Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa, fara sa te deplasezi
Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa, fara sa te deplasezi

Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa, fara sa te deplasezi


Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa. Inceputul de an vine cu o serie de griji si cu bani de dat pentru cei mai multi dintre contribuabili. Primariile au implementat si un sistem de incurajare a platii contributiilor catre bugetul local sau catre cel de stat, cum sunt reducerea cu 10% a cuantumului pentru cei care fac plata impozitelor pentru casa, teren sau masina pana la 31 martie a anului in curs.

Acesta este si motivul pentru care ghiseele celor de la Taxe si impozite sunt luate cu asalt inca din primele zile ale anului. E drept, cei mai grabiti dintre contribuabili sunt in general persoanele in varsta, pentru care reducerea de 10% este un beneficiu real.

Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa, fara sa te deplasezi – Cuprins:

Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa

Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa
Cum sa platesti taxele si impozitele de acasa

Asadar, daca vrei sa beneficiezi de deductia de 10 procente, dar nu ai timp si nici nu te ispiteste prea tare ideea de a sta la coada, ai varianta achitarii acestor taxe online.

Ai nevoie de un laptop, o conexiune buna la internet, actul de identitate si un cont/card bancar. In plus, cateva minute si ceva rabdare.

Prima dintre variantele propuse de autoritati pe ghiseul.ro este plata taxelor si impozitelor in baza unui cont. De asta spuneam ca ai nevoie de cateva minute si ceva rabdare cat sa iti generezi acest cont. Nu este foarte complicat si o sa inveti cum sa platesti taxele si impozitele de acasa.

Primul pas consta in introducerea, respectiv verificarea CNP-ului (codul numeric personal), apoi sunt introduse si validate datele de pe cardul tau bancar, cel de pe care vei face plata – asa cum procedezi la cumparaturile online si, in ultima etapa, vei primi pe e-mail si va trebui sa confirmi crearea contului.

Citeste si: Cum sa folosesti ghiseul.ro daca vrei sa-ti platesti amenzile si impozitele online

Desigur, in baza acestui cont te vei loga cu ajutorul unei parole si vei putea plati taxele si impozitele, dar si orice amenda sau alte datorii catre bugetul local sau cel de stat, inclusiv, taxele pentru pasaport, pentru placutele de inmatriculare, pentru permisul auto… in fine, ai inteles tu…taxe de care ai nevoie pentru eliberarea unor documente in relatia cu institutiile statului.

Daca te stii ceva mai secretos sau mai discret cand vine vorba despre datele tale personale, trebuie sa stii ca poti face plata impozitului si a taxelor catre bugetul local sau de stat pe aceeasi platforma, ghiseul.ro, fara crearea, in prealabil, a unui cont.  Este, insa, important ca in acest caz, sa stii suma exacta pe care o ai de achitat si institutia catre care vei face viramentul bancar. Cred ca este un pic mai complicat.

As vrea sa iti mai spun ca impozitul pentru casa, terenuri si masina se achita in fiecare an, cuantumul poate sa difere de la an la an, dar nu cu un procent foarte mare, si ca este obligatoriu sa fie achitat pana la 30 septembrie, inclusiv.

Asa cum am spus, cei care platesc pana la 31 martie vor beneficia de o reducere cu 10 procente a cuantumului acestor taxe catre stat. Unde mai punem ca ai invatat si cum sa platesti taxele si impozitele de acasa.

ghiseul.ro
ghiseul.ro

In plus, chiar daca nu poti plati integral pana in 31 martie, astfel incat sa beneficiezi de reducere, trebuie sa mai stii ca impozitul se achita in doua rate egale, important este, insa, ca ultima plata sa fie inregistrata pana in 30 septembrie, inclusiv.

In caz contrar, se vor percepe diferite penalitati pentru intarziere. Este vorba despre un procent perceput pentru fiecare luna sau fractiune de luna de intarziere, iar penalitatea se aplica din ziua imediat urmatoare termenului de scadenta, pana la data la care datoria este stinsa, insa inclusiv pentru aceasta zi.

Daca te tenteaza sa platesti in doua transe egale, trebuie sa iti spun ca prima rata se va achita tot pana in 31 martie. Sunt multi cei care prefera aceasta varianta de plata, mai ales daca au ceva mai multe proprietati si taxele catre stat sunt si ele destul de piperate, iar plata integrala la inceputul anului, cand bugetul e cumva saracit dupa Sarbatorilor de iarna… pare un pic nerealizabila.

Daca plata online despre care am vorbit nu prea iti face cu ochiul, trebuie sa iti mai spun ca, in prezent, pe ghiseul.ro sunt peste 1 milion de utilizatori activi si ca o parte dintre ei au platit deja unele taxe in aceasta varianta online, pe platforma. Peste 338 000 de utilizatori au facut diverse tranzactii online de la inceputul anului si pana acum, iar suma de bani care a ajuns la bugetul de stat trece de 113.000.000 de lei.