Cum sa fii un lider bun si ce trebuie sa stii
Cum sa fii un lider bun si ce trebuie sa stii

Cum sa fii un lider bun si ce trebuie sa stii


Cum sa fii un lider bun. Liderul este personalitatea dominanta dintr-un grup, este cel care pune rotitele in miscare si care, cumva, trage oamenii dupa el in realizarea unor obiective. Afla ce calitati trebuie sa ai pentru a deveni liderul echipei tale.

Ce este un lider si cum il diferentiezi de un manager?

Echipa
Echipa

Cum sa fii un lider bun. Liderul este conducatorul unui grup si poate face asta chiar si informal. In sensul ca, desi nu are un rol de sef, coordonator sau manager, este omul de care asculta ceilalti din grup.

Liderul este mai degraba o persoana proactiva, cu obiective pe termen lung, care imbratiseaza schimbarea si isi asuma riscuri. Este persoana care face ce trebuie cand trebuie si care poate fi atat rationala, cat si emotionala.

Citeste si: Proactivitate la birou. Cum sa te devii mai bun la locul de munca

De partea cealalta, managerul este mai orientat pe obiectivele pe termen scurt, este adeptul ordinii si al rationalului si prefera starea de fapt in locul schimbarii. Nu ii plac riscurile si nu si le asuma decat daca nu are incotro.

Liderul este omul care stie cum sa atraga oamenii de partea sa. Nu duce lipsa de carisma, ii inspira pe oameni, stie sa ii uneasca in urmarirea aceluiasi obiectiv si ii tine aproape datorita valorile comune impartasite.

In acelasi timp, un manager este mai oficial, tine mult la ierarhie si respectarea ei, actioneaza in baza unor regulamente si a regulilor si tine oamenii langa el prin control. Cumva, liderul ii inspira pe oameni sa faca impreuna lucruri, in timp ce managerul aloca sarcini oamenilor din echipa.

Cum sa fii un lider bun al echipei tale si ce calitati trebuie sa ai

Cum sa devii un lider bun
Cum sa devii un lider bun

Cum sa fii un lider bun si ce calitati trebuie sa ai. Legat de calitati, as incepe cu una dintre cele mai cautate calitati – proactivitatea. Apoi, un lider trebuie sa gandeasca strategic, sa fie hotarat, curajos, carismatic, optimist si un bun model pentru colegii lui.

Desigur, trebuie sa fie si intelept, sa fie responsabil si sa ia decizii sub presiune. Nu ar strica sa fie si un bun cunoscator al domeniului in care lucreaza si sa comunice eficient cu oamenii din echipa lui.

Bineinteles, pentru a deveni un lider bun trebuie sa ai in calcul urmatoarele sfaturi. Iata ce trebuie sa stii si cum poti deveni mai bun!

Citeste si: Cum sa devii somelier. Aptitudini, salariu si studii

Fii competent. Sfatul meu este sa dovedesti ca ai competentele si cunostintele necesare pentru a stabili o directie de mers. Adica fii un bun cunoscator al domeniul in care iti faci treaba, sa documentat, arata ca stii cam tot ce misca astfel incat sa poti stabili obiectivele SMART.

Fii ferm si hotarat. Nu te poti astepta ca oamenii sa te urmeze daca esti schimbator si nu stii nici tu ce vrei si cum vrei sa se intample. Oamenii te vor urma daca dovedesti ca esti un specialist al domeniului tau, ca ai un plan de bataie si un drum bine stabilit pe care sa il urmezi.

Fii pasionat de ceea ce faci. Nu stiu cum reactionezi tu la pasiune, insa am cautat mereu ingredientul asta in ochii celor care m-au chemat la interviul. Desigur, sunt multi sefi sau manageri si foarte putini lideri. Insa ii admir pe oamenii care pun pasiune in ceea ce fac si care imi transmit cumva asta. In plus, un om pasionat este un om bine documentat si…sansele lui de reusita sunt mai mari.

Lider de echipa
Lider de echipa

Comunica eficient. Asa inveti cum sa fii un lider bun. Asculta activ, cu mare atentie si asumare ce iti spun interlocutorii tai. Fii empatic si comunica bland, calm coerent pentru a-i atrage pe oameni de partea ta. Uneori e mai important cum spunem, decat ce spunem…asadar…ca si in alte domenii, si aici, comunicarea este un ingredient important. Invata tehnica discursului in general si adapteaza la nevoile afacerii tale.

Consolideaza-ti relatiile. Fie ca vorbim despre relatiile cu oamenii din echipa ta, fie ca ne referim la oamenii din mediul de afaceri, pastreaza o relatie buna cu toti. Liderii buni sunt oameni care reusesc sa se strecoare usor si sa le ajunga la suflet celorlalti. Si asta inseamna ca isi construiesc relatii sanatoase, bazate pe respect si colaborare. Stii tu… relatiile alea de la egal la egal.

Fii un om de incredere. Oamenii responsabili si de incredere au mai mare succes si pot deveni lideri ai grupului. Pentru ca dincolo de cunostinte si de competente, oamenii au nevoie sa stie ca lucreaza cu cineva de incredere, care se tine de cuvant si nu le tradeaza increderea.

Citeste si: Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact

Fii deschis la minte. Deschiderea catre noutate este o trasatura de personalitate extrem de interesanta si cautata. Ca sa fii lider trebuie sa fii deschis la nou, sa risti si sa iti asumi ca nu mai poti merge pe aceleasi carari batatorite care, probabil nu mai duc nicaieri sau nu te duc unde iti doresti.

Fii calculat, asa inveti cum sa fii un lider bun.. Deschis la minte si catre noutate nu inseamna sa iei decizii neinspirate, doar de dragul de a le lua. Calculeaza cu atentie pasii pe care ii ai de urmat, stabileste un plan care sa includa posibilele riscuri, dar si cum pot fi acestea depasite, minimalizate si apoi ia o decizie. Analiza costuri/beneficii este si ea utila cand iei o decizie…

Fii un om responsabil. Am tot spus ca liderul este omul pe care il urmeaza ceilalti. Acum, daca tot te-au urmat, e important sa iti asumi deciziile luate si, bineinteles, esecurile. Asuma-ti greselile pe care le-ai facut si incearca sa le indrepti.

Cumva, asta se leaga si de increderea despre care am vorbit mai devreme. Sigur, nu putem fi cu totii lideri, dar fiecare dintre noi poate exersa calitatile de care este nevoie pentru a deveni lider. Chiar daca nu vei ajunge lider, sunt sanse mari sa devii mai proactiv iar asta sa iti aduca beneficii reale.