Cum sa scapi de arsuri cu remedii naturale. Arsurile sunt unele dintre cele mai neplacute si mai dureroase leziuni. In functie de profunzimea lor si de suprafata afectate, aceste leziuni, de cele mai multe ori, rezultat al uor mici incidente casnice, pot sau nu sa fie tratate la domicliu.
De cate tipuri sunt arsurile
Incep prin a-ti spune ca arsurile sunt de mai multe tipuri. Cele mai usoare sunt arsurile de gradul I care afecteaza doar stratul superior al pielii. Ele sunt si cele mai frecvente si apar, de cele mai multe ori, din cauza expunerii prelungite la soare. Se manifesta prin inrosirea pielii, senzatia de arsura, usturime si durere.
Pe de alta parte, arsurile de gradul II sunt ceva mai adanci si sunt caracterizate prin aparitia basicilor cu lichid. Acestea nu trebuie nicicum sparte deoarece lichidul din interior, limfa, are rolul de a proteja rana si, pe de alta parte, de a hidrata leziunea si a grabi vindecarea.
Arsurile de gradul III si IV sunt ceva mai grave, ele afecteaza pielea in profunzime si pot afecta chiar si tesuturile de sub piele, cum sunt muschii. Sunt leziuni care afecteaza terminatiile nervoase si din acest motiv, de cele mai multe ori nu dor.
Aceste leziuni sunt, insa, grave si necesita spitalizarea pacientului, toaletarea chirurgicala a leziunii si, in functie de suprafata afectata, ingrijire de specialitate pe termen lung.
Cum sa scapi de arsuri. Remedii naturale
Leziunile de gradul I si chiar si II pot fi ameliorate acasa, dupa suprafata afectata este mica, sub 10% din suprafata corpului. Sunt o serie de remedii naturale care pot ajuta in ameliorarea suferintei produse de o astfel de leziune.
Uleiul esential de lavanda este unul dintre aceste remedii. Ajuta la dezinfectarea leziunii si, in plus, asigura o vindecare fara cicatrici. Ai nevoie de o cana de 250 ml de ulei de lavanda pe care sa il aplici pe zona afectata. Evident, cantitatea este estimativa.
Daca ai de tratat o suprafata foarte mica, folosesti o cantitate de ulei mai mica. Este important sa aplici acest tratament de mai multe ori pe zi, insa doar pe timpul zilei.
Gelul de aloe vera este extrem de racoritor. In plus, acesta amelioreaza duretea si umflatura asociate arsurii si ajuta la regenerarea tesutului. Daca nu gasesti in comert, extrage gelul dintr-o frunza de aloe vera si aplica pe zona afectata de arsura, masand cu grija. Poti face asta de mai multe ori pe zi.
Cartoful crud are proprietati antiinflamatorii si ajuta la reducerea basicilor din arsurile superficiale. Este important sa racesti cartoful inainte d a-l da prin razatoare si a-l aplica pe arsura. Bandajeaza totul cu un pansament steril si lasa sa actioneze cel mult o jumatate de ora.
Atentie cand il indepartezi de pe leziune, pentru ca poate produce usturime. Acest tratament poate fi aplicat de mai multe ori pe zi.
Mierea de albine este un antiseptic natural si, in plus, extrage lichidul din tesuturi, ajutand la curatarea leziunii. Trebuie sa mai stii ca mierea ajuta la hidratarea si regenerarea tesutului. Aplica mierea direct pe arsura si las-o sa actioneze pana se usuca.
Este important sa nu o acoperi cu comprese sterile si sa fii atent la indepartarea ei de pe leziune. Este un tratament care poate fi si este recomandat sa fie aplicat de mai multe ori pe zi pentru a grabi procesul de vindecare a ranii.
Otetul are proprietati antiseptice si astringente si este recomandat in ameliorarea arsurilor minore, adica a celor de gradul I si II. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici otetul pe zona afectata si sa il lasi sa actioneze timp de 1-2 ore. Il vei aplica de mai multe ori pe zi pentru a preveni aparitia infectiilor si pentru a grabi vindecarea leziunii.
Poate ca nu miroase tocmai placut, dar sucul de ceapa amelioreaza durerea si previne aparitia basicilor. El trebuie aplicat pe leziune doar proaspat stors. Procedura se va repeta de mai multe ori pe zi.
Laptele este bogat in enzime, iar una dintre acestea este minunata pentru tratarea arsurilor. Foloseste lapte rece pentru a tampona cu o compresa sterila zona afectata. Lasa laptele sa actioneze cateva minute si repeta de mai multe ori pe zi.
Poti aplica, la fel de bine, compresa sterila inmuiata in lapte peste leziune si sa o lasi sa actioneze. Este foarte important ca pe arsuri sa folosesti doar comprese sterile. Nu utiliza batiste sau carpe din casa, pentru ca arsurile favorizeaza patrunderea in corp a unor bacterii si nu iti doresti complicatii.
Poate nu te gandeai la asta, dar pasta de dinti cu menta este si ea utila in ameliorarea arsuruililor superficiale. Trebuie doar sa aplici un strat subtire de paste de dinti peste leziune. Las-o sa actioneze ceva timp inainte de a o indeparta.
Poate ca e un remediu ceva mai pretentiossi nu foarte la indemana, insa extractul de vanilie face si el minuni in arsurile minore. Aplica-o pe leziune cu ajutorul unei comprese sterile si, prin evaporarea alcoolului, extractul va raci arsura si va ameliora durerea. In plus, mirosul va fi unul placut.
Frunzele de patlagina strivite si aplicate, sub forma de pasta, peste leziune sunt eficiente si ele pentru arsuri. Este important sa acoperi leziunea cu o compresa sterila si sa o indepartezi cu grija dupa ce se usuca pasta de patlagina. Poti repeta tratamentul de mai multe ori pe zi.
Plicuteletele cu ceai negru, fierte si racite, aplicate direct pe leziune amelioreaza durerea si extrag caldura degajata de arsura, grabind vindecarea. Ceaiul negru poate face asta gratie continutului de acid tanic. Poti aplica o compresa sterila peste plicul de ceai sau il poti infasura pe acesta in compresa sterila inainte de a-l aplica pe arsura.
Citeste si: Cum sa calmezi arsurile solare cu ingrediente 100% naturale. Cele mai simple si eficiente metode
Atentie! Este important sa faci o evaluare corecta a arsurii imediat dupa producerea ei! Daca este o leziune superficiala pe o suprafata mica a corpului, atunci o poti trata acasa. La fel de bine, te poti consulta cu medicul de familie pentru indicatii terapeutice.
O arsura profunda are nevoie de mai multa atentie, iar sfatul meu este sa te adresezi serviciilor de urgenta care stiu cel mai bine daca ai nevoie de spitalizare sau de o ingrijire mai atenta, dar la domiciliu.
Daca arsura este una superficiala, dar pe o suprafata de peste 50% din totalul suprafetei pielii, atunci nu e de stat acasa. Trebuie sa chemi ambulanta pentru a fi transportat la spital. Terapia marelui ars nu este una usoara, iar riscul complicatiilor este foarte mare. Fii foarte atent la arsurile de cai respiratorii. Poate ca par superficiale, insa e mai sigur sa ceri evaluarea unui medic.