Cum sa combati musculita alba a verzei
Cum sa combati musculita alba a verzei

Cum sa combati musculita alba a verzei


Cum sa combati musculita alba a verzei, care sunt primele semne ale unui atac, dar mai ales ce tratamente sa aplici pentru a te asigura ca obtii o recolta pe masura asteptarilor tale. Iata ce trebuie sa stii si ce produse sa folosesti pentru aplicarea tratamentelor.

Cum sa recunosti semnele unui atac

Atac al musculitei albe
Atac al musculitei albe

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae) poate avea 3-4 generatii pe an, iar un ciclu de viata al acestui daunator este de aproximativ 28 de zile. Daca vorbim despre o plantatie din solar, trebuie sa stii ca musculita se poate inmulti pe toata perioada anului.

Atacul musculitei incepe atunci cand temperaturile cresc, asa ca primavara este momentul optim. Dupa 15 mai, adultii vor depune primele oua pe spatele frunzelor, in forma de semicerc.

Dupa aproximativ 12 zile vor aparea si primele larve, care vor inecepe sa atace cultura de varza. Le vei gasi in apropierea nervurilor, iar dupa aproximativ 2 saptamani vor trece prin 4 stadii.

Citeste si: Cum sa combati musculita alba la muscate

Generatia se va forma in aproximativ 28 de zile, dupa care musculita va incepe ciclul pentru producerea unei noi generatii de adulti. Mai trebuie sa stii faptul ca acest daunator va ierna in stadiul de adult.

Exact ca si afidele, musculita alba a verzei se hraneste cu seva plantelor, asa ca vei gasi substante lipicoase pe frunzele verzei. Acestea reprezint excrementele musculitelor si vor atrage furnicile, dar pot favoriza si aparitia ciupercilor.

Vei gasi musculita pe partea inferioara a frunzelor sau de multe ori vei observa aceste insecte zburand. Totodata, varza nu va mai creste in mod corect, asa ca asigura-te ca inspectezi cu atentie cultura in mod constant.

Cum sa combati musculita alba a verzei din gradina ta

Cum sa combati musculita alba a verzei
Cum sa combati musculita alba a verzei

Vei observa destul de usor musculita alba a verzei in gradina ta. Bineinteles, vorbim despre niste musculite mici de culoare alba, care are o lungime de 1.5 mm, iar anvergura aripilor este de aproximativ 3 mm.

Larvele acestei musculita au o forma ovala si sunt acoperite de o ceara care are culoarea alba. Ouale au o culoare alb-galbuie si vor fi depuse pe partea inferioara a frunzelor, in forma de semicerc.

Pentru a combate musculita trebuie sa aplici un tratament cu Movento 100 SC sau Benevia. Mare atentie si la cantitatile aplicate, asa ca respecta recomandarile de pe eticheta produsului. Nu uita ca daca aplici o cantitate mai mare, daunatorii vor deveni mai rezistenti, lucru pe care cu siguranta nu il vrei.