Cum sa cresti Dipladenia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Dipladenia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Dipladenia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Dipladenia sau Mandevilla este una dintre cele mai frumoase plante cataratoare datorita florilor spectaculoase si a frunzelor vesnic verzi. Este o planta perena, originara din America de Sud, din Bolivia, dar care este usor de cultivat si adaptat la noi, deoarece se simte bine si in climele temperate.

Cum sa cresti Dipladenia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Dipladenia

Inmultire Mandevilla
Inmultire Mandevilla

Aceasta planta se inmulteste destul de usor, si e nevoie de ceva precautii daca nu vrei sa iti invadeze intreaga gradina. Sunt doua modalitate de inmultire, prin butasi si seminte.

Inmultirea prin butasi se face primavara, prin recoltarea butasilor de cel mult 10 centimetri lungime, dar nu mai scurti de 7, din varfurile ramurilor tinere, undeva in luna martie.

Butasii se trateaza cu substante care favorizeaza inradacinarea, cum sunt, de exemplu, Radistim sau Atonik, si se vor planta intr-un substrat format dintr-un amestec, in parti egale, format din nisip, turba si perlit.

Citeste si: Cum sa cresti Zamioculcas. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Se recomanda amplasarea laditelor cu butasi undeva la soare, la o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius, care favorizeaza aparitia radacinilor si dezvoltarea primilor lastari.

Nu se recomanda udarea propriu-zisa a substratului care trebuie doar sa lase impresia ca este umed, ci mai degraba pulverizarea apei.

Planta va forma o radacina stabila in cateva luni, moment cand poate fi mutata intr-un recipient mai mare sau poate fi cultivata afara, insa, atentie, intr-un mediu cald.

In ceea ce priveste inmultirea prin seminte, aceasta se face primavara-vara, cand temperaturile se stabilizeaza unde la 22-24 de grade Celsius.

Conditii de crestere Dipladenia

Dipladenia
Dipladenia

Dipladenia sau Mandevilla, fiind o planta sud-americana, iubeste vara si caldura si, desi se adapteaza bine la noi, nu se simte deloc bine cand temperaturile scad. In fapt, daca vrei sa ai o planta cu flori, atunci trebuie sa te asiguri ca aceasta va beneficia de cel putin 18 grade Celsius… altfel sunt sanse mici sa vezi vreo floare.

Totusi, Dipladenia se simte destul de bine la temperaturi de 12-14 grade Celsius, desi temperatura pe care o iubeste este cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius. Nu va rezista daca temperatura scade sub 10 grade Celsius, asa ca…inainte de a o cultiva, asigura-te ca nu stai in varf de munte.

Dipladenia se simte bine in spatii cu multa lumina, cel putin 6-8 ore pe zi, dar este de preferat sa o feresti de actiunea directa a razelor soarelui, mai ales in timpul pranzului.  O suprafata umbrita sau care are momente cu umbra, si protejata de curentii de aer este mediul perfect pentru aceasta planta.

In plus, Dipladenia are nevoie de un sol bogat in substante nutritive, poros si bine drenat. Daca alegi sa cultivi aceasta planta in ghivece, atunci transplantarea ei este obligata o data la doi ani.

Citeste si: Cum sa plantezi Iasomie de Madagascar. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Trebuie sa mai stii ca, daca alegi aceasta varianta, trebuie sa alegi un sol foarte fertil, pe baza de turba, in care trebuie sa pui si ceva nisip, cat mai grosier.

Pentru a asigura o drenare mai buna a apei, poti pune, la baza ghiveciului un strat de cioburi de sticla. Daca alegi plantarea acestei plante in exterior, se recomanda un sol moale si evitarea unui sol prea tare, calcaros.

Dipladenia are nevoie de apa, de un sol umed, insa nu ii prieste deloc solul care permite stagnarea apei. Primavara si vara, in perioada de crestere, este necesara acordarea unei atentii sporite umiditatii din sol, care nu trebuie niciodata sa se usuce complet.

Udarea poate fi mai abundenta dupa ce florile incep sa se usuce si sa cada, si constanta pe timpul toamnei și al iernii, chiar daca mai scazuta din punctul de vedere al frecventei si cantitatii de apa. Este recomandata si nebulizarea frecventa a frunzelor.

Ingrijire Dipladenia

Ingrijire Dipladenia
Ingrijire Dipladenia

Fertilizarea este recomandata bilunar, cu ingrasaminte lichide pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita. Sunt extrem de utile ingrasamintele bogate in potasiu, azot si oligominerale.

Dipladenia este o planta careia ii place sa se extinda si sa ocupe suprafete cat mai mari, asa ca, daca nu esti atent, te poti trezi cu gradina invadata. Pentru a preveni acest lucruk se recomanda taierea abundenta, mai ales in perioada de toamna.

Astfel, in faza de odihna vegetativa ramurile goale si lemnoase pot fi taiate pentru a da forma dorita de tine intregii plante. In plus, aceasta actiune de taiere contribuie la o inflorire mai buna, abudenta, in primavara urmatoare.

Boli si daunatori Mandevilla

Boli si daunatori Mandevilla
Boli si daunatori Mandevilla

Bolile cauzate de infectiile fungice, care, la randul lor, au in spate umuditatea excesiva la nivelul apei si stationarea apei in substrat sunt cele mai des intalnite afectiuni ale Diplaniei.

In ceea ce priveste daunatorii, paienjenii rosii, insectele cu solzi, paduchii lanosi si musculitele albe pot fi eliminati cu ajutorul substantelor din comert.

Frunzele galbene sau afectarea zonei de la baza plantei sunt cele mai vizibile semne de imbolnavire, fie ca vorbim de infectii fungice, fie de aparitia daunatorilor.