Cum sa combati buha verzei. Ce tratamente sa aplici
Cum sa combati buha verzei. Ce tratamente sa aplici

Cum sa combati buha verzei. Ce tratamente sa aplici


Cum sa combati buha verzei. Afla ce tratamente sa aplici pentru a scapa de insecta ce provoaca pagube majore in culturile de varza. Cum arata, in ce perioada ataca, primele semne ale atacului si cele mai bune tratamente pentru a o combate.

Cum sa combati buha verzei, insecta ce provoaca pagube majore – Cuprins:

Cum arata Mamestra brassicae si care sunt semnele unui atac

Buha verzei
Buha verzei

Buha verzei sau Mamestra brassicae este o insecta raspandita in toata tara, iar larvele (omizile) acesteia provoaca pabuge majore in culturile de varza, spanac, conopida sau gulie. Vestile proaste continua, deoarece buha verzei poate ataca si culturile de rapita, mazare sau sfecla. Mai este intalnita si la plantatiile de mustar sau tutun.

Atacul acestor insecte va incepe la sfarsitul lunii mai, atunci cand acesti fluturi zboara pe timpul noptii prin gradini si isi vor depune ouale pe suprafata inferioara a frunzelor de varza, conopida sau alte crucifere.

Citeste si: Cum sa combati molia verzei si ce tratamente sa aplici

Femela poate depune pana la 800 de oua, iar perioada de incubatie este de 2 saptamani. Dupa aceea, apar larvele care declanseaza atacul asupra culturilor.

Este destul de usor sa identifici un atac al larvelor, deoarece acestea vor roade partea inferioara a frunzelor, iar dupa aceea se vor hrani cu miezul acestora. Practic, din frunze va ramane doar epiderma de pe suprafata superioara.

Pe masura ce larvele cresc, acestea vor ataca si capatana de varza. Pagubele produse de buha verzei sunt foarte mari, deoarece capatinile de varza vor putrezi din cauza excrementelor care se acumuleaza in interiorul acestora si care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.

Cum sa combati buha verzei

Atac larve Mamestra brassicae
Atac larve Mamestra brassicae

De la inceput, trebuie sa stii ca tratamentele trebuie aplicate atunci cand observi primele larve. Acestea trebuie aplicate la inceput, pentru a te asigura ca legumele nu vor fi afectate in totalitate.

De asemenea, sunt foarte importante araturile adanci care se fac toamna, pentru a distruge pupele din sol. Bineinteles, cele mai eficiente tratamente raman cele chimice, care sunt aplicate impotriva larvelor tinere.

Pentru a combate buha verzei, iti recomandam sa alegi unul dintre aceste produse: Faster 10 CE, Karate Zeon 50 CS, Mospilan 20 SG, Decis 25 WG, Benevia, Karis 10 CS, Vantex 60 CS, Gazelle, Wizard, Coragen, Ampligo sau Avaunt 150 EC.

Mare atentie! Este absolut necesar sa respecti cantitatile recomandate de producator. Daca o sa folosesti o cantitate mai mare, buha verzei poate deveni imuna la anumite tratamente, asa ca cel mai sigur este sa folosesti cantitatile recomandate de compania producatoare!

Nu uita nici de timpul de pauza, care se aplica dupa aceste tratamente. Acesta se refera la perioada in care legumele nu pot fi consumate. Nu pune in pericol sanatatea ta, a familiei tale sau a altor persoane!