Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Ce trebuie sa stii!
Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Ce trebuie sa stii!

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Ce trebuie sa stii!


Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Oricat de prietenosi si simpatici ar fi ursii, mai ales puii, este important sa retinem ca sunt animale salbatice, asadar imprevizibile si care nu ar trebui sa interactioneze cu oamenii.

Insa, din varii motive, acestia devin o prezenta constanta in orasele de munte, mai ales in zona tomberoanelor, unde isi cauta mancare.

Desigur, ii gasesti si pe traseele montane si pe marginea drumurilor si, oricat de tentant ar fi sa te fotografiezi cu ei sau sa te apropii de cei mici, specialistii spun ca un astfel de comportament este deosebit de riscant si poate fi chiar fatal.

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul in padure. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul
Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Daca totusi te intalnesti cu un urs in drumetia ta, sunt cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont daca vrei sa scapi nevatamat.

Poate cel mai important sfat este sa iti pastrezi, pe cat posibil, calmul. Da, este greu fiind o intalnire cu un potential vital extrem de crescut, insa, chiar si asa, trage de cateva ori aer in piept si fii cat se poate de atent la comportamentul ursului. Este important de remarcat daca animalul este agresiv sau daca, dimpotriva, este in trecere si te-ai intalnit cu el intamplator sau mananca.

Un alt sfat pe care il dau salvamontistii este ca, indiferent de comportamentul ursului, sa incerci sa te retragi cu miscari cat mai usoare, lente, nu bruste – pentru ca ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta. Apoi, la fel de important este sa pastrezi contactul vizual cu ursul pentru a-i vedea miscarile, comportamentul, dar sa eviti, pe cat posibil, sa il privesti un ochi.

La fel, acesta poate fi interpretat ca un semn de agresiune din partea ta, iar animalul te poate ataca. Tot salvamontistii spun ca este de evitat sa mergi in drumetie singur, neinsotit de 1-2 prieteni si ca este indicat sa ai in rucsac un fluier si un spray de urs… pe care il poti achizitiona din magazinele de specialitate. Este foarte util, mai ales cand vrei sa inveti cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul.

Pe de alta parte, trebuie sa mai stii ca, daca ursul vine spre tine nu este neaparat un semn ca urmeaza un atac, dar e bine sa fii precaut. La fel, daca ursul se ridica pe labele din spate, nu inseamna ca te va ataca, ci ca incearca sa obtina cat mai multe informatii pentru a identifica situatia in care se afla.

Sunt unii specialisti in comportamentul acestor mamifere care ii sfatuiesc pe amatorii de drumetii ca, in situatia in care se intalnesc cu ursul, sa ridice bratele deasupra capului, pentru a crea impresia de inaltime si de a vorbi cu animalul, pe un ton destul de ferm, dar nu agresiv, astfel incat acesta sa identifice ca are de-a face cu o fiinta umana.

Daca te va agresa, aceiasi specialisti te sfatuiesc sa te asezi in pozitie ghemuit, cu mainile inclestate la ceafa, cu barbia si genunchii adusi la piept pentru ca intr-o posibila agresiune, este esential sa protejezi organele interne si jugulara.

Daca ursul te ignora, te retragi usor, fara a-i intoarce spatele, asa cum am spus mai sus. Tocmai de aceea, este util sa stii cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul.

Ce faci daca mergi cu cortul sau in drumetii

Cort la munte
Cort la munte

Cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul. Daca mergi cu cortul, este important sa nu depozitezi mancarea in interiorul acestuia si nici foarte aproape de el, ci mai degraba intr-un copac, la o distanta care nu trebuie sa fie mai mica de 100 de metri. Pana la urma, ursul nu e interesat de tine, ci de mancarea pe care o ai in rucsac, asa ca poti evita intalnirea nocturna cu el, daca depozitezi mancarea la ceva distanta de tine si ai tai.

Salvamontistii spun si care sunt obiectele care nu ar trebui nicicum sa iti lipseasca din rucsac, mai ales daca te aventurezi pe trasee de la mare altitudine, care nu sunt marcate de catre salvamontisti.

Asadar, asa cum am spus, un fluier, un spray pentru ursi sunt poate cele mai importante obiecte din rucsac, cel putin daca luam in calcul o posibila intalnire cu ursul. La fel, poti pune in rucsac si cateva petarde si orice poate produce un zgomot puternic. Ursilor nu le plac zgomotele puternice si acestea ii vor indeparta de tine.

Citeste si: Cum sa scapi de animalele si pasarile care traiesc in cosul casei tale

Sunt multi dintre amatorii de drumetii la munte care isi agata tot felul de clopotei de rucsac tocmai pentru a face galagie la fiecare miscare si pentru a tine animalele salbatice la distanta. Nu de alta, dar nici pentru animalele din padure, interactiunea cu omul nu este dintre cele mai dorite. Dupa cum vezi, este important sa stii cum sa procedezi daca te intalnesti cu ursul.

Nu uita! Daca te intalnesti cu ursul, nu incerca sa te apropii de el si nu ii oferi hrana. Ai grija si la puii acestui animal. Rareori, puii de urs sunt lasati nesupravegheati de mamele lor, iar acestea ii vor apara de tine indiferent de context… asadar, oricat de simpatici ar fi micutii ursuleti, este o idee total neinspirata sa te apropii de ei, sa le oferi hrana, sa ii mangai sau sa te joci cu ei. Este esential ca intr-o intalnire cu ursoaica si puii ei, sa nu te pozitionezi niciodata intre ea si cei mici.

Totusi, daca ai banuiala ca puiul este singur, ca mama lui nu este prin preajma din varii motive, este indicat sa anunti autoritatile pentru a verifica si a prelua puiul care nu poate supravietui fara ingrijire in primii doi ani de viata.