Cum sa aerisesti casa in mod eficient pe timp de iarna si sa eviti alergiile sau virozele
Cum sa aerisesti casa in mod eficient pe timp de iarna si sa eviti alergiile sau virozele

Cum sa aerisesti casa in mod eficient pe timp de iarna si sa eviti alergiile sau virozele


Pe timp de iarna, multi dintre noi prefera sa stea intr-o casa calda, insa uita de faptul ca in sezonul rece se pot dezvolta anumite alergii la acarieni sau parul de animale. Iata cum sa aerisesti locuinta in mod eficient si cum sa eviti alergiile.

Cum sa aerisesti casa in mod eficient pe timp de iarna si sa eviti alergiile sau virozele – Cuprins:

De ce trebuie sa aerisim casa in sezonul rece?

Condens pe fereastra iarna
Condens pe fereastra iarna

Cu toate ca ne place sa privim de la geam o zi ploioasa sau cum ninge, multi dintre noi uita sa aeriseasca locuinta, iar in acest caz creste nivelul de umiditate in casa. O casa care are montate geamuri cu termopan, adica majoritatea caselor sau locuintelor moderne, o sa fie predispusa la un grad mare de umiditate. Bineinteles, acest lucru duce la igrasie sau chiar mucegai, daca problema nu este tratata din timp.

Totodata, aerisirea casei este recomandata si pentru a va imbunatati sanatatea, pentru ca aerul proaspat o sa patrunda inauntru, iar astfel se va evita atmosfera inchisa, care este daunatoare pentr plamani sau sistemul respirator.

Nu uita ca aerul din casa nu trebuie sa fie nici uscat, pentru ca acest lucru provoaca o oboseala accentuata. Mai ales daca lucrezi de acasa si simti acea stare de letargie si senzatie permanenta ca nu esti odihnit.

Umiditatea crescuta, praful, parul de animale sau emanatiile de gaze duc la dezvoltarea alergiilor, dauneaza sistemului imunitar si afecteaza chiar si activitatea cerebrala. Aeriseste casa pentru a inlocui acel aer imbacsit, cu unul proaspat din exterior.

Cum sa aerisesti casa in mod eficient pe timp de iarna, evitand virozele sau alergiile

Fereastra cu zapada
Fereastra cu zapada

Cand vorbim despre aerisire, nu ne referim doar la dormitor ori camera in care dormim, ci la intreaga casa. Chiar si inainte de culcare este necesar sa aerisesti camera in care dormi, pentru ca o sa dormi mult mai bine.

Aerisirea locuintei pe timp de iarna se face de cel putin 3 ori pe zi, iar recomandarea specialistilor este sa deschidem geamul pentru 10 minute. In acest fel vom elimina aerul inchis, iar riscul pentru alergii sau viroze respiratorii scade.

Daca lucrezi de acasa si folosesti calculatorul, inseamna ca petreci destul de mult timp intr-o incapere. Drept urmare, trebuie sa aerisesti camera in care lucrezi o data la 2-3 ore, pentru 5-10 minute. Aerul proaspat va intra in camera, iar activitatea cerebrala se va mentine la un nivel optim.

In cazul in care locuiesti la bloc si usuci rufele la interior, trebuie sa mai stii ca aerul din casa se incarca cu vaporii detergenti, care sunt destul de periculosi pentru sistemul imunitar. Ai mare grija si aeriseste acea camera foarte bine.

Mai trebuie sa siti ca nu este suficient sa rabatezi un geam, trebuie sa luam in calcul circulatia aerului. In caz contrar, aerisirea nu se va face in mod eficient.

Nu uita nici de bucatarie, pentru ca este camera in care gatesti, iar aburul si produsele alimentare vor favoriza dezvoltarea bacteriilor. Tocmai din acest motiv trebuie sa aerisesti eficient acea incapere, dar si sa cureti hota periodic.

Baia este iarasi esentiala, pentru ca acolo se pot dezvolta extrem de multe bacterii. Evita aparitia igrasiei sau a mucegaiului, dar si cresterea nivelului de umiditate. Lasa geamul deschis pentru a aerisi foarte bine sau ventilatorul pornit, in cazul in care nu exista nicio fereastra.

Recomandam si folosirea unui dezumidificator casnic, pentru ca nivelul de umiditate este tinut la parametri normali, iar riscul de aparitie a igrasiei ori mucegaiului este redus la minimum.

Chiar si lumina naturala ajuta, pentru ca razele UV distrug bacteriile, impreuna cu aerul rece de afara. Si activitatea cerebrala este mult imbunatatita, asa ca tineti cont si de aceste sfaturi.

Nu in ultimul rand, cumpara-ti plante pentru ca acestea vor absorbi dioxidul de carbon si vor elimina oxigen. Vorbim despre plantele cu frunze verzi, care ajuta extrem de mult! Totusi, ai mare grija si nu le uda excesiv, pentru ca acest lucru creste umiditatea din casa.