Cum sa recoltezi seminte de ardei gras si cum le pastrezi
Cum sa recoltezi seminte de ardei gras si cum le pastrezi

Cum sa recoltezi seminte de ardei gras si cum le pastrezi


Cum sa recoltezi seminte de ardei gras. Afla care este intregul proces si cum trebuie sa le pastrezi peste iarna, pentru a te asigura ca vei obtine o recolta pe masura in anul ce vine. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa recoltezi seminte de ardei gras si cum le pastrezi – Cuprins:

Cum sa alegi fructele pentru recoltarea semintelor

Fructe ardei gras
Fructe ardei gras

Inainte de toate, trebuie sa stii ca vorbim doar despre soiurile de ardei gras traditionale si nu despre hibrizi (F1). Ar trebui sa eviit recoltarea semintelor de la hibrizi pentru ca plantele vor avea fructe diferite ca marime, iar productia va fi foarte scazuta. Asadar, inainte de a sti cum sa recoltezi seminte de ardei gras, trebuie sa stii si cum sa alegi fructele.

Daca am stabilit deja acest lucru, ar trebui sa mai stii ca pentru recoltarea semintelor de ardei gras (Capsicum annuum) trebuie sa selectezi doar plantele bine dezvoltate, care nu sunt afectate de boli. De asemenea, iti recomandam sa selectezi doar fructele mari si lipsite de boli!

Bineinteles, fructele pe care le alegi trebuie sa fi ajuns la maturitatea, sa aiba o culoare specifica soiului respectiv si sa nu fie atinse de boli. Daca o sa folosesti fructe bolnave, semintele pot fi infestate, asa ca din cultura pe care o planuiesti pentru la anul nu se va alege nimic.

Cum sa recoltezi seminte de ardei gras

Cum sa recoltezi seminte de ardei gras
Cum sa recoltezi seminte de ardei gras

Dupa ce ai cules fructele sanatoase si ajunse la maturitate, va urma operatiunea in sine. Cum sa recoltezi seminte de ardei gras? Ei bine, totul trebuie facut manual din fructele care au ajuns la maturitate.

Primul pas in recoltarea semintelor de ardei gras va fi indepartarea pulpei. Practic, dupa indepartarea acesteia vei ramane cu un cotor plin de seminte.

Al doilea pas consta in desprinderea semintelor pe o hartie si lasarea acestora la uscat. Iti recomandam sa alegi un spatiu unde nu ajunge lumina soarelui, insa unde exista ventilatie. Semintele trebuie lasate la uscat timp de 7-10 zile.

Citeste si: Distanta de plantare ardei capia in solar. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Pentru a identifica semintele seci, poti face un test folosind apa. Pune-le intr-un vas cu apa, iar cele seci vor ramane la suprafata, astfel ca le poti elimina destul de usor.

Daca vrei sa pastrezi semintele pentru o perioada mai lunga, de cativa ani, ar trebui sa stii ca temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 10 grade Celsius si acestea trebuie puse in saculeti/plicuri de hartie ori de bumbac. Nu uita ca si procentul de germinare va scadea odata cu trecerea timpului.

Dupa cum vezi, procesul de recoltare al semintelor nu este chiar o inginerie, asa ca oricine il poate face. Nu uita de faptul ca planta trebuie sa fie sanatoasa, iar fructele nu trebuie atinse de boli!