Alimente care combat anxietatea, afla cum sa o tratezi mancand. Anxietatea este o tulburare psihica manifestata prin ingrijirorare si teama exagerate, irationale, care nu sunt sustinute de fapte reale. Anxietatea poate avea multe cauze si, de cele mai multe ori, este un deschizator de drumuri pentru depresie, cele doua fiind intalnite impreuna la cei mai multi dintre pacienti.
Ce alimente trebuie evitate
Alimentatia nu este in legatura cu anxietatea, cel putin nu in sensul de a-i cauza aparitia, insa ii poate reduce din simptomatologie, o poate face mai putin agresiva si mai usor de controlat.
Pe de alta parte, sunt si o serie de alimente si de bauturi care pot exacerba unele dintre simptomele anxietatii. Trebuie sa stii ca nu intotdeauna anxietatea este semnificativa clinic, adica necesita evaluare si tratament de specialiatate si ca a avea o parte dintre simptome este firesc si ca multi dintre noi le pot avea fara a fi anxiosi in sine.
Totusi, daca vrei sa fii sigur sau simti ca aceste simptome iti creaza disconfort si te impiedica sa functionezi normal in anumite contexte de viata, te sfatuiesc sa ceri parerea unui specialist.
Legat de alimentatiel, primul sfat pe care ti-l dau este sa mananci la ore fixe si sa ai 3 mese principale pe zi si 2 gustari pentru ca infometarea scade glicemia care aduce o serie de simptome ce pot fi confundate cu anxietatea, mai ales de catre cei care sufera de anxietate si care se vor sperie si mai tare, exacerbandu-si simptomele.
Incep prin a-ti spune care sunt alimentele de care ar fi mai bine sa te feresti, sa le eviti pe cat posibil sau macar sa limitezi consumul lor.
Alimentele care au un continut bogat in zaharuri sunt primele pe lista pentru ca dulcele stimuleaza functiile creierului si poate declansa sau exacerba unele simptome. Nu spun ca trebuie sa renunti cu totul la zahar, pentru ca organismul are nevoie de acesta, ci sa il limitezi. Consuma mai putine sucuri si dulciuri din comert si inlocuieste din cand in cand dulciurile de la desert cu fructe.
Evita consumul de cafea si de alcool pentru ca ambele sunt neuroexcitatoare. Cafeaua functioneaza ca un stimulent al sistemului nervos si te va agita si mai mult. In plus, iti va exacerba simptome precum transpiratia palmelor, palpitatiile sau dispneea, adica dificultatea de a respira. Va duce foarte usor catre un atac de panica sau te va apropia de simptomatologia specifica.
Nu iti recomand nici bauturile energizante, care contin si ele o serie de compusi neuroexcitatori, si nici bauturile care au continut de cofeina, cum sunt unele racoritoare din comert. Poti consuma o cafea, mai mica si mai putin concentrata, dimineata, dupa micul dejun, daca ai acordul unui medic specialist, insa a doua cafea nu ar trebui sa fie inclusa in rutina ta.
Alcoolul produce si el o stare de agitatie la nivelul creierului si nu este recomandat mai ales daca iei ceva medicatie pentru anxietatea ta. De fapt, alcoolul ar trebui limitat oricum pentru ca nu aduce niciun fel de beneficiu organismului, fiind extrem de nociv mai ales pentru celulele creierului.Â
Neprietenoase sunt si alimentele prajite sau procesate pentru ca sunt greu de digerat. Ele nu produc anxietate in sine, insa disconfortul digestiv poate atrage anumite frici nejustificate si o stare de agitatie sau de iritabilitate. La fel si produsele lactate, mai ales ca lactoza poate produce balonare si disconfort abdominal.
Alimente care combat anxietatea. Cum sa ai grija de tine
Poti consuma cu mare incredere legume si fructe pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si vor induce o stare de bine. Sunt usor de digerat, ajuta tranzitul intestinal si au un continut de zaharuri de bun simt. Oricum, este un zahar diferit de cel din dulciuri si, implicit, ceva mai putin daunator. Nu abuza, insa de fructe si legume.
Portocalele sunt fructele cele mai recomandate pentru ca vitamina C pe care acestea o contin sustine reducerea nivelului de cortizol, adica al hormonului stresului si asta se traduce prin ceva mai putina anxietate.
Grepfruit-ul, capsunele, kiwi, dar si rosiile, broccoli sau avocado sunt recomandate pentru consumul persoanelor cu anxietate. Spanacul este recomandat ca sursa importanta de magneziu, un element care ajuta la o mai buna gestionare a stresului si care sustine organismul in perioadele de suprasolicitate.
Citeste si: Dieta indiana. Cum sa slabesti in stil oriental
Pe de alta parte, sparanghelul iti asigura o doza generoasa de potasiu, acizi grasi omega 3 si acid folic, elemente care sustin productia de serotonina. Aceasta este mai degraba asociata cu depresia, cand este la un nivel scazut, insa in realitate, starea de bine pe care acest neurotransmitator o ofera nu face altceva decat sa diminueze simptomele depresiei.
Nu uita de probioticele pe care le poti gasi in iaurt si care sunt benefice pentr tractul gastrointestinal. Serotonina este asociata cu starea de buna functionare a colonului si atunci este bine sa ii asiguri acestuia bacteriile bune de care are nevoie. Dincolo de iaurt si de suplimentele alimentare cu probiotice, poti consuma muraturi, insa facute in sare, nu in otet.
Carnea de curcan este si ea recomandata in anxietate cu atat mai mult cu cat organismul are nevoie de proteine pentru a functiona. Nu uita sa incluzi in alimentatia nuci si seminte care sunt bogate in acizi grasi esentiali, compusi vitali pentru buna functionare a creierului.