Aranjare tacamuri la masa. Cum sa o faci in mod corect
Aranjare tacamuri la masa. Cum sa o faci in mod corect

Aranjare tacamuri la masa. Cum sa o faci in mod corect


Aranjare tacamuri la masa. Cum sa o faci in mod corect si mai ales care este ordinea conform Codului bunelor maniere. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa aranjezi o masa festiva la tine acasa.

Aranjare tacamuri la masa. Cum sa o faci in mod corect – Cuprins:

Aranjare tacamuri la masa. Cum sa faci asta si care sunt regulile

Aranjare tacamuri la masa
Aranjare tacamuri la masa

Aranjare tacamuri la masa. Fie ca ai o masa festiva sau doar o adunare de familie, ar fi bine sa stii cum sa faci aranjarea tacamurilor ca la carte. Iata ce trebuie sa stii.

In primul rand, trebuie sa stii faptul ca aranjarea difera in functie de felurile de mancare servite. Asadar, cu cat sunt mai multe feluri de mancare, cu atat vor fi mai multe tacamuri pe masa.

Furculitele care urmeaza sa fie folosite vor fi pozitionate in stanga farfuriei, iar dintii acestora trebuie pozitionati in partea de sus, exact ca in imagine.

Apoi, cutitele se pun in partea dreapta a farfuriei, iar partea taioasa trebuie indreptata inspre farfurie. Conform expertilor, nu se pun mai mult de 3 cutite si 3 farfurii la o masa.

Aranjare tacamuri la masa. In cazul in care se serveste ciorba sau supa, atunci lingura se va pune langa cutit, adica in partea dreapta a farfuriei. Bineinteles, lingura trebuie pusa ca in imagine.

Daca la masa se va servi si peste, regulile raman aceleasi. Asadar, furculita se va aseza in partea stanga, iar cutitul pentru peste se va aseza in partea dreapta. In cazul fructelor de mare, se va folosi o furculita speciala, de mici dimensiuni, care se pune in partea dreapta.

In partea de sus a farfuriei se pun tacamurile pentru desert, adica o lingura, o lingurita, un cutit sau o furculita. Acestea difera in functie de desertul pe care il vei servi la masa. Asadar, trebuie sa faci o aranjare tacamuri la masa in functie de mancaruri.

Aranjarea mesei
Aranjarea mesei

Desigur, la masa ai nevoie si de pahare, asa ca acestea se aranjeaza de la stanga la dreapta. O sa ai nevoie de un pahar pentru apa, iar apoi unul de vin alb ori unul de vin rosu, dar si unul pentru o bautura tare, daca este cazul.

Daca la masa se serveste si o cafea sau ceai, atunci ceasca se va pozitiona in partea dreapta, in josul paharelor.

La capitolul farfurii, lucrurile stau in felul urmator. Prima farfurie pe care o asezi pe masa va fi cea de serviciu, peste care se va pune in servetel impaturit.

Citeste si: Curatarea tacamurilor din inox. Cum sa faci asta si ce solutii sa folosesti

Aranjare tacamuri la masa. Farfuria de serviciu va servi drept suport pentru celelalte farfurii in care se va servi mancarea. Asa ca peste aceasta va trebui sa pui cate o farfurie pentru fiecare fel de mancare in parte. 

O sa ai nevoie de o farfurie pentru aperitiv, una pentru supa sau ciorba, dar si una pentru felul principal sau desert. In functie de mancarurile pe care urmeaza sa le servesti.

Farfuria pentru supa sau ciorba poate fi adusa atunci cand servesti felul de mancare sau pusa de la bun inceput. In partea stanga a farfuriei de serviciu se va pune si farfuria pentru paine.