Cum sa te pensionezi. Acte necesare pensionare
Cum sa te pensionezi. Acte necesare pensionare

Cum sa te pensionezi. Acte necesare pensionare


Cum sa te pensionezi si ce acte sunt necesare pentru pensionare. Afla ce documente iti trebuie si de unde iei cererea pentru a o completa. Ce trebuie sa stii daca a venit timpul sa iesi la pensie si care este varsta de pensionare pentru barbati sau femei.

Care este varsta de pensionare pentru femei si barbati

Varsta pensionare
Varsta pensionare

Ai auzit mai mult ca sigur multe discutii legate de pensii si, pe zi ce trece, vei gasi si mai multe. Cred ca ultima gaselnita a Executivului de la Bucuresti a fost schimbarea varstei de pensionare la femei, de la 61 la 65 de ani, atat cat este in prezent varsta de pensionare pentru barbati. Insa nu asta este important aici, ci mai degraba care sunt documentele de care ai nevoie daca vrei sa te pensionezi… si daca indeplinesti conditiile, evident.

Trebuie sa stii ca o eventuala cerere de pensionare se depune doar insotita de actele prin care dovedesti indeplinirea conditiilor din Legea Pensiilor, doar cand aceste conditii sunt indeplinite, la casa de pensii din judetul de resedinta.

In cazul in care locuiesti in afara tarii, atunci cererea si documentele aferente vor fi transmise catre casa de pensii la care s-au platit ultimele cotizatii specifice persoanelor asigurate.

Citeste si: Cum sa obtii ajutor de somaj. Acte necesare

Trebuie sa iti mai spun ca pensiile sunt stabilite prin decizia acestor case teritoriale de pensii in conditiile legale si se acorda de la data inregistrarii cererii, adica vei primi banii retroactiv.

La fel de important mi se pare ca este faptul ca pensionarii care dupa data inscrierii la pensie realizeaza venituri si platesc in continuare stagiu de cotizare, cumularea pensiei cu salariul – despre care se vorbeste mult in ultimul timp – pot solicita recalcularea pensiei, insa doar in conditiile prevazute de lege.

Altfel spus, pensia se va recalcula prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare si care nu au fost valorificate la momentul initial al calcularii pensiei.

Acte necesare pensionare

Acte necesare pensionare
Acte necesare pensionare

In cazul in care te incadrezi pentru inscrierea la pensia pentru limita de varsta, vei avea nevoie de mai multe documente.

O cerere de inscriere pe care o poti descarca de aici, carnetul de munca – atat originalul, cat si o copie, daca este cazul, carnetul de munca pentru membrii CAP – in copie si original, carnetul de asigurari sociale pentru agricultori, alte acte cuprinse in lege si care pot atesta vechimea in munca, dar si actele de stare civil, cum sunt cartea de identitate, certificatul de nastere si de casatorie.

Acestora li se adauga livretul militar, diploma de absolvire a studiilor universitare, neaparat la zi, o singura facultate, indiferent de cate a absolvit cu diploma de licenta, o dovada a echivalarii de catre stat a cursurilor desfasurate in strainatate, adeverinta privind incadrarea in grupele de munca I sau II, care se refera la conditii speciale de munca – pe care le vei regasi aici – la anexele 12, 13 si 14, o adeverinta cu privire la sporurile permanente de care ai beneficiat in baza legii si/ sau a contractului individual de munca.

In cazul in care te regasesti, poti depunde acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege 118/1990 care reglementeaza statutul de erou-martir si luptator al Revolutiei din 1989, dar si alte documente care dovedesc elemente ce pot creste nivelul pensiei tale. Si, desigur, daca nu ajungi singur la Casa de Pensii, vei avea nevoie de o procura speciala pentru a mandata o alta persoana sa faca acest lucru in numele tau.

Acte necesare pensionare. Pensii anticipate partiale

Acte necesare pensii anticipate partiale
Acte necesare pensii anticipate partiale

Acte necesare pensionare. Pensii anticipate partiale. Pentru pensiile anticipate partiale, sunt necesare o cerere pentru inscrierea la acest tip de pensie, pe care o poti gasi aici, la anexa 6, carnetul de munca in original si copie, carnetul de munca pentru membrii CAP si carnetul de asigurari sociale in cazul in care ai fost agricultor, precum si orice alt document care sa ateste vechimea in munca.

Vei adauga la dosar, cartea de identitate, certificatul de nastere si de casatorie, livretul militar – daca este cazul, diploma universitara care sa ateste ca ai finalizat cu licenta studiile, la zi, ale unei facultati sau dovada echivalarii de catre statul roman a unor astfel de studii realizate in afara granitelor, adeverinta privind sporurile cu caracter permanent de care vorbeam si mai sus, si adeverinta privind incadrarea in grupele I si a II-a, de munca in conditii speciale.

Citeste si: Cum sa iti calculezi pensia si care este varsta de pensionare

Totodata, dupa caz, se mai pot adauga actele doveditoare ale statutului de erou-martir sau luptator in cadrul Revolutiei din 1989, o procura speciala prin care, in cazul ca beneficiarul nu se poate prezenta personal la Casa de Pensii, mandateaza o alta persoana, documente care justifica alte sume de bani care pot fi adaugate la pensie si dovada incetarii calitatii de asigurat in care inscrierii la pensia anticipata.

Mare atentie! Poti face asta doar pentru persoanele care, la data depunerii documentelor nu mai au aceasta calitate. Fac exceptie de la aceasta ultima precizare persoanele care, in baza legii, pot cumula pensia cu venituri din alte surse.

Cum sa obtii o pensie de invaliditate. Acte necesare pensionare

Pensie de invaliditate
Pensie de invaliditate

Acte necesare pensionare pentru a obtine pensia de invaliditate. In cazul pensiei de invaliditate este necesara o cerere speciala pe care o poti gasi aici, carnetul de munca, carnetul de munca pentru membrii CAP, carnetul de asigurari sociale pentru agricultori, documentele care atesta vechimea in munca, actele de stare civila, livretul militar, diploma de absolvire a unor studii de licenta la zi sau adeverinta de echivalare a unor astfel de studii efectuate in afara tarii, adeverinta privind acordarea de sporuri permanente in temeiul legii.

O sa ai nevoie si de o adeverinta privind incadrarea in grupele speciale de munca, actele de revolutionar – daca este cazul,  procura de imputernicire a altei persoane in cazul in care beneficiarul nu poate ajunge personal la ghiseul Casei de Pensii, actele care dovedesc prezenta unor elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie, cum ar fi certificatul de incadrare in grad de handicap si o decizie medicala care sa ateste incapacitatea de munca.

In plus, se mai adauga adeverinta din care rezulta incetarea platii indemnizatiei pentru incapacitatea temporraa de munca sau o copie a ultimului concediu medical sau orice document care sa ateste incetarea calitatii de asigurat si o copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca – daca este cazul, sau a fisei de declarare a cazului de boala profesionala consecutiva unui accident de munca sau boala profesionala in sine, in functie de caz, daca este, evident, cazul.

Cum sa obtii pensia de urmas

Cum sa obtii pensia de urmas
Cum sa obtii pensia de urmas

In fine, ultimul tip de pensie este pensia de urmas pentru care este necesara depunerea unei cereri specifice, actele de stare civila ale urmasilor si reprezentantului legal, decizia medicala asupra capacitatii de munca, talonul de pensie sau decizia de pensionare daca persoana decedata avea aceasta calitate, adeverinta de elev sau student – in cazul urmasilor cu varsta mai mare de 16 ani, actul doveditor al decesului, insa doar daca persoana decedata nu avea calitatea de pensionar.

Mai ai nevoie de o copie a unui document care sa ateste decesul survenit in urma unui accident de munca – daca este cazul, copia unui certificat medical constatator al decesului, daca acesta a survenit in urma unei boli profesionale, dar si o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca beneficiarul pensiei de urmas nu are o condamnare ramasa definitiva pentru infractiunea de omor sau tentativa de omor comisa asupra celui de pe urma caruia solicita pensia de urmas.

Citeste si: Cum trebuie sa procedezi daca vrei sa incasezi pensia pe card si sa renunti la postas

Daca sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar, atunci se vor depune carnetul de munca, carnetul de munca pentru membrii CAP, carnetul de asigurari sociale daca a fost agricultor, actele care atesta vechimea in munca si livretul militar.

Asta nu e tot, pentru ca o sai ai nevoie si de documentele universitare care sa ateste absolvirea cu diploma de licenta a unei facultati la zi sau dovada echivalarii de catre stat a unor studii efectuate in afara granitelor, o adeverinta privind stagiile de cotizare realizate in alte sisteme de asigurari sociale, altele decat cele din sistemul public.

La asta se mai adauga adeverinta cu privire la primirea unor sporuri permanente mentionate de legislatia in vigoare sau contractul individual de munca, adeverinta privind stagiul de cotizare realizat in grupele I si a II-a de munca, in conditii de munca speciale si deosebite, acte care sa ateste calitatea de erou-martir sau luptator in Revolutia din 1989, orice document care sa dovedeasca elemente utile in stabilirea dreptului de pensie.