Cum sa devii manipulant de marfa. Manipulantul de marfa este esential pentru buna desfasurare a afacerilor, mai ales cand acestea implica schimb sau transport de marfuri. Este persoana care se ocupa cu incarcarea, transportul, descarcarea, asezarea in rafturi sau stivuirea unor marfuri. Desi cei mai multi prefera termenul de manipulant de marfa, sunt si persoane care denumesc aceasta profesie… stivuitorist.
Ce face, mai exact, un manipulant de marfa
Ce face, mai exact, un manipulant de marfa. Chiar daca nu este un post care sa solicite o calificare certificata prin studii, fiindu-le la indemana persoanelor care cauta un loc de munca temporar sau sunt la inceput de drum, trebuie sa stii ca nu este chiar o profesie usoara.
Manipulantul de marfa va ambala si pregati bunurile pentru transport si expeditie, respectand indicatiile primite de la superiori. Tot el va depozita marfurile de care este responsabil in conditii de siguranta.
Citeste si: Cum sa devii cameraman. Studii necesare, salariu si abilitati
Desigur, acesta nu va face aceste activitati cu mainile goale, ci utilizand utilaje special concepute pentru astfel de activitati, cum sunt stivuitoarele, electrocarele sau elevatoarele.
Pregatirea si verificarea acestor utilaje pentru o buna functionare intra tot in sarcina manipulantului de marfa. Acest post mai presupune verificarea atenta a cantitatii si calitatii produselor transportate, mutarea acestora din depozit in magazin sau la mijlocul de transport care le va duce la destinatie.
De cele mai multe ori, manipulantul de marfa va preda rapoartele de transport sefului sau direct si va participa la organizarea spatiului in care isi desfasoara activitatea. Desigur, toate activitatile se desfasoara cu respectarea unor norme de securitate si siguranta in munca.
Abilitati necesare pentru a deveni manipulant de marfa
Fiind o profesie care implica folosirea fortei fizice, desigur una dintre calitatile importante este reprezentata de conditia fizica buna. In plus, este nevoie de o buna orientare in spatiu, de estimarea corecta a spatiului in care va face manevrele, dar si de o buna dexteritate.
La fel de necesara pentru un post de manipulant de marfa este rabdarea si o buna gestionare a stresului oentru ca sunt perioade foarte aglomerate in care se poate ca ritmul de lucru sa fie unul mult mai crescut.
Citeste si: Cum sa devii cosmeticiana. Studii necesare, abilitati, salariu
Desigur, ai nevoie de o buna capacitate de a conduce utilajele, atat afara, cat si in interior si, este necesar ca daca ai probleme medicale si urmezi tratament care influenteaza aceasta capacitate…sa iti anunti superiorii.
Nu ar strica sa poti comunica bine si sa anticipezi situatiile limita, dar si sa ai un bun spirit de observatie pentru a identifica marfa deteriorata, de exemplu. Mai ai nevoie de o buna capaicitate de adaptare si o viteza de reactie foarte buna. Si, ca mai peste tot, se doreste sa fii un coleg bun.
Este esential sa iti spun ca ai nevoie de o adeverinta medicala care sa iti ateste starea de sanatate si care sa mentioneze ca nu ai contraindicatia de a lucra cu vehicule.
Studii necesare
Cum sa devii manipulant de marfa. Vestea buna este ca cerinta pe piata este una mare si ca nu ai nevoie de multe studii pentru a ocupa un astfel de post. Concret, daca ai absolvit liceul, postul e ca si al tau. Uneori, angajatorii nu cer nici macar diploma de bac.
Sfatul specialistilor este sa urmezi un curs de stivuitorist. Pentru ca, desi la prima vedere iti poate parea simplu, e mai bine sa stii concret cum sta treaba si cum lucrezi corect si in siguranta cu utilajele de transport si aseazare marfa.
Vei avea nevoie de un act de identitate si o adeverinta medicala pentru a te putea inscrie la un astfel de curs, si de taxa de inscriere care variaza de la un furnizor la un altul.
Ce salariu are un manipulant de marfa
Salariile pe care le poate obtine un manipulant de marfa nu sunt cele mai mari, dar nu sunt nici de lasat si pleaca undeva de la 2.000 de lei lunar. De multe ori, in functie si de compania la care lucrezi, la acesti bani se pot adauga diferite sporuri si bonificatii.
Intr-o scurta cautare pe internet, am gasit oferte care plecau de la 2.000 de lei. Cele mai multe erau in jurul a 2.300-2.500 de lei, dar am vazut si o oferte de peste 3.000 si chiar peste 4.000 de lei.
In plus, daca te califici pe meserie si o faci cu placere, ai sanse sa iti gasesti de lucru in strainatate, unde salariile sunt net superioare.