Cum sa procedezi daca primesti mesaje virusate pe telefon
Cum sa procedezi daca primesti mesaje virusate pe telefon

Cum sa procedezi daca primesti mesaje virusate pe telefon


Cum sa procedezi daca primesti mesaje virusate pe telefon si ce trebuie sa nu faci! Mesajele virusate pe telefon au inceput sa apara din ce in ce mai des. Fie ca vin sub forma mesajelor text, de tipul SMS, fie ca apar in mesageria din Social Media, odata accesate acestea iti pot virusa serios telefonul si, poate si mai rau, iti pot fura datele personale, iti pot crea alte profiluri in Social Media, iar oamenii din spatele acestor mesaje iti pot accesa datele bancare… ceea ce nu e deloc bine.

Mesaje virusate pe telefon. Cum sa procedezi daca le primesti si tu

Mesaje virusate pe telefon
Mesaje virusate pe telefon

Zilele trecute, Politia Romana a lansat un nou avertisment online cu privire la un nou mesaj text, de tipul SMS, care poate ajunge la utilizatorii de telefonie mobila. Primul sfat al oamenilor legii este sa nu accesezi in niciun caz aceste mesaje pentru ca aceasta este o metoda prin care cei care nu sunt deloc prieteni cu legea iti vor accesa date si informatii persoanle din telefon.

Este vorba despre o noua forma de atac cibernetic asupra terminalelor mobile, atac care are loc, ca de fiecare data, cu ajutorul unor mesaje tip text, aparent banale si nevinovate care te indeamna sa accesezi un link pentru a asculta mesajul audio pe care ti l-au transmis prietenii tai.

Este important sa fii atent la numarul de la care primesti SMS si, desigur, daca este un numar necunoscut, asa cum se intampla si in aceasta escrocherie, sa nu accesezi linkul respectiv.

In fapt, politistii au avertizat in repetate randuri sa nu accesam niciun link care vine la noi din surse necunoscute, de la persoane cu care nu am conversat sau nu suntem prieteni pe retelele de socializare, dar si care ajung la noi pe telefon, sub forma de mesaj text, de la numere necunoscute.

Au circulat la un moment dat SMS-uri, si cred ca inca mai vin la diversi utilizatori, in care esti anuntat ca vei primi un colet si esti invitat sa accesezi un link pentru a urmari acest colet. Este tot un virus si, spun oamenii legii, nu trebuie nicicum deschis.

Stim cu totii cum sunt mesajele serioase care vin catre noi de la firmele de curierat. Nu trebuie sa descarci nicio aplicatie cu ajutorul careia sa urmaresti coletul pe care, de altfel, daca te gandesti bine, nici nu il astepti.

De ce aceste mesaje reprezinta un pericol

Mesaje de tip Flubot
Mesaje de tip Flubot

Escrocheria care si-a facut loc un telefoanele romanilor chiar in perioada Pastelui implica un link pe care trebuie sa il accesezi pentru a asculta mesajele audio ale prietenilor tai. Nu este cazul. In spatele acestuo mesaj este un software neprietenos, numit Flubot, care odata accesat va descarca niste programe malware in telefonul tau

Apoi vei fi redirectionat catre un site care iti arata numarul de telefon si lungimea mesajului audio pe care ar trebui sa il asculti si un link care Descarca aplicatia pe mesagerie vocala, insotit de indicatii si instructiuni care sa ajute sa descarci aplicatia daca acest lucru a fost impiedicat, blocat de catre telefonul tau.

Citeste si: Mesaje sterse pe WhatsApp. Cum sa le recuperezi pe Android sau iPhone

Trebuie sa stii, spun politistii, ca mesajele de tipul celui din weekend, adica de tip Flubot se schimba foarte des pentru ca cei care se afla in spatele lor isi adapteaza constant textele pe care ti le trimit pentru a te pacali si, in acest fel, sa iti descarce virusul in telefonb. Tine cont, mai spun politistii, ca mesajele de tip Flubot au o structura oarecum standard, care include de la 5 pana la 9 litere si numere aleatorii catre finalul adresei.

Este important sa iti mai spun ca aceste forme de escrochesrie fac parte din ceea ce specialistii numesc pishing si sunt, de fapt, tentative de a obtine acces la datele tale personale si bancare. Asadar, fii cu bagare de seama la e-mailuri si mesaje care par sa vina de la companii serioase. E important ca inainte de a lua de bun un e-mail, mesaj sau SMS sa fii atent la modul in care acesta este redactat.

De cele mai multe ori, aceste mesaje contin multe greseli de scriere si/sau greseli gramaticale. Ai mare grija si la mesajele care te anunta ca telefonul tau mobil a fost virusat si care te trimit catre un link de unde sa descarci antivirusul. Este important sa nu faci acest lucru, iar daca ai ceva nelamuriri, cere si parerea unui prieten.