Cum sa combati alternarioza la varza. Cauze si tratamente
Cum sa combati alternarioza la varza. Cauze si tratamente

Cum sa combati alternarioza la varza. Cauze si tratamente


Alternarioza la varza. Cum sa combati aceasta boala, care sunt cauzele, care sunt primele semne ce indica prezenta acesteia, dar si ce tratamente trebuie sa efectuezi pentru ca recolta sa nu fie afectata. Iata ce trebuie sa stii!

Primele semne ce indica prezenta bolii

Alternaria brassicae
Alternaria brassicae

Daca inca nu stiai, alternarioza la varza este o boala destul de grava ce poate afecta recolta. Pe langa faptul ca boala poate compromite aspectul plantelor, este afectata si calitatea acestora.

Pe scurt, daca nu este tratata la timp, alternarioza poate provoca pierderi de recolta destul de mari. Tocmai de aceea este important sa identifici primele semne ale unei posibile infestari, pentru a aplica din timp tratamentele.

Pe langa varza, alternarioza poate afecta si culturile de conopida, varza de Bruxelles, ridiche neagra, ridiche alba, ridichi de luna, salata, broccoli, varza rosie, varza creata sau rapita. La baza acestei boli stau ciupercile Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola si Alternaria raphani.

Aparitia acestei boli in cultura de varza este favorizata de umiditatea ridicata, dar si de prezenta apei pe frunze sau de temperaturile ridicate. Infectia are loc destul de repede, asadar mare atentie!

Primele semne ale unei posibile infectari se vor observa pe frunzele mai batrane, iar pe masura ce boala va avansa agentul patogen va fi raspandit cu usurinta cu ajutorul vantului, dar si a stropilor de apa.

Mai mult, daca semintele de varza sunt infectate, primele semne ale bolii pot aparea inca din faza de rasad. Vei putea observa mici pete pe frunzele rasadurilor, insa si cotiledoanele pot fi afectate si se vor usca.

Alternarioza la frunzele de varza este usor de identificat, deoarece boala va aparea sub formele unor pete rotunde de culoare cafenie-bruna. Pe masura ce boala va evolua, petele se vor mari.

Alternarioza la varza. Cum sa combati boala si ce tratamente sa efectuezi

Alternarioza la varza
Alternarioza la varza

Inainte de a vorbi cum sa combati alternarioza la varza, ar fi bine sa stii si cum sa previi aparitia acestei boli. Nu de alta, dar este mai bine sa previi, decat sa observi efectele bolii la cultura de varza.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca o sa cumperi seminte din surse sigure, dar mai ales sa le tratezi folosind fungicidele specifice. De asemenea, tine cont si de rotatia culturilor de legume, asa ca nu cultiva varza pe aceeasi suprafata de teren timp de 2 ani la rand.

Citeste si: Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta

Nu uita nici de combaterea buruienilor, deoarece plantele pot servi ca si gazda pentru agentul patogen ce provoaca alternarioza. Dupa ce ai recoltat varza, asigura-te ca distrugi si resturile ramase pe suprafata de pamant.

Deoarece alternarioza este cauzata in principal de umiditatea ridicata este indicat sa eviti irigarea prin aspersie.  Foarte important este sa nu cultivi varza in apropierea unei culturi de rapita, dar si invers!

Pentru a combate alternarioza la varza este indicat sa folosesti unul din aceste fungicide: Ortiva Top, Folicur Solo 250 EW, Mystic Top, Timor 240 EC, Luna Experience 400 SC sau Propulse 250 SE. Tine minte sa respecti cantitatile indicate de producator!