Cum sa dezinfectezi beciul inainte de a depozita fructe pentru a te bucura de bunatatea lor pe tot parcursul sezonului rece. Iata ce trebuie sa faci!
De ce se strica fructele iarna?
Cum sa dezinfectezi beciul si de ce este necesar sa faci asta inainte de a depozita fructele. Nimic nu este mai bun in sezonul rece decat un mar copt in cuptor, cu amestec de zahar, scortisoara si nucsoara. Daca este si din productia ta, deci mere sanatoase, atunci te numeri printre persoanele care consuma iarna fructe de calitate.
Ca sa nu mai punem la socoteala ca toti colindatorii care vor trece pragul casei tale si vor primi si cate un mar frumos si sanatos, parca atunci cules din pom, vor fi extrem de incantati si isi vor aminti cu drag de tine.
Pastrarea merelor pe timpul iernii, in beciul casei, are un dichis anume, altfel te vei trezi ca pana in primavara toate merele s-au stricat.
Cauzele pentru care se strica sunt multiple si, cu putina atentie, poti preveni problema. Afla ca merele depozitate in beci se strica intotdeauna prin putrezire umeda sau prin acoperirea cu un mucegai.
Daca ai observat asta si la fructele din beciul tau, trebuie sa stii ca merele s-au stricat datorita unor ciuperci microscopice care patrund in tesutul fructelor.
Citeste si: Cum sa plantezi resturile de legume si fructe. Nu le mai arunca la gunoi
Ca sa previi mucegairea si inmuierea lor, trebuie sa acorzi atentie maxima la cat de sanatoase sunt fructele, atunci cand le pui la pastrare, dar si sa ai grija ca beciul sa fie igienizat corespunzator. Asadar, ar trebui sa stii cum sa dezinfectezi beciul.
Cu alte cuvinte, fructele se pot strica, in primul rand, pentru ca in momentul depozitarii nu sunt sanatoase. Poate ca asa pareau in momentul recoltarii, dar este foarte posibil sa fie purtatoare de germeni patogeni care se vor activa imediat dupa depozitare si, in timp, vor putrezi.
Chiar daca nu esti un adept al aplicarii de tratamente, este bine sa stii ca o astfel de procedura executata nu cu foarte mult inainte de recoltare, va ajuta la eliminarea germenilor patogeni.
Se va preveni astfel, putrezirea fructelor. Aplicarea tratamentelor, cu putin timp inainte de momentul recoltarii, nu va afecta fructul in niciun fel, produsele fitosanitare fiind indepartate usor prin simpla spalare a marului.
Fructele se strica cel mai des si pentru ca beciul in care sunt depozitate nu a fost igienizat.
Cum sa dezinfectezi beciul
Daca beciul nu este igienizat corespunzator, ai sanse foarte mari ca merele sa se strice. Daca spatiul este infectat cu ciupercile microscopice care cauzeaza putrezirea, nu ai nicii sansa ca fructele sa ramana intacte. De aceea este necesar sa stii cum sa dezinfectezi beciul.
Nu te gandi ca vei scapa de ciuperci fara sa intervii. Dimpotriva! Daca nu actionezi, situatia se va agrava de la an la an.
Din fericire, trebuie sa stii ca poti preveni acest inconvenient, prin igienizarea riguroasa pe care sa o faci spatiului de depozitare in lunile iulie-septembrie.
Pentru aceasta operatiune este nevoie ca toate obiectele din beci sa fie scoase afara si spalate riguros. Spalarea este bine sa fie facuta cu apa si detergent, dupa care sa fie lasate se se usuce la soare.
Trebuie lasate numai la soare, pentru ca altfel de poti trezi cu recontaminare. Deci, daca e o zi ploioasa, amana operatiunea, pentru ca dezinfectarea se realizeaza practic prin actiunea radiatiilor ultraviolete.
Beciul trebuie aerist timp de cateva zile, dupa care se aplica zeama bordoleza sau orice solutie cuprica ai la indemana, dar in concentratie dubla fata de recomnadare de pe eticheta in ceea ce priveste stropirea pomilor.
In momentul cand dezinfectezi beciul, indiferent de solutia folosita, echipeaza-te corespunzator cu masca, manusi, ochelari de protectie.
Cum sa dezinfectezi beciul. Manevra va asigura fructelor „viata” mult mai lunga si te vei puea bucura de ele pe intreg sezonul rece si inclusiv in primavara, daca vorbim de o cantitate mai mare.
Spatiul ideal de pastrare trebuie sa fie unul racoros, dar unde fructele sa nu inghete. Umiditatea este si ea importanta (trebuie sa fie de aproximativ 80-90%).Daca simti ca aerul devine uscat, pune tavite cu apa calduta. In lipsa umiditatii, merele se vor zbarci.
Pe langa acesta cauze, merele se mai pot strica si pentru ca au fost culese fie prea tarziu, fie prea devreme. La fel se va intampla si cu perele si strugurii. Deci respecta cu strictete timpul propice pentru recoltare.
Culesul neglijent ar putea avea si el repercusiune asupra pastrarii. Daca sunt culese si cele care nu sunt perfect sanatoase (au semne pe ele sau sunt batute), timpul pastrarii este pus in pericol.
Ai grija ca periodic sa mergi in beci si sa le verifici. De fiecare data cand vei face acest lucru, inlatura fructele care prezinta chiar si cele mai mici semne de alterare.
Atentie, merele nu se vor pastra niciodata langa cartof. Le grabesc alterarea!