Utile

Cum trebuie sa procedezi daca vrei sa incasezi pensia pe card si sa renunti la postas

Pentru ca tehnologia evolueaza, nu ar fi rau sa iti primesti pensia pe card, pentru a fi sigur ca nu mai stai dupa postas si ca poti folosi banii pentru cumparaturi online. Iata cum trebuie sa procedezi daca te-ai hotarat sa incasezi pensia pe card si sa renunti la postas.

Cu toate ca multi s-au obisnuit sa primeasca pensia de la postas si sa mai schimbe cateva vorbe, pandemia din ultima vreme ne face sa evitam contactul cu persoane expuse, asa ca multi dintre voi vor sa primeasca.

In acest fel, nu mai trebuie sa fii mereu acasa cand vine postasul si nu mai semnezi documentele fara de care nu puteai sa primesti banii. Vremurile se schimba, asa ca trebuie sa fim la curent cu toate schimbarile si sa tinem pasul cu tehnologia.

Afla si care sunt cele 5 modalitati pentru a prepara cea mai buna cafea acasa sau cum sa afli ce sarbatoare este astazi

!

Care sunt avantajele de a primi pensia pe card?

In primul rand, putem plati rapid si in siguranta, toate facturile de utilitati fara sa ne mai deplasam la ghisee. Nu trebuie sa avem pregatita o suma de bani fixa, asa ca plata cu cardul de scuteste de multe inconveniente.

Mai mult, platile pe care le facem in magazine se rezolva mult mai usor si poti evita vanzatoarele care nu au sa dea rest. Platesti cu cardul si virezi o suma fixa. Atat de simplu este.

Totusi, daca ai nevoie de bani cash, trebuie sa stii ca poti retrage de la bancomat sau din sucursalele bancii care a emis cardul. Unele banci permit retragerea banilor de la orice bancomat, asa ca intereseaza-te inainte sa alegi banca.

Poate cel mai important aspect este ca utilizand un card, poti evita si furturile hotilor, pentru ca nu o sa poata sa il foloseasca, orice tranzactie se poate bloca. Asadar, siguranta este si ea un factor important.

Care sunt pasii si cum poti sa incasezi pensia pe card?

Din anul 2007, atunci cand s-a modificat legea 19/2000, pensionarii pot primi pensia direct pe card, nu doar prin mandat postal. Datorita conventiilor incheiate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) cu Posta Romana, plata pensiei se poate efectua prin mandat postal, cont curent sau cont de card.

Primul pas este sa mergeti la banca unde doriti sa deschideti un cont bancar, dar nu uitati sa aveti la indemana cartea de identitate sau buletinul si ultimul talon de pensie. Banca poate sa deschida un cont pe numele beneficiarului pensiei sau pe numele reprezentantului legal, care va trebui sa aiba la indemana o procura speciala. Atunci cand beneficiarul nu se poate deplasa la banca, este necesara o imputernicire legala, care trebuie prezentata de reprezentantul legal.

Dupa ce contul a fost deschis, va trebui sa mai faceti un drum la casa judeteana de pensii de care apartineti pentru a completa o cerere de virare a pensiei in contul creat. Veti avea nevoie si de un extras de cont, o copie a talonului de pensie, dar si o copie a actului de identitate.

Mare atentie, va trebui sa ridicati in continuare talonul de pensii adus tot de postas. In caz ca nu sunteti la domiciliu atunci cand postasul vine, il puteti ridica de la oficiile postale, pana la sfarsitul lunii curente. Daca acest talon nu va fi ridicat timp de 3 luni consecutive, statul poate sista plata pensiei.

Cum poti sa primesti pensia pe card fara sa te duci la banca?

Exista totusi o metoda si mai simpla, oferita de BCR. Metoda a fost simplificata si puteti da un telefon catre banca, fara a mai fi nevoie sa va duceti la o sucursala sau la Casele de Pensii.

Tot in acest fel va puteti face un cont la aceasta banca in caz ca nu aveti unul, iar cardul va fi emis pe loc si livrat in cateva zile acasa, fara sa platiti nimic. Comisionul de administrare al contului este de 2 lei/luna pentru pachetul „Comod”, care este dedicat pensionarilor. Mai mult comisionul este zero lei la retragere si interogare sold la bancomatele BCR.

BCR preia prin ContactCenter cererea de virare a pensiei pe card, o va completa si cu acordul beneficiarului, o va trimite catre Casele de Pensii.

Pentru a lua legatura cu Contact Center BCR, trebuie sa sunati la aceste numere de telefon: *2227 – număr cu tarif normal apelabil din rețelele naționale fixe/mobile Telekom, Orange, Vodafone, RDS-RCS, +4.021.407.42.00 (apelabil din străinătate).

Dupa ce a fost aprobata cererea, Casa de Pensii va vira pensia in contul pe care clientul il are la BCR. De la momentul depunerii cerereii, pensia va veni in cont in urmatoarea luna, sau cel tarziu in a doua luna de la data depunerii cererii. Beneficiarii vor fi instiintati de primirea pensiei in cont printr-un SMS.

Share
Published by
andrei