Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie, in mod legal. Ce trebuie sa stii!
Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie, in mod legal. Ce trebuie sa stii!

Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie, in mod legal. Ce trebuie sa stii!


Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie, dar sa faci totul in mod legal. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa comercializezi carnea de porc.

Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie, in mod legal. Ce trebuie sa stii! – Cuprins:

Cum sa vinzi un porc si care sunt pasii legali

Cum sa vinzi un porc
Cum sa vinzi un porc

Cum sa vinzi un porc. Fie ca vrei sa vinzi un porc de Craciun sau sa comercializezi carnea de porc, ar trebui sa stii ca autoritatile romane au venit cu o serie de precizari prin care micii crescatori isi vor putea vinde animalele.

Conform Ministrului Agriculturii, romanii isi vor putea vinde porcii doar cu ajutorul unei Adeverinte care va fi eliberata de un medic veterinar. 

In cazul in care nu stiai, potrivit Legii 122/2023 sau Legea Porcului, gospodarii puteau sa isi creasca fara probleme porcii in gospodaria proprie pentru ingrasare si sacrificare. Practic, era legal sa cresti porci si sa ii sacrifici pentru consum propriu, insa nu puteai sa ii comercializezi.

Bineinteles, dupa ce tai porcul vei avea nevoie si de o analiza a carnii, pentru a te putea asigura ca animalul nu a avut trichineloza. Asadar, mare atentie si la acest aspect, daca vrei sa stii cum sa vinzi un porc, in mod legal!

De asemenea, carnea de porc poate fi transportata acasa fara nicio problema, daca porcul apartine familiei tale. Asadar, porcul sacrificat in curtea familiei este pentru consum propriu si familial, deci nu o sa fie absolut niciun fel de problema.

Cum sa afli greutatea unui porc fara sa il cantaresti

Cum sa afli greutatea unui porc prin masuratoare
Cum sa afli greutatea unui porc prin masuratoare

Cum sa vinzi un porc din propria gospodarie. Daca si tu planuiesti sa vinzi un porc si nu ai un cantar pentru a vedea ce greutate are, afla ca o poti afla fara sa il cantaresti.

Pentru a afla greutatea porcului fara ajutorul unui cantar, o sa ai nevoie de o ruleta si de un calculator. Expertii spun ca eroarea acestei metode este de maximum 3%, asa ca o sa fii foarte aproape de valoarea exacta.

Porcul va trebui masurat cu ajutprul unei rulete din spatele urechii si pana la baza cozii, iar aceasta valoare va fi notata cu litera “L” in formula de calcul.

Citeste si: Cum sa sacrifici porcul. Modalitati legale si fara durere

Dupa aceea, va fi nevoie sa masori circumferinta porcului in spatele picioarelor din fata, iar aceasta valoare va fi notata cu litera “C”.

Formula de calcul este urmatoarea: G = C x C x L x 69.3. Asadar, “C” reprezinta circumferinta porcului, “L” reprezinta lungimea acestuia, “G” reprezinta greutatea totala, iar 69.3 este o constanta de calcul.

De exemplu, daca un porc are o lungime de 1.2 metri, iar circumferinta acestuia este de 1.3 metri, atunci greutatea se va calcula dupa formula: G = 1.3 x 1.3 x 1.2 x 69.3. Asta inseamna ca porcul are o greutate de 140.5 kg.