Cum sa prepari portokalopita. Reteta pentru prajitura cu portocale si iaurt
Cum sa prepari portokalopita. Reteta pentru prajitura cu portocale si iaurt

Cum sa prepari portokalopita. Reteta pentru prajitura cu portocale si iaurt


Cum sa prepari portokalopita. Afla cum sa faci acest preparat grecesc cu portocale si iaurt, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi. Iata ce trebuie sa stii pentru a o pregati la tine acasa pentru cei dragi.

Cum sa prepari portokalopita. Reteta pentru prajitura cu portocale si iaurt – Cuprins:
Cum sa prepari portokalopita. Reteta pentru prajitura cu portocale si iaurt
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Greceasca
Portii: 10
Ingrediente
Ingrediente portokalopita
  • 300 ml suc de portocale proaspat stors
  • 200 g iaurt grecesc (2% grasime)
  • 450 g foi de placinta
  • 4 oua
  • 300 g zahar
  • 300 ml ulei
  • 20 g praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la o portocala si jumatate
Ingrediente sirop
  • 400 ml apa
  • 400 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 baton de scortisoara (optional)

Reteta portokalopita. Cum sa faci prajitura cu portocale si iaurt

Reteta portokalopita
Reteta portokalopita

Daca si tu vrei sa prepari celebra portokalopita sau prajitura cu iaurt si portocale, atunci primul lucru cu care trebuie sa incepi va fi sa desfaci foile de placinta si sa le lasi sa stea la temperatura camerei timp de 20 de minute pentru a se usca foarte bine.

O metoda alternativa este sa pui aceste foi de placinta la cuptor la o temperatura de 100 grade Celsius pana ce se vor usca foarte bine. Nu le pune pe toate o data, pentru ca nu se vor usca asa cum trebuie!

Urmatorul pas va fi sa prepari siropul necesar pentru aceasta prajitura. Pune apa si zaharul intr-o cratita, adauga coaja razuita de la o portocala si batul de scortisoara, ia apoi lasa totul la foc mediu. Amesteca pentru ca tot zaharul sa se dizolve cum trebuie.

Atunci cand siropul a dat in clocot lasa focul mai mic si fierbe totul timp de 5-10 minute pana ce tot zaharul s-a dizolvat si siropul a inceput sa se ingroase. Pune-l deoparte pentru a se raci, pentru ca intre timp de vei ocupa de restul ingredientelor.

Dupa ce ai terminat cu siropul, o sa faci aluatul pentru aceasta prajitura. O sa ai nevoie de un castron mai mare in care pui uleiul, zaharul si ouale, dupa care amesteci foarte bine pana la omogenizare.

Prajitura cu portocale si iaurt
Prajitura cu portocale si iaurt

Adauga apoi iaurtul, coaja rasa de la o portocala si jumatate, dar si extractul de vanilie. Amesteca din nou folosind un tel, pana ce compozitia a devenit omogena. La final, adauga si praful de copt, iar apoi amesteca pana ce l-ai incorporat.

Urmatorul pas va fi sa folosesti si foile de placinta. Acestea trebuie faramitate in aluat. Poti face asta cu mana, insa ai grija sa amesteci pe masura ce le faramitezi, pentru a le putea incorpora in aluat si pentru a nu se lipi intre ele.

Citeste si: Cum sa prepari pandispan cu caise. Cea mai buna reteta

Acum ca aluatul este gata, va trebui sa il pui intr-o forma pentru copt. Unge peretii formei cu putin ulei si toarna compozitia. Totul va merge la cuptor pentru 40-50 de minute la o temperatura de 180 grade Celsius sa pana ce va incepe sa se rumeneasca pe deasupra. Pentru decor, mai poti pune pe deasupra cateva felii de portocale, insa este optional.

Pentru a te asigura ca este gata poti face testul cu o scobitoare. Infige-o in aluat si daca o scoti curata, inseamna ca acesta este facut. In caz contrar, mai lasa totul la cuptor timp de cateva minute.

Pasul final va fi sa torni siropul peste prajitura pe care abia ai scos-o din cuptor. Nu pune tot siropul dintr-o data ci lasa aluatul sa il absoarba treptat. Dupa aceea, pune prajitura la frigider, pentru ca cel mai bine se va servi rece.