Solarizarea solului. Cum sa faci dezinfectarea pamantului din gradina ta fara produse chimice, folosindu-te doar de puterea soarelui. Ce pregatiri sunt necesare pentru o dezinfectie reusita, facuta in mod natural.
Ce este solarizarea solului si la ce foloseste?
Solarizarea solului este o procedura organica in care nu sunt folosite produce chimice, ci doar puterea naturala a soarelui si folie de plastic. Metoda este folosita in combaterea bolilor si daunatorilor transmisibili prin sol.
Dezinfectia se face vara, in perioada iulie-august. Pentru aceasta procedura ai nevoie de: folie polietilena transparenta (subtire de 6.5 -1 mm), soare si sol umed. Pentru ca procedura sa dea rezultate ca la carte, solarizarea trebuie facuta cand temperatura de afara este mai mare de 15 grade Celsius.
Este ideal ca sub folia de plastic, temperatura sa ajunga la 60 grade Celsius in primii 15-16 cm de la suprafata solului. Durata tratamentului este de aproximativ 4-6 saptamani.
Citeste si: Cum sa faci testul creson pentru pamantul din gradina ta si la ce ajuta
Solarizarea solului permite combaterea unei game largi de dusmani ai plantelor de cultura. Sunt distruse ciupercile, bacteriile, nematodele, insectele si toti daunatorii prezenti in sol.
Printre parazitii pe care ii poti elimina cu ajutorul solarizarii se numara si: Phytium (Caderea Plantutelor), Rhizoctonia (Ofilirea plantelor), Sclerotinia (Putregaiul alb) sau Botrytis (Putregai cenusiu).
Mai multe cercetari internaționale au demonstrat ca solarizarea solului poate suprima buruienile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Reduce cu aproximativ 80% populatia de patogeni pe plante, cu 55% mortalitatea culturilor si, mai mult, tripleaza randamentul solelor în comparatie cu cele pe care se aplica metodele clasice, adica cele cu pesticide.
Acest tip de dezinfectie este ideal pentru agricultura organica (unde nu sunt intrebuintate produse chimice de niciun fel), pentru solarii, ferme horticole sau propria gradina.
Solarizarea solului. Care sunt avantajele acestei metode?
Solarizarea solului este benefica din cel putin trei puncte de vedere. In primul rand, nu-ti afecteaza mai deloc bugetul, cheltuielile cu pesticidele fiind eliminate. Se cheltuie bani numai pe folia de plastic transparenta.
Al doilea mare avantaj la care ar trebuie sa te gandesti, daca alegi sa incerci aceasta procedura, este ca sporeste productia si creeaza conditii pentru dezvoltarea microorganismelor din sol. Are merit si pentru ca elimina multe plante salbatice si buruieni, deci plivirea nu mai este necesara inainte de cultivarea zonei. Solarizarea distruge atat buruienile anuale, cat si pe cele perene.
Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect
Solarizarea solului este eficienta cel mai bine pe solurile grele – cele care contin argila sau amestecuri ale acestora. Aceste tipuri de sol contin mai multa apa decat solul usor. Cu ajutorul caldurii, se formeaza aburul necesar pentru a ucide nematodele, ouale insectelor din sol si semintele de buruieni.
Acest tip de dezinfectie nu este la fel de eficient pe solurile nisipoase, care se scurg mai repede si produc mai putin abur. Daca trebuie sa faci dezinfectie pe un astfel de sol, trebuie sa stii ca exista solutii si pentru ele.
Procedura in sine este destul de simpla si presupune asezarea de linii de irigare prin picurare sub folia de plastic. Bineinteles, trebuie adaugata apa in mod regulat.
Cum sa faci dezinfectarea solului in mod natural
Solarizarea solului. Daca vrei o dezinfectie perfecta a solului, trebuie sa respecti cu strictete etapele solarizarii. De mentionat este ca procedura se poate realiza doar intre ciclurile de productie. In caz contrar, poti pierde recolta. Pentru ca procedura sa dea rezultatul dorit este necesar ca aerul umed si fierbinte sa patrunda printre particulele de sol in profunzime.
Prima etapa este pregatirea solului. Trebuie curatat perimetrul de plante si resturi. Apoi pamantul trebuie sa fie bine maruntit, sa nu existe bulgari. Asadar, pamantul trebuie mai intai curatat, sapat, maruntit si apoi nivelat.
Al doilea lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este sa uzi riguros pamantul, reusita solarizarii fiind strict legata de transferul de caldura. Asadar, este necesar ca inainte sa asezi folia pe suprafata ce urmeaza sa fie dezinfectata, solul sa fie udat bine, pana la 30 de centimetri adancime.
Pamantul umed conduce caldura mai bine si va asigura combaterea eficienta a daunatorilor. Trebuie sa faci asocierea tratamentului cu o udare prin picurare.
Citeste si: Tratamente bio pentru pomi fructiferi. Cum sa prepari solutia
In a treia etapa a solarizarii trebuie sa asezi folia polietilena transparenta pe sol. Nu folosi plastic negru sau alb, deoarece nu va permite caldurii sa ajunga la sol. Folia trebuie intinsa perfect pe suprafata ce urmeaza sa fie solarizata, iar marginile trebuie ingropate in pamant, la circa 15 centimetri adancime (pentru brazda ridicata).
Solarizarea solului. Prin ingroparea marginilor vei crea efect de sera si asiguri folia sa nu va fi indepartata daca bate vantul. Pentru combaterea bolilor si nematozilor (daunatorii periculosi din culturile de legume) se foloseste folia continua, intrucat realizeaza dezinfectia pe toata suprafata.
Folia de plastic poate fi de 60-90 cm latime. Trebuie sa te asiguri ca folia este intacta, adica neperforata de resturi vegetale, bulgari de pamant, etc.
Solul se mentine acoperit cel mult 6 saptamani, dupa care folia se indeparteaza cu grija, pentru a nu aduce solul netratat din adancime. Dupa solarizare, se poate infiinta imediat o noua cultura.Trebuie sa ai grija sa nu contaminezi terenul cu pamantul din jur. Acesta poate contine ciuperci si bacterii ce pot provoca boli viitoarelor plante.