Cum sa faci contestatie la o executare silita. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi
Cum sa faci contestatie la o executare silita. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Cum sa faci contestatie la o executare silita. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi


Cum sa faci contestatie la o executare silita, urmand pasii legali, chiar daca exista o somatie în acest sens sau daca exista deja acte prin care se poate depune sechestru pe bunuri imobile. Vezi care sunt caile de realizare a execuarii silite si pasii de contestare.

Ce este o executare silita si de ce sa faci o contestatie

Executare silita
Executare silita

Te poti confrunta pe parcursul vietii tale cu situatia neplacuta cand, din anumite cauze total nedorite, sa ti se puna poprire pe salariu, sa ti se blocheze contul din banca, sa ti se puna sechestru pe un bun imobil sau, pur si simplu, sa primesti somatie de executare silita.

Aceasta este procedura standard prin care executorii judecatoresti recupereaza fie datoriile fiscale (adica cele catre o institutie guvernamentala de colectare, rezultata din diverse impozite acumulate sau evaluate de catre autoritati), fie cele nefiscale.

Procedura de executare silita este initiata de creditor, adica de partea careia i se datoreaza bani sau alte bunuri. Executorul judecatoresc primeste cererea respectiva si va trimite o solicitare de incuviintare catre instanta judecatoreasca. Instanta isi va da acordul pentru demararea procedurii.

Trebuie sa stii ca ai cai legale prin care te poti proteja si sa contesti executarea silita. Orice tip de executare poate fi contestata.

Mai mult decat atat, este important de stiut si ca recuperatorii de creante nu au voie sa adauge dobanda in plus la suma datorata. Acest lucru este total ilegal.

Caile de realizare a executarii silite

Contestatie la o executare silita
Contestatie la o executare silita

Exista trei cai de realizare a procedurii de executare silita. Prima dintre ele face referire la urmarirea bunurilor imobile si mobile. In acest caz, daca cel care este in cauza nu detine bunuri de niciun fel, poate preda, fara voia sa, urmarirea bunurilor unor terti. Acestia vor trebui sa raspunda in locul debitorului pentru obligatiile neonorate.

A doua cale este prin predarea catre creditor a bunurilor prevazute in titlul executoriu, adica a bunurilor detinute fara drept, in acest caz, de catre debitor.

Procedura de executare silita poate fi intreprinsa si prin alte masuri similare prevazute de lege.

Bunuri ce pot fi executate silit

Bunuri ce pot fi executate silit
Bunuri ce pot fi executate silit

Exista o lista intreaga de bunuri ce pot fi luate de catre recuperatori. In primul rand, poate fi vorba de bunuri  imobile ce pot fi executate silit in vederea recuperarii datoriilor. Este vorba despre case, terenuri sau poate apartamentul dintr-un bloc.

De asemenea, tot in categoria bunurilor ce pot fi recuperate  se inscrie si cele mobile, de valoare, pe care se pune sechestru si apoi sunt valorificate. Din aceasta categorie fac parte: autoturisme, bijuterii din materiale pretioase, tablouri, diferie obiecte de valoare,etc.

O alta forma de recuperare a datoriilor sunt si popririle.  Procedura se poate realiza asupra conturilor bancare ale datornicului, precum si, in situatiile prevazute de lege, prin popriri de la terte persoane.

Exista si exceptii. Sub nicio forma nu vor putea fi executate bursele de studiu si diurnele, ajutoarele de deces, compensatiile in caz de concediere de la locul de munca, ajutorul de somaj, banii din pensiile private, sume necesare tratarii sau diagnosticarii diferitelor afectiuni, etc

Cum sa faci contestatie la o executare silita

Contestatie la executare silita
Contestatie la executare silita

Vestea buna este ca executarea silita, de orice fel, poate fi contestata. Termenul in care se poate formula contestatia nu mai este cel de 15 zile, asa cum era in trecutul apropiat. Contestatie se poate face si dupa acest termen.

In continuare, te vom invata care sunt pasii in aceasta procedura. 

Primul pas este sa cauti un specialist, adica un avocat. El va cunoaste toate noutatile din legislatie,dar si care este cea mai buna cale pe care trebuie sa o urmezi. Avocatul va fi singurul in masura sa observe in actele de executare daca exista abuzuri savarsite de catre executor, recuperator, banca, CAR, etc.

Urmatorul pas este contestarea executarii silite. Cu alte cuvinte, avocatul va redacta  actiunea de chemare in instanta (contetatia). Aceasta va fi depusa in instanta de judecata alaturi de toate actele de executare primite de debitor.

Atentie! Actele de executare se depun doar in copii. Originalele se pastreaza.

Citeste si: Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa, fara sa te deplasezi

Daca este vorba de executare imobiliara, avocatul va cere suspendarea actiunii. Daca este vorba despre o executare a conturilor si cel executat nu se poate descurca cu sumele ramase, atunci avocatul va face o cerere de micsorare a cuantumului popririi.

Atentie si la TAXA DE TIMBRU. Aceasta poate fi de maxim 1000 de lei.

Intotdeauna se solicita si intoarcerea executarii silite. Termenul de judecata este de maxim o luna de zile, acestea nefiind supuse PROCEDURII FILTRU. Daca nu se primeste termen de judecata in aceste 30 de zile, atunci avocaul va face o adresa catre instanta.

Pana cand se va judeca cererea formulata, se vor lua masuri concrete de protejare a debitorului.

Popririle sunt ilegale

Poprire
Poprire

In cazul in care vorbim de popriri, trebuie sa stiti ca, de cele mai multe ori, sunt ilegale. Daca esti intr-o astfel de situatie, trebuie sa stii ca o contestatie formulata la avocat va anula poprirea respectiva. Legea prevede, spre exemplu, ca limitele popririi sa fie de la 1/3 si pana 1/2. Executorii emit intotdeauna adresele de poprire pe maximum din cota.

Lucruri importante de stiut sunt si in cazul in care executarea silita are in vedere valorificare casei pe care s-a pus sechestru. Imobilul scos la licitatie publica poate fi blocat la vanzare, spre exemplu, daca raportul de evaluare este facut ILEGAL.

Daca licitatia publica se face pe un pret derizoriu, atunci aveti o alta pargie de care sa va folositi ca sa opriti executarea silita.