
Patrunjelul este o planta cu multe beneficii pentru sanatate, asa cum am spus deja.
In primul rand, previne anemie feripriva, adica cea prin deficit de fier, si face acets lucru tocmai prin continul sau bogat in fier si in vitamina C, un compus care ajuta la metabolizarea corecta a fierului in organism.
Patrunjelul este un antioxidant natural si actioneaza ca antibacterian, ajutand organismul in lupta cu diverse infectii.
Planta amelioreaza respiratia urat mirositoare si sunt studii care spun ca poate ameliora alopecia.
Patrunjelul purifica sangele si intareste vasele de sange, le mentine elasticitatea si, in plus, ajuta la vindecarea vanatailor.
Trebuie sa iti mai spun despre patrunjel ca amelioreaza problemele digestive si de tranzit intestinal, eliminand diareea si ajutand la o mai buna digerere a proteinelor si a grasimilor ingerate, ajutand absorbtia intestinala. In plus, patrunjelul, prin continutul ridicat de enzime, stimuleaza functia hepatica, ajuta la eliminarea scaunului si sustine functia digestiva.
Patrunjelul ajuta la reglarea si mentinerea in parametri normali a nivelului colesterolului din sange si ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin eliminarea surplusului de apa din organism.
Citeste si: Cum sa folosesti valeriana. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Tot patrunjelul poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea infectiilor si a diferitelor tipuri de patologii de la nivelul urechii.
Poate nu stiai, dar patrunjelul are efecte tonice si din acest motiv este inclus in dieta, ajutand la energizare si la inlaturarea oboselii.
Patrunjelul actioneaza ca un suport hormonal pentru femei, stimuland productia de estrogen, restabilind circulatia normala la nivelul uterului si ameliorand simptomele neplacute din sindromul premenstrual, cat si pe cele asociate menopauzei.
Datorita nivelului ridicat de vitaminele C si B12, dar si de betacaroten, acizi grasi si clorofila, patrunjelul intareste si sustine sistemul imunitar. Sunt studii care spun ca patrunjelul ar stopa dezvoltarea celulelor canceroase, tumorale, mai ales daca acestea sunt localizate la nivel pulmonar.
Patrunjelul poate fi utilizat pentru ameliorarea inflamatiei si a pruritului aparute in urma intepaturilor de insece si amelioreaza simptomele din bolile aparatului urinar.
Prin continutul de vitamina A, patrunjelul ajuta la imbunatatirea vederii nocturne, in vreme ce prin continutul de vitamina C poate ameliora simptomele scorbutului, intarind dintii si imbunatatind sanatatea gingiilor.
In fine, patrunjelul este utilizat pentru calmarea durerilor asociate gutei si reumatismului si ajuta la detoxifierea ficatului si la imbunatatirea functiei hepatice.
Cum sa folosesti patrunjelul
In anorexie, dar si in inapetenta este indicata mestecarea unor frunze de patrunjel iniante de masa, in fiecare zi. La fel se trateaza si mirosul neplacut al gurii.
In litiaza renala si biliara este recomandata mixarea integrala a plantei, asadar, cu tot cu radacina, iar sucul obtinut se va administra diluat cu putina apa.
Decoctul de seminte de patrunjel este utilizat in ameliorarea leucoreei.
Sucul de patrunjel poate fi utilizat la curatarea tenului, ajutand la eliminarea pistruilor.
In astenie si convalescenta se recomanda o cura cu patrunjel proaspat, care poate fi consumat ca atare sau adaugat in salate.
In fine, cataplasmele cu patrunjel sunt aplicate pentru ameliorarea contuziilor, dar si a durerilor articulare.
Patrunjelul. Preparare si administrare
Patrunjelul poate fi consumat proaspat, ca atare, dar si in salate. Se recomanda taierea frunzelor si amestecarea lor in salata.
Sucul de frunze si radacina se obtine prin stoarcerea integrala a plantei cu un storcator electric sau o masina de tocat. Este important ca acest suc sa fie diluat cu apa sau suc de telina, morcov sau rosii. Nu se va bea singur, nediluat. Este util in eliminarea calculilor vezicii biliare sau urinare.
Infuzia se prepera din seminte de patrunjel peste care se adauga apa fierbinte. Nu se lasa la infuzat mai mult de 10 minute, apoi se bea. Efectul este antitoxic, antianemic si depurativ.
Pulberea de patrunjel se obtine orin macinarea a 3-4 linguri cu seminte. Se va admiistra cate o jumatate de lingurita de pulbere de doua ori pe zi. Este eficienta in tratarea cardiopatiei ischemice, a artritei, reumatismului si gutei.
Pentru cataplasma se utilizeaza frunze proaspat zdrobite sau infuzie de frunze. Acelasi produs poate fi utilizat si pentru curatarea tenului.
Pentru obtinerea tincturii de patrunjel se vor utiliza 200 mg de patrunjel, 600 de ml de alcool si 300 ml de apa. Patrunjelul se va toca marunt sau baga la un mixer electric, apoi swe va pune intr-un borcan alaturi de apa si alcool. Borcanul va fi acoperit si va fi agitat de doua ori pe zi.
Amestecul trebuie sa stea la macerat intre 2 saptamani si 3 luni. la finalul acestei perioade, produsul obtinut se strecoara si se administreaza 4-12 picaturi in fiecare zi, in apa, ceai sau suc. Tinctura este recomandata in tratarea afectiunilor respiratorii, cum sunt bronsita, astmul si pentru ameliorarea tusei.
Patrunjelul. Contraindicatii si reactii adverse
Asa cum ti-am spus deja, este important sa diluezi sucul de patrunjel cu apa sau suc de fructe sau legume, inainte de a-l consuma.
Femeile insarcinate nu au voie sa consume ceai de patrunjel, deoarece acesta le poate induce travaliul sau poate provoca un avort spontan. Nici femeile care alapteaza nu trebuie sa consume patrunjel deoacere acesta poate reduce lactatia.
Pe de alta parte, consumul in exces de patrunjel sau de ceai de patrunjel va avea reactii adverse care includ anemie, dar si probleme hepatice si renale.
Este indicat ca daca ai probleme cu retentia de apa, probleme renale sau esti hipertensiv sa ceri sfatul medicului inainte de a consuma produse din patrunjel. Atentie! Nu este vorba despre includerea lui, moderata, in salate si preparate culinare.
Pacientii care urmeaza sa aiba interventii chirugicale trebuie sa evite consumul de patrunjel cu doua saptamani inainte de procedura medicala.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.