Cum sa iti calculezi pensia, dar si care este varsta de pensionare. Pensia este o suma de bani, pe care o persoana o primeste lunar, la finalul unei perioade de munca, in care contributiile la stat au fost virate. Este o forma de asigurare sociala din sistemul de stat, desi in ultimii ani, a aparut si la noi posibilitatea de a contribui la fondul unei pensii private.
Cateva detalii legate de pensiile publice
O persoana poate beneficia de pensie daca implineste varsta de pensionare si daca a efectuat stagiul de cotizare de 15 ani, in care au fost virate catre bugetul de stat contributiile de asigurari sociale. Dreptul la pensie este garantat de stat pentru toate persoanele care indeplinesc conditiile de mai sus.
Cum sa iti calculezi pensia. In Romania, pensiile sunt reglementate prin Legea 263 din 2010, actul normativ avand la baza cateva principii importante. Primul dintre acestea este principiul unicitatii care mentioneaza ca statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii bazat pe aceleasi norme, pentru toti participantii la sistem.
Al doilea principiu se refera la obligativitatea persoanelor fizice si juridice de a contribui la sistemul de pensii, drepturile de asigurari sociale fiind corelate cu indeplinirea acestor obligatii.
Apoi, principiul contributivitatii spune ca fondurile de asigurari sociale se constituie din contributiile datorate de persoanele fizice si juridice, adica din banii aia care ne sunt retinuti din salariul brut in fiecare luna, in vreme ce principiul egalitatii spune ca persoanele din aceeasi situatie juridica au aceleasi drepturi, fiindu-le aplicat un tratament nediscriminatoriu.
Citeste si: Calculator concediu medical 2021. Cum sa afli ce bani trebuie sa primesti
Cu alte cuvinte, daca ai 65 de ani, esti femeie si ai contribuit cu o anumita suma de bani timp de 15 ani, vei avea aceeasi pensie cu o femeie aflat fix in aceeasi situatie ca si tine. Un alt principiu este cel al repartitiei, in baza caruia banii din fondurile de asigurari sociale sunt distribuiti conform legii pentru plata pensiilor.
Principiul solidaritatii sociale vorbeste despre asumarea, de catre participantii la sistemul de pensii, a unor drepturi si obligatii, prin care sa fie prevenite, limitate sau inlaturate riscurile prevazute de lege.
Principiul autonomiei se refera la administrarea autonoma a sistemului de pensii, iar cel al imprescriptibilitatii stipuleaza ca dreptul la pensie nu se poate prescrie. In fine, principiul incesibilitatii spune ca dreptul la penise nu poate fi cedat partial sau total altei persoane.
Tipuri de pensii publice – in functie de criteriile de acordare
Cum sa iti calculezi pensia. Trebuie sa stii ca, potrivit legii, sunt mai multe tipuri de pensie, asa dar trebuie sa stii care sunt acestea inainte de a invata cum sa iti calculezi pensia. Mai intai, este pensia de stat – pilonul I, cea platita in mod obligatoriu de catre stat in baza contributiilor fiecarui fost salariat.
Urmeaza pensia privata obligatorie – pilonul II. Aceasta este o pensie platita tot de la bugetul de stat, in baza contributiilor salariatilor, insa este administrata de o companie de asigurari. Aceasta suma se va regasi in pensia de la stat.
In fine, pensia privata facultativa – pilonul III este o pensie la care contribuie doar cei care isi doresc. De aici caracterul ei facultativ. In acest caz, este necesar sa contribui lunar cu o suma de bani catre un fond privat de pensii.
Important aici este sa stii ca exista atat o suma minima, cat si una maxima pe care o poti depune la fondul acesta privat. Pragul maxim este reprezentat de 15% din salariul tau brut. Trebuie sa mai stii ca aceasta pensie poate fi accesata abia dupa ce ai implinit 60 de ani.
In ceea ce priveste pensiile din pilonul I, acestea sunt de mai multe feluri.
Prima dintre ele este pensia pentru limita de varsta si este cea pe care am descris-o putin mai sus. Concret, aceasta se acorda persoanelor care indeplinesc cumulat conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin raportarea la luna si anul nasterii.
Citeste si: Cum sa iti organizezi bugetul pentru a fi pe plus
In acest moment, femeile se pot pensiona la 61 de ani, iar barbatii la 65 de ani, insa varsta standard de pensionare a femeilor va creste pana in ianuarie 2030 la 63 de ani. Asadar, ia in calcul acest lucru inainte de a invata cum sa iti calculezi pensia.
Si stagiul de cotizare va creste pana atunci la 35 de ani, cat este acum stagiul complet de cotizare al barbatilor. Atentie! Vorbim despre stagiul complet de cotizare, nu despre cel minim, fara de care nu poti beneficia de pensie.
Daca vrei sa afli cand ai putea iesi la pensie, poti face un calcul simplu aici. Ai mai multe detalii despre pensia pentru limita de varsta pe cnpp.ro.
Pensia anticipata – fara penalizarea cuantumului drepturilor de pensie se acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de legislatia in vigoare si care solicita pensionarea cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
Este important sa stii ca la stagiul de cotizare nu se vor lua in calcul perioadele in care asiguratul a avut pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului.
Se tine cont, totusi, de perioadele suplimentare acordate persoanelor cu activitate in grupele I si a II-a de munca. Documentele necesare, dar si alte informatii sunt aici.
Un al treilea tip de pensie este cea anticipata partiala – cu penalizarea cuantumului drepturilor.
Aceasta se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, atat persoanelor care au realizat stagiile complete de cotizare din lege, cat si celor care au depasit stagiul cu pana la 8 ani.
Nici in acest caz nu se vor lua in calcul perioadele de stagiu militar, cel de studii universitare si cele in care asiguratul a avut pensie de invaliditate, dar vor fi luate in calcul perioadele suplimentare prevazute grupelor I si a II-a de munca.
Cum sa iti calculezi pensia. Pensia de urmas se acorda copiilor si sotului supravietuitor al unei persoane decedate daca minorii au pana la 16 ani sau isi continua studiile pana la cel mult 26 de ani, dar se poate continua daca tanarul sufera un accident care il face invalid.
Pe de alta partem sotul supravietuitor beneficiaza de pensia de urmas la implinirea varstei de pensionare daca a fost casatorit cu decedatul cel putin 15 ani. In cazul in care casnicia a durat mai putin de 15 ani, dar nu mai putin de 10, pensia de urmas se diminueaza cu 6% pentru fiecsre an in minus.
Citeste si: Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile
Pensia de urmas se asigura sotului supravietuitor indiferent de varsta daca este invalid de gradul I sau II si daca a avut o casnicie de cel putin un an cu decedatul.
In cel de-al treilea caz, pensia de urmas se acorda indiferent de varsta si de durata casniciei, daca decesul s-a produs in urma unui accident de munca sau ca o consecinta a unei boli profesionale, dar si in cazul in care sotul supravietuitor nu realizeaza venituri lunare in baza unui contract individual de munca sau a unui raport de serviciu sau din activitati in functii elective in cadrul autoritatilor executive, legislative sau judecatoresti.
Daca sotul supravietuitor nu intra in niciuna dintre aceste categorii, atunci beneficiaza de pensie de urmas timp de 6 luni de la deces daca in acest timp nu obtine venituri din diferite tipuri de raporturi de munca, iar daca are in grija unul sau mai multi copii mai mici de 7 ani, va primi pensie de urmas pana si ultimul copil va implini varsta de 7 ani, insa doar in perioadele in care nu dobandeste venituri din raporturi de munca.
Cum sa iti calculezi pensia
Pensia se calculeaza prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Aceasta valoare se majoreaza, ocazional, prin decizii ale Guvernului.
Punctajul mediu anual este calculat prin impartirea numarului total de puncte rezultate din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani de stagiu complet de cotizare.
Punctajul lunar, necesar la calcularea celui mediu anual, se calculeaza prin impartirea salariului brut realizat, la salariul mediu brut pe economie. Apoi, punctajul mediu anual este calculat ca medie a punctajelor lunare.
Asa cum am spus, punctul de pensie se modifica prin decizii ale Guvernului. La 1 septembrie 2021, acesta va ajunge la 1.875 de lei. Poti consulta detalii legate de stagiul de cotizare aici.