Cum sa iti alegi casa in functie de venituri. Iti doresti neaparat sa te muti cat mai curand la casa ta? Daca raspunsul e da si nu esti vreun miliardar, atunci s-ar putea sa ai nevoie de un imprumut bancar si nu ar strica sa tii cont de sfaturile specialistilor din zona financiara.
Cum sa iti alegi casa in functie de venituri
Primul sfat de care ar fi foarte bine sa tii cont este sa te incadrezi, cumva, intr-un grad de indatorare semnificativ mai mic decat nivelul maxim permis de catre banci.
E important sa stii foarte bine mai intai ce fel de casa iti doresti si apoi, si partea asta cred ca e mai dureroasa, ce fel de casa iti permiti cu adevarat. Si asta pentru ca in functie de venitul pe care il ai poti solicita fie un credit pentru Prima casa, fie un cred ipotecar.
Si, aici e foarte important, trebuie sa stii ca, desi bancile permit un nivel de indatorare de pana la 50%, oamenii care se pricep la finante iti recomanda sa te asiguri ca rata nu depaseste un sfert, cel mult o treime din venitul tau lunar. Asta daca vrei sa ramai intr-o zona de siguranta.
Citeste si: Vanzare apartament. Cum sa o faci si ce acte sunt necesare
Cum sa iti alegi casa in functie de venituri. Pentru programul Noua Casa te poti incadra si cu un salatriu de 1.500 de lei lunar, iar aici gradul de indatorare poate ajunge pana la 75% din acesti bani. Daca te gandesti la un grad de indatorare de 60% cu o dobanda anuala de 5 procente ai o perioada de rambursare de 30 de ani, si poti lua un credit de 25.000 de euro.
Daca venitul tau se duce spre 2.000 de lei, atunci poti obtine un credit de 37.500 de euro, iar la un venit de 2.500 de lei lunar, in programul Prima Casa poti primi un credit de 50.000 de euro. In fine, la un venit de 3.000 de lei lunar poti visa la un credit de aproximativ 65.000 de euro.
Trebuie sa mai stii ca cel mai mic grad de indatorare este la creditele ipotecare in euro. Si aici, sumele variaza in functie de venitul lunar si de conditiile de acordare ale fiecarei banci, dar pentru 1.500 de lei lunar poti obtine nu mai mult de 18.700 de euro.
In cazul unui venit de 2000 de lei, creditul poate ajunge pana la 28.000 de euro, iar la un venit de 2.500 de lei, bancile acorda un credit de aproximativ 37.000- 37.200 de euro. Deja daca ai un venit de 3.000 de lei, poti visa la un credit de 46.500 de euro.
Cere ajutorul unui analist financiar
Asa cum am mai spus, nu ar strica sa soliciti si sa asculti bine sfaturile unui analist financiar. Iata de ce este bine sa stii cum sa iti alegi casa in functie de venituri.
Daca nu ai unul la indemana sau nu esti dispus sa platesti consultanta de acest fel, atunci iti spun aici un pont recomandat tocmai de oamenii astia care se pricep foarte bine la bani. Poate cea mai recomandata dintre regulile financiare in acest context, al creditului pentru o casa, este cea de 3, 30, 10.
Mai pe romaneste, casa pe care ti-o permiti are o valoare egala cu venitul anual multiplicat de trei ori. Cumva, fie platesti un avans de 30% inca de la inceput, fie achiti 15% si mai iei inca 15% dintre-un fond de urgenta… pe care nu ar strica sa il ai pus bine.
In aceasta ecuatie, rata pe care o vei avea de platit lunar nu depaseste 10 procente din veniturile tale. Asta este pe hartie, pentru ca, in realitate, salariile de la noi nu prea permit o rata de indatorare de doar 10%… ci se duc spre 40-50%… tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa iti alegi casa in functie de venituri.
Tot specialistii in finante spun ca una dintre cele mai des intalnite greseli pe care le fac romanii cand achizitioneaza o casa noua este sa solicite credit intr-o moneda straina, evident alta decat cea in care sunt platiti. Cu alte cuvinte, daca salariul tau este in lei, si cam asa este peste tot in Romania, fa tot posibilul sa iti iei un credit in lei, nu in euro…
Si daca inca nu esti lamurit care e valoarea maxima a casei pe care ti-o poti permite, calculul nu este unul complicat. Aceasta valoare este data de inmultirea veniturilor anuale ale familiei tale cu cinci (adica veniturile totale obtinute in cinci ani), din care scazi 10% daca locuinta va fi cumparata din fonduri proprii si 20% daca se va contracta un imprumut.