Cultura de trufe. Cum sa incepi o astfel de afacere, ce trebuie sa stii
Cultura de trufe. Cum sa incepi o astfel de afacere, ce trebuie sa stii

Cultura de trufe. Cum sa incepi o astfel de afacere


Cultura de trufe. Daca te intereseaza acest tip de afacere, o sa iti explicam ce trebuie sa stii, dar si cum sa o incepi. Care sunt pasii premergatori si ce costuri implica.

Cultura de trufe. Cum sa incepi o astfel de afacere, ce trebuie sa stii – Cuprins:

Ce sunt trufele si de ce atat de scumpe

Ce sunt trufele
Ce sunt trufele

In primul rand, ar trebui sa vorbim un pic despre trufe, daca tot vrei sa incepi o afacere de acest tip. Pentru cei ce nu stiu, trufele sunt niste ciuperci care apar in anumite conditii de temperatura si umiditate.

Trufele se gasesc in general la o adancime de 20-30 cm in pamant si se impart in mai multe categorii. Vorbim despre trufe negre sau albe, de toamna sau de primavara.

Cu toate ca la nivel mondial exista aproximativ 120 de specii de trufe, cea mai apreciata este trufa alba (Tuber Magnatum) pentru ca aroma acesteia este mult mai puternica.

Trufele apar la radacinile unor arbori, iar cel mai interesant lucru este ca aceste ciuperci pot imprumuta de la acesti arbori mirosul, elementele nutritive, dar si gustul. Mai mult, arborii primesc de la trufe substante nutritive precum fosfor, potasiu sau fier.

Pentru ca trufele se gasesc destul de greu si pentru ca dureaza mult pana ce o cultura de trufe poate avea prima recolta, kilogramul de trufe poate costa pana la cateva mii de euro.

Cultura de trufe. Cum sa incepi acest tip de afacere

Cultura de trufe
Cultura de trufe

Daca si pe tine te intereseaza cultura de trufe, atunci o sa iti explicam ce pasi trebuie sa urmezi, dar si ce investitie implica acest tip de afacere.

In primul rand, trebuie sa stii ca in pardea de sud a Romaniei se poate cultiva trufa franceza sau neagra (Tuber melanosporum), care are nevoie de o clima blanda, lipsita de fenomene extreme. La polul opus sta trufa de Burgundia (Tuber uncinatum), care se poate cultiva in zona de nord a Romaniei, deoarece temperaturile sunt mai scazute.

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand vrei sa cultivi trufe este sa faci o analiza a solului. Trufele au nevoie de un sol acid, asa ca in cazul in care nu dispui de acest tip de teren va fi nevoie sa ridici aciditatea solului cu ajutorul varului.

Expertii recomanda sa eviti cultivarea trufelor pe terenuri sau suprafete ce au in vecinatatea lor paduri sau zone care au fost recent defrisate. Motivul este simplu: in acea zona este posibil sa existe deja ciuperci ce pot contamina cultura de trufe pe care tu o planuiesti.

Aluni micorizati cu trufe
Aluni micorizati cu trufe

Urmatorul pas va fi sa achizitionezi puieti de arbori care au fost micorizati cu miceliul trufelor negre sau albe, in functie de ce doresti sa cultivi. Poti alege puieti de alun, tei, pin, stejar, fag, plop sau carpen.

Pentru cei ce nu stiu, micorizele reprezinta asocierea dintre ciuperci si radacinile arborilor. Acest tip de arbori sunt mult mai vigurosi in comparatie cu cei nemicorizati, iar frunzele acestora sunt mult mai verzi si cresc mult mai repede.

Plantarea acestor tip de arbori se face primavara sau toamna, insa expertii recomanda ca plantarea sa se faca toamna deoarece puietii sunt in perioada de repaus vegetativ. Desigur, trebuie sa ai mare grija ca temperaturile sa nu scada sub 0 grade Celsius, pentru ca in caz de inghet puietii pot fi Compromisi.

Dupa ce ai plantat o cultura de trufe, intretinerea nu va fi foarte grea. Puietii de un an se vor proteja cu niste tuburi de policarbonat care ii protejeaza de inghet pe perioada iernii, dar in acelasi timp mentin si umiditatea pe timpul verii.

Este foarte important sa cureti suprafata de sol pe un diametru de un metru in jurul puietilor. Aceasta operatiune este absolut necesara pentru ca trufele sa se dezvolte in conditii cat mai bune si pentru ca buruienile sau iarba sa nu consume substantele nutritive din sol.

Recoltare trufe caini antrenati
Recoltare trufe caini antrenati

Va mai fi nevoie de frezare, care sa face de cateva ori pe an, dar si o analiza anuala a solului pentru a te asigura ca nu au aparut modificari ale pH-ului din sol. In zonele secetoase, se recomanda udarea culturii de trufe, insa mare atentie pentru ca nu poti folosi apa de la retea deoarece aceasta contine clor si va distruce micoriza.

Prima recolta a unei culturi de trufe va putea fi culeasa abia in cel de-al treilea an, asa ca va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare pana ce vei putea sa obtii primul profit.

Citeste si: Cum sa faci o afacere in agricultura. 6 idei cu buget redus

Si daca tot am vorbit de recoltare, mai terbuie sa stii ca vei avea nevoie de caini sau scrofite special antrenate pentru a le identifica in sol.

Investitia pentru o cultura de trufe se poate ridica undeva la 15.000-20.000 de euro pentru o suprafata de un hectar. Desigur, costurile pot sa difere in functie de tipul de puieti pe care te decizi sa ii achizitionezi si avea un pret de cateva sute de euro per bucata. Totodata, vei avea nevoie si de mici utilaje si echipamente pentru a intretine cultura. Va fi nevoie de discuire, cosire sau de utilaje pentru fertilizare.