Cum sa accesezi online lista datornicilor publicata de ANAF
Cum sa accesezi online lista datornicilor publicata de ANAF

Cum sa accesezi online lista datornicilor publicata de ANAF


In fiecare an, ANAF face publica lista datornicilor, cunoscuta si ca „lista rusinii”. Daca vrei sa fii sigur ca nu te afli pe aceasta, o sa iti aratam cum sa accesezi online aceasta lista publicata de cei de la ANAF. Afla ce trebuie sa stii si care sunt datornicii ale caror nume sunt facute publice de catre institutie.

Cum sa accesezi online lista datornicilor publicata de ANAF – Cuprins:

Cum sa afli daca ai datorii la ANAF

In primul rand, trebuie sa stii ca nu toti contribuabilii cu datorii apar pe aceasta lista, ci doar cei a caror restante fiscale depasesc valoarea de 100.000. Asadar, daca datoria ta este mult mai mica, nu ai de ce sa iti faci griji.

Iata cine nu apare pe lista datornicilor sau „lista rusinii” publicata de ANAF si ce sume trebuie sa datorezi statului pentru a-ti vedea numele acolo:

  • 500.000 lei, doar in cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili
  • 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii
  • 100.000 lei, in cazul categoriilor de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mode independent, ori exercita profesii libere

Mai trebuie sa stii ca datele cu caracter personal continute de aceasta lista au fost colectate de catre cei de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in conformitat cu prevederile legale.

Persoanele ale caror date sunt prelucrate de ANAF, beneficiaza de dreptul de acces, rectificare sau stergere a datelor cu caracter personal. Asadar, daca numele tau apare pe lista si vrei sa fie scos de acolo, poti face o cerere pe care o depui personal sau o trimiti prin posta la sediul ANAF din Strada Apolodor nr 17, Sector 5, cod postal 050741, Bucuresti sau la adresa de email [email protected].

Persoanele fizice care vor sa vada ce datorii au la ANAF, trebuie sa se inregistreze in Spatiul privat virtual (SPV), insa este necesara o aprobare eletronica sau o aprobare la un ghiseu al Fiscului.

La persoanele juridice este mai simplu, pentru ca departamentul de contabilitate trebuie sa aiba totul sub control si sa stie exact ce sume datoreaza statului!

Afla si cum poti sa iti platesti amenzile si impozitele pe ghiseul.ro sau cum se calculeaza pensiile militare tinand cont de vechime, spor si grad de risc.

Cum poti sa accesezi online lista datornicilor publicat de ANAF

Pentru a nu aparea pe aceasta lista, contribuabilii trebuie sa isi plateasca datoriile in maximum 15 zile dupa ce au fost notificati. Cei de la ANAF vor anunta contribuabilii in legatura cu datoriile pe care le-au acumulat, pana pe data de 15 a lunii in care urmeaza sa publice lista rusinii.

Pentru a nu aparea pe lista, contribuabilii trebuie sa achite integral datoriile in 15 zile. Daca summele nu au fost virate in contul celor de la ANAF, atunci numele tau sau a companiei tale va aparea in categoria restantierilor.

Pentru a accesa lista datornicilor sau „lista rusinii” publicata de ANAF, trebuie sa accesezi site-ul ANAF, adica anaf.ro. Atunci cand vrei sa cautati o companie sau o persoana fzica, site-ul va pune la dispozitie un camp de cautare. Completati numele si codul de validare, iar pe urma apasati butonul „Afiseaza lista”.