Cum sa devii curier independent. 3 pasi simpli
Cum sa devii curier independent. 3 pasi simpli

Cum sa devii curier independent. 3 pasi simpli


Cum sa devii curier independent. Te vom invata ce ai de facut pentru a practica aceasta meserie, dar si care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de job.

Cum sa devii curier independent. 3 pasi simpli – Cuprins:

Ce inseamna sa fii curier

Livrare pachet
Livrare pachet

Curierul este acea persoana care exercita activitati economice specifice curieratului fara a fi angajat sau fara sa faca parte din echipa unei firme de profil, dar care colaboreaza cu diferite companii sau firme cu acest specific. Multi aleg posibilitatea de a fi curier independent.

Rolul unui curier este sa livreze in timpul cel mai scurt posibil si in stare perfecta comenzile clientilor, fie ca este vorba despre colete, mancare de la fast-food si restaurante, cumparaturi din marile magazine, etc.

Livratorul are mai multe responsabilitati, printre care si cunoasterea si folosirea corecta a aplicatiilor de navigatie care ajuta pe parcursul deplasarilor sa se ajunga la punctele de livrare, asigurarea integritatii coletelor (oricare ar fi natura comenzilor), cunoasterea si folosirea aplicatiilor online prin care vin comenzile clientilor, dar si cunoasterea si respectarea regulilor de circulatie in trafic.

In functie de metoda aleasa de livrare, adica cu autoturismul personal, bicicleta, scuter, etc, un curier independent poate parcurge in medie intr-o zi, in orele de munca, intre 65 si 100 de kilometric. La o prima vedere pare un job simplu. Cu toate acestea , nu toata lumea poate sa fie un bun livrator. Ai nevoie de mai multe calitati.

Printre ele se numara si dorinta de munca. Persoanele comode nu au sansa sa devina niciodata buni livrator. Meseria de curier presupune un proces continuu de invatare si adaptare, pentru ca nicio zi de lucru nu seamana cu alta.

Orientarea in spatiu este si ea o calitate importanta pe care trebuie sa o ai. Te va ajuta sa nu pierzi timp si comanda sa fie livrata rapid.

Punctualitatea si seriozitatea sunt doua calitati de aur pentru meseria aleasa. Toti clientii vor sa intre un posesia comenzii cat mai repede cu putinta si orice exceptie va fi aspru taxata. Poti ajunge chiar sa pierzi din clientii importanti.

O alta calitate pe care ar trebui sa o aiba un bun curier independent este si sa fie o persoana foarte sociabila. Buna comunicare cu clientul este cheia care te va ajuta sa te mentii pe piata.

Cum sa devii curier independent

Cum sa devii curier independent
Cum sa devii curier independent

Daca ai decis ca vrei sa mergi pe acest drum si sa devii curier independent, trebuie sa stii ca ai de facut trei pasi simpli: sa infiintezi o firma, sa semnezi colaborari si sa obtii clienti.

Cand vine vorba despre primul pas, cel de infiintare al unei firme cu acest specific, trebuie sa stii ca poti folosi si firma deja existenta, in cazul in care ai una. Intr-o astfel de situatie, tot ce ai de facut este sa adaugi un nou cod CAEN. Este vorba despre CAEN 5320 ca sa fii autorizat. Acest cod CAEN nu presupune indeplinirea unor conditii speciale in vederea autorizarii.

In cazul in care trebuie sa infiintezi o firma noua, forma juridica recomandata este SRL (Societate cu Raspundere Limitata), dar poti folosi, cel putin la inceput, si PFA (Persoana Fizica Autorizata).

Oricare dintre cele doua variante vei alege, va trebuie sa te gandesti la numele pe care-l vei da companiei tale (vei avea nevoie de trei nume) si unde vrei sa fie specificat sediul social. Inregistrarea companiei o vei face la Oficiul National al Registrului Comertului (ONCR).

Al doilea pas este sa incepi sa inchei colaborari cu companii de profil, cum ar fi Glovo, Tazz, Bringo sau cu acele companii de curierat deja consacrate pe piata din Romania.

Un al treilea pas este sa obtii cat mai multi clienti. Poti face acest lucru oferind servicii de cea mi buna calitate, pentru ca ce este de calitate trebuie pastrat.

Nu uita ca exista si varianta mai simpla, cea de a te angaja direct la o firma de curierat. Scapi de stresul de a infiinta firma si de a pastra clientii, dar avantajele pe care le poti obtine muncind pentru tine vor fi mult diminuate, mai ales in cazul in care ai calitati in acest sens, de a deveni curier independent.

Avantaje si dezavantaje

Curier independent
Curier independent

Cand vine vorba de plusuri si minusuri, ca la oricare alt job, exista si parti bune, dar si mai putin bune. Ce avantaje are un curier independent si care sunt dezavantajele.

La capitolul plusuri, un mare avantaj il constituie flexibilitatea programului. Nu vei lucra dupa un program fix, rigid, de 8 ore. Il vei construi asa cum ti se potriveste, dar in functie si de nevoile clientilor tai.

Mai mult decat atat, poti decide daca lucrezi full time sau part time. Daca alegi part time, spre exemplu, alegerea o poti privi doua perspective. Fie o poti face pentru a-ti rotunji veniturile pe care le realizezi deja, fie pentru a te bucura de mai mult timp liber.

Daca alegi sa te angajezi ca livrator, ia in calcul ca exista o aplicatie dedicata care te va ajuta sa selectezi programul de lucru pe il prefer, cu o zi inainte. Tot cu ajutorul aplicatiei pot selecta si perioadele cand ai nevoie de pauze.

Citeste si: Cum sa devii sofer Uber in Romania

Devenind curier independent detii controlul castigurilor obtinute. Daca vrei sa obtii venituri mari, vei lucra mai mult, mai ales ca este o perioada de timp cand serviciul de curierat a cunoscut o explozie.

Cererea de pe piata romaneasca de livratori este extrem de mare, mai ales in contextul actual al pandemiei de COVID-19, cand masurile impuse de guvernanti pentru prevenirea raspandirii Sars-Cov-2  a presupus si limitarea deplasarilor. Comenzile de pe internet, de mancare si alte bunuri, au explodat.

Un alt mare plus este si faptul ca pentru a deveni curier nu ai nevoie de o pregatire speciala, adica de formare profesionala. Nu ai nevoie nici de vechime in munca sau experienta. Te vei perfectiona cu fiecare zi in care vei presta.

Un alt avantaj este si ca vei avea o viata activa si iti dezvolti capacitatea de a te adapta situatiilor noi.

Meseria de livrator nu este totusi pentru toata lumea. Daca esti o persoana inflexibila, este posibil sa ti se para greu sa faci asa ceva pentru ca esti nevoit sa te adaptezi in permanenta. Un alt inconvenient ar putea fi si ca nu ai un venit fix. Totul va depinde de cat muncesti.